logo-print

Άρειος Πάγος: Εγκύκλιος για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024

Προθεσμίες οριστικοποίησης καταλόγων και υποβολής αιτήσεων προτίμησης και εξαίρεσης - Πώς θα ορισθούν οι επιτροπές συλλογής της επιστολικής ψήφου

15/04/2024

16/04/2024

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ

Το αρμόδιο για το διορισμό των μελών των Επιτροπών Συλλογής και Διαλογής επιστολικής ψήφου, των Εφόρων και των Αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, Α1 Πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου δημοσίευσε εγκύκλιο με όλες τις προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας (Αρ. Πρωτ.838/12-4-2024).

Οι κατάλογοι των υποψηφίων Εφόρων θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέσω της πύλης http://www.ekloges.gov.gr/, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024.

Όσον αφορά στους υποψηφίους Αντιπροσώπους της Δικαστικής Αρχής, επισημαίνεται ότι λόγω των κληρώσεων για τις επιτροπές συλλογής της επιστολικής ψήφου που θα πρέπει να είναι έτοιμες προς ανάληψη καθηκόντων στις αρχές Μαΐου, οι ονομαστικοί κατάλογοι όλων των κατηγοριών θα πρέπει να περιέλθουν στον Άρειο Πάγο, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη  17 Απριλίου 2024. Για ευκολία των δικαστικών υπηρεσιών, οι κατάλογοι των προηγουμένων εκλογών θα έχουν εισαχθεί στο σύστημα της πύλης www.ekloges.gov.gr και θα πρέπει να γίνουν τυχόν αλλαγές από τους διαχειριστές της κάθε υπηρεσίας.

Οι αιτήσεις προτίμησης/εξαίρεσης των υποψηφίων αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής θα υποβληθούν:

- Για τους δικηγορικούς και συμβολαιογραφικούς Συλλόγους (που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων), μέσω των αντίστοιχων ηλεκτρονικών συστημάτων αυτών, και θα πρέπει να περιέλθουν στον Άρειο Πάγο, το αργότερο μέχρι το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00΄.

- Για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, καθώς και τις υπόλοιπες κατηγορίες υποψηφίων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αιτήσεων του Αρείου Πάγου, το αργότερο μέχρι την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρα 22.00΄.  

- Ειδικότερα, για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι διορίζονται ως έφοροι της δικαστικής αρχής, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αιτήσεων του Αρείου Πάγου, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 και ώρα 22.00΄.     

Ο Άρειος Πάγος δεν παραλαμβάνει μεμονωμένες αιτήσεις προτίμησης ή εξαίρεσης. Δεν θα ληφθούν υπόψη αιτήσεις που θα υποβληθούν μεταγενέστερα της ορισθείσας ημερομηνίας και ώρας. 

Επισημαίνεται ότι: Όσοι διορισθούν ως Έφοροι υποχρεούνται να αναλάβουν και να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με το νόμο. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διορισμού τους, το Α1’ Τμήμα του Αρείου Πάγου δε θα δέχεται επιστροφές των σχετικών εγγράφων διορισμού, παρά μόνον για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, οι οποίοι θα πρέπει να προκύπτουν από επίσημα έγγραφα. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις δεν επαρκούν, οι διορισμοί θα συμπληρωθούν με κλήρωση από τα ονόματα των καταλόγων. Η αποδοχή τυχόν αιτήσεων εξαίρεσης υποψηφίων Εφόρων επαφίεται στην κρίση του Α1΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όσον αφορά στους υποψήφιους Αντιπροσώπους της Δικαστικής Αρχής, οι αιτούντες θα δηλώνουν την προτίμηση διορισμού τους είτε στη Δημοτική Ενότητα της επιλογής τους, είτε οπουδήποτε στο Δήμο, είτε οπουδήποτε μέσα στην ίδια Εκλογική Περιφέρεια, είτε οπουδήποτε μέσα στο Νομό, είτε οπουδήποτε εντός της χώρας. 

ΔΕΝ θα γίνουν δεκτές αιτήσεις προτίμησης: (α) για αναπληρωματικούς αντιπροσώπους και (β) για συνυπηρέτηση. Επίσης, δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις για αμοιβαίες αλλαγές διορισμών.

Οι δικαστικοί λειτουργοί σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 68 του π.δ. 26/2012, όπως ισχύει, «διορίζονται ως τακτικοί ή αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής στα μεγαλύτερα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας που υπηρετούν και κατά προτίμηση στα πλησιέστερα της έδρας της περιφέρειας και της άμεσης εποπτείας των εφόρων». Η αποδοχή τυχόν αιτήσεων εξαίρεσης δικαστικών λειτουργών επαφίεται στην κρίση του Α1΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Ο διορισμός των Επιτροπών Συλλογής και Διαλογής επιστολικής ψήφου θα γίνει με ηλεκτρονική κλήρωση, μεταξύ των αιτούντων – υποψηφίων Αντιπροσώπων της Δικαστικής Αρχής, όπως ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 68 του Π.Δ. 26/2012, σε συνδυασμό με τα άρθρα 15 παρ. 3 και 16 παρ. 2 & 3 του ν. 5083/2024.

Επισημαίνεται, ότι ειδικότερα για τα μέλη των Επιτροπών Συλλογής επιστολικής ψήφου, στην κλήρωση θα συμμετέχουν όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι που θα υποβάλλουν αίτηση διορισμού ως δικαστικοί αντιπρόσωποι και υπηρετούν εντός του Νομού Αττικής, ανεξάρτητα από την εκλογική περιφέρεια που δηλώνουν στην αίτηση προτίμησής τους.  Σε περίπτωση δε επιστροφής διορισμού, ο υποψήφιος δεν λαμβάνει μέρος σε οποιαδήποτε επόμενη κλήρωση.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο areiospagos.gr

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Η Διαμεσολάβηση
send