Αποχή στις μετά από διακοπή ποινικές δίκες
Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας
Καλαμάτα 25 Φεβρουαρίου 2025
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ: Αποχή των μελών του Δ.Σ.Κ. στις μετά από διακοπή ποινικές δίκες.
Κατά την από 25-2-2025 Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αποφασίστηκε ομόφωνα η επικύρωση της από 25.01.2025 επικαιροποιημένης απόφασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, για αποχή των μελών τους στη μετά από διακοπή ποινικές δίκες, ως ακολούθως:
α) Επί υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς και Τριμελούς Πλημμελειοδικείου καθώς και Δικαστηρίων Ανηλίκων, αποχή στις μετά από διακοπή συνεδριάσεις, πλην των υποθέσεων των οποίων επίκειται παραγραφή.
β) Επί υποθέσεων αρμοδιότητας Εφετείου στα πλημμελήματα και στα κακουργήματα καθώς και στα Μικτά Ορκωτά Εφετεία, αποχή σε κάθε συνεδρίαση μετά την πρώτη διακοπή, εκτός των υποθέσεων που υπάρχει επικείμενος κίνδυνος παραγραφής ή συμπλήρωση του ορίου προσωρινής κράτησης.
γ) Η αποχή δεν καταλαμβάνει τις υποθέσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και τις διακοπείσες υποθέσεις των λοιπών Δικαστηρίων που έχει εκκινήσει η κατ’ ουσίαν εκδίκασή τους.
Ως έναρξη της διαδικασίας νοείται η υποβολή της πρώτης δικονομικής ένστασης και σε περίπτωση μη υποβολής ένστασης, η όρκιση του πρώτου μάρτυρα του κατηγορητηρίου. Σε περίπτωση μη ύπαρξης μάρτυρα κατηγορητηρίου, η έναρξη της ανάγνωσης των αναγνωστέων εγγράφων.