logo-print

Άρθρο 16 - Νόμος 3066/2002 - Διοίκηση - Διαχείριση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

18/10/2002

Μη κωδικοποιημένο
Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

1. Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.)

α) Οι αρμοδιότητες της Γ.Σ. της Εταιρείας είναι αυτές που προβλέπονται από τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών. Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης.

β) Η Γ.Σ. είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει για την παράταση της διάρκειας, τη μετατροπή, τη διάσπαση, τη συγχώνευση, τη διάλυση ή την αναβίωση της Εταιρείας, την τροποποίηση του καταστατικού, την αύξηση ή μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, την έκδοση δανείου με ομολογίες, την εκλογή ελεγκτών σε κάθε εταιρική χρήση, την έγκριση της έκθεσής τους και την απαλλαγή τους, το διορισμό εκκαθαριστών, την έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρείας και την απαλλαγή των μελών του διοικητικού συμβουλίου από κάθε ευθύνη, τη διάθεση των ετήσιων καθαρών κερδών.

γ) Η Γ.Σ. μπορεί να διατάξει οποιονδήποτε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο.

2. Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)

α) Το Δ.Σ. αποτελείται από πέντε μέλη, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και η σύνθεσή του έχει ως εξής:

(1) Πρόεδρος, ο οποίος είναι επίσης και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης.

(2) Διευθύνων Σύμβουλος.

(3) Ένας εκπρόσωπος από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

(4) Ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

(5) Ένας εκπρόσωπος της ένωσης εργαστηρίων ή της ένωσης φορέων πιστοποίησης.

Οι τρεις τελευταίοι εκπρόσωποι είναι επίσης και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης.

β) Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. πρέπει να είναι πρόσωπα με κύρος, λόγω της επιστημονικής τους κατάρτισης, των ειδικών γνώσεων και της εμπειρίας που διαθέτουν σε τομείς που εμπίπτουν στο σκοπό της Εταιρείας. Ειδικά ο Πρόεδρος πρέπει να είναι ή να έχει διατελέσει μέλος του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, με ειδίκευση σε θέματα ποιότητας, πιστοποίησης ή μετρολογίας.

γ) Η θητεία του Δ.Σ. είναι τριετής και τα μέλη του επιτρέπεται να επαναδιορισθούν. Χρέη γραμματέα του Δ.Σ. ασκεί υπάλληλος της Εταιρείας που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.

δ) Η αποζημίωση του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των μελών του Δ.Σ., καθώς και των μελών των Τεχνικών Επιτροπών, καθορίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13 του Ν. 2231/1994 (ΦΕΚ 139 Α'), όπως αυτό τροποποιήθηκε από την παράγραφο 8 του άρθρου 8 του Ν. 2642/1998 (ΦΕΚ 216 Α'), για τα μέλη του Ε.ΣΥ.Δ. και τα μέλη των Γενικών και Ειδικών Επιτροπών αντίστοιχα.

ε) Το Δ.Σ. διοικεί την Εταιρεία και διαχειρίζεται τους πόρους και την περιουσία της. Αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν την Εταιρεία μέσα στα πλαίσια του εταιρικού της σκοπού, με εξαίρεση εκείνα που σύμφωνα με το νόμο ή το παρόν καταστατικό ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γ.Σ.

Συγκαλείται μετά από πρόσκληση του Προέδρου του που καθορίζει τα θέματα ημερήσιας διάταξης, και συνεδριάζει στην έδρα της Εταιρείας. Με απόφασή του το Δ.Σ. μπορεί να συνεδριάσει και εκτός της έδρας του. Τον Πρόεδρο, απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος σε όλες του τις αρμοδιότητες. Ο Αντιπρόεδρος εκλέγεται από το Δ.Σ.

Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα και εκτάκτως όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο εποπτεύων Υπουργός μπορεί να παρίσταται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., οπότε και προεδρεύει χωρίς να έχει ψήφο.

Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί εξωδίκως και δικαστικώς την Εταιρεία. Το Δ.Σ. μπορεί να αναθέσει σε σύμβουλο, υπάλληλο ή δικηγόρο της Εταιρείας την εκπροσώπησή της, εξουσιοδοτώντας ή παρέχοντας πληρεξουσιότητα στα πρόσωπα αυτά.

