logo-print

Φωτογράφηση και δημοσίευση αγγελίας διαμερίσματος που κατοικείται

Η εποπτική αρχή του Αμβούργου επισημαίνει πως μόνο η συγκατάθεση των ενοίκων μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων

17/04/2024

19/04/2024

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Την πρακτική της φωτογράφησης διαμερισμάτων που κατοικούνται προς τον σκοπό της δημοσίευσης αγγελίας σχολιάζει ο Επίτροπος προστασίας προσωπικών δεδομένων του Αμβούργου στην τελευταία έκθεσή του για το έτος 2023.

Η γερμανική εποπτική αρχή (HmbBfDI) κάνει λόγο για πολλαπλές καταγγελίες που έχει δεχθεί από μισθωτές διαμερισμάτων για το φαινόμενο της φωτογράφησης του διαμερίσματός τους από πωλητές, ιδιοκτήτες και μεσίτες, προκειμένου να αναρτήσουν αγγελίες πώλησης ή ενοικίασης. Η πρακτική αυτή, όπως καταρχήν παρατηρείται από τον Επίτροπο, δεν είναι παράνομη, έχει όμως πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις νομιμότητας.

Καταρχάς, οι φωτογραφίες χώρων που κατοικούνται περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα, καθώς από τα αντικείμενα που απεικονίζονται μπορεί κανείς να ταυτοποιήσει τους ενοίκους. Περαιτέρω, όπως πολύ σωστά παρατηρεί η γερμανική αρχή, από τις φωτογραφίες αυτές είναι δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντα των προσώπων που διαμένουν στο διαμέρισμα, υπενθυμίζοντας έτσι πως προσωπικά δεδομένα δεν αποτελούν μόνο οι πληροφορίες που προκύπτουν άμεσα, αλλά και όσες συνάγονται εμμέσως.

Η φωτογράφηση αυτή, ακόμη περισσότερο δε η δημοσίευση των φωτογραφιών, αποτελεί επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, η οποία πρέπει να θεμελιώνεται σε μια από τις νομικές βάσεις του άρθρου 6 ΓΚΠΔ.

Διαβάστε επίσης: Λειτουργία ιδιωτικής κάμερας σε πιλοτή πολυκατοικίας (Πρ.ΑΠΔΠΧ 4/2022)

Η νομική βάση αυτή δεν μπορεί, σύμφωνα με τον Επίτροπο να είναι το έννομο συμφέρον του ιδιοκτήτη, κατά το άρθρο 6 παρ.1στ’ ΓΚΠΔ, καθώς η επέμβαση στην ιδιωτικότητα των ενοίκων είναι τέτοιας έντασης, ώστε σαφώς είναι ισχυρότερη του όποιου εννόμου συμφέροντος αυτού. Η νομική βάση δεν μπορεί να αναζητηθεί ούτε στην εκτέλεση σύμβασης του άρθρου 6 παρ.1β’ ΓΚΠΔ, καθώς η επεξεργασία αυτή δεν συνδέεται με τη μισθωτική σχέση.

Μοναδική νομική βάση που απομένει είναι η συγκατάθεση των ενοίκων, μια συγκατάθεση που προϋποθέτει την πλήρη ενημέρωση αυτών και την ελεύθερη χορήγησή της.

Η γερμανική εποπτική αρχή συμβουλεύει τους υπευθύνους επεξεργασίας να γνωστοποιούν από νωρίς την πρόθεσή τους να φωτογραφίσουν το διαμέρισμα για την καταχώριση αγγελίας, έτσι ώστε να μη φέρνουν τους ενοίκους τους προ δυσάρεστης έκπληξης, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση τον ελεύθερο χαρακτήρα της συγκατάθεσής τους.

Παράλληλα – και τονίζοντας πως στις περισσότερες περιπτώσεις που εξέτασε ο υπεύθυνος επεξεργασίας επικαλέστηκε μια προφορική συγκατάθεση – η αρχή  επισημαίνει πως η συγκατάθεση αυτή καλό είναι να δίδεται γραπτά, αφού άλλωστε το άρθρο 7 παρ.1 ΓΚΠΔ προβλέπει πως η συγκατάθεση πρέπει να μπορεί να αποδεικνύεται.

Ως καλές πρακτικές, ο Επίτροπος προτείνει τα όποια αντικείμενα βρίσκονται στον χώρο να απομακρύνονται πριν τη φωτογράφηση ή έστω να καθίστανται μη αναγνωρίσιμα κατά τη δημοσίευση των φωτογραφιών.

Και καταλήγει πως καλό είναι να υπάρχουν φωτογραφίες του διαμερίσματος πριν αυτό κατοικηθεί, καθώς ενδέχεται να φανούν χρήσιμες.

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