στ) Το Δ.Σ. έχει ενδεικτικά τις παρακάτω αρμοδιότητες:

(1) Αποφασίζει για την ανάθεση σε ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά ή φυσικά πρόσωπα μελετών, ερευνών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δοκιμών και ελέγχων, καθώς και για την εκτέλεση εργασιών εν γένει, που έχουν σχέση με τους σκοπούς της Εταιρείας.

(2) Αποφασίζει, μετά από εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης, για τη μετάκληση ξένων ειδικών εμπειρογνωμόνων, καθώς και για την αποστολή στην αλλοδαπή υπαλλήλων της Εταιρείας ή μελών των Τεχνικών Επιτροπών ή αξιολογητών ή εμπειρογνωμόνων, για επιμόρφωση, καθώς και για εκπροσώπηση της Εταιρείας στις εργασίες των Ευρωπαϊκών ή των Διεθνών Οργανισμών για τη Διαπίστευση.

(3) Χορηγεί, απορρίπτει, ανακαλεί ή αναστέλλει, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης, τα πιστοποιητικά διαπίστευσης, σε φορείς πιστοποίησης, σε φορείς ελέγχου, σε εργαστήρια δοκιμών και σε εργαστήρια διακριβώσεων, που έχουν την έδρα τους ή τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή.

(4) Αναθέτει σε εμπειρογνώμονες την επεξεργασία και την ενημέρωσή του επί ειδικών θεμάτων που άπτονται του σκοπού της Εταιρείας.

(5) Καταρτίζει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της Εταιρείας, όπου ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τη διάρθρωση των υπηρεσιών της Εταιρείας, τον αριθμό των θέσεων του προσωπικού και την κατανομή του στις διοικητικές μονάδες της εταιρείας και τις αντίστοιχες αμοιβές, καθώς και κάθε σχετική με τα παραπάνω λεπτομέρεια. Ο Εσωτερικός Κανονισμός εγκρίνεται από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

(6) Το Δ.Σ. μεριμνά για την καθιέρωση και τη λειτουργία ενός συστήματος διαχείρισης της ποιότητας, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Πρότυπα που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία των φορέων διαπίστευσης, με στόχο τη διαρκή ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης και τη συνεχή βελτίωσή του.

(7) Το Δ.Σ. μπορεί να αναθέτει την άσκηση μέρους των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή σε άλλα στελέχη της εταιρείας, καθορίζοντας συγχρόνως τους όρους και την έκταση της ανάθεσης αυτής.

ζ) Με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. της Εταιρείας, καθορίζονται οι διαδικασίες λειτουργίας της Εταιρείας, τα κριτήρια με βάση τα οποία διαπιστεύονται τα εργαστήρια και οι φορείς, οι κατευθυντήριες οδηγίες για την εφαρμογή των κριτηρίων, οι κανονισμοί διαπίστευσης και οι οικονομικές υποχρεώσεις αυτών που διαπιστεύονται ή επιτηρούνται.

3. Διευθύνων Σύμβουλος

α) Ο Διευθύνων Σύμβουλος προσλαμβάνεται, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. της Εταιρείας, για χρονικό διάστημα τριών ετών, μετά από δημόσια προκήρυξη της θέσης. Με όμοια απόφαση η σύμβασή του μπορεί να ανανεώνεται για επόμενες τριετίες. Ο προσλαμβανόμενος είναι πλήρους απασχόλησης και η ιδιότητά του ως Διευθύνοντος Συμβούλου είναι ασυμβίβαστη προς οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική απασχόληση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να είναι διπλωματούχος Μηχανικός ή πτυχιούχος άλλου σχετικού θετικού επιστημονικού τομέα, να έχει άριστες ικανότητες στις διαπροσωπικές σχέσεις και να γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα. Να έχει δέκα τουλάχιστον έτη εργασιακή εμπειρία, στη βιομηχανία, στους τομείς της ποιότητας, της διακρίβωσης, των δοκιμών ή των ελέγχων. Να διαθέτει γνώσεις οικονομικών, διοίκησης επιχειρήσεων και κανονισμών Ε.Ε.

β) Στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου μπορεί να τοποθετηθεί με απόσπαση και πρόσωπο που είναι ήδη δημόσιος λειτουργός ή υπάλληλος του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται από το Ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 19 Α'). Στην περίπτωση αυτή κατά το χρόνο της θητείας του στην Εταιρεία διατηρούνται ακέραια τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στο φορέα από τον οποίο προέρχεται, η θέση στην επετηρίδα και πάντα τα προσκτώμενα λόγω προϋπηρεσίας ή συναφή προς τη θέση του και το βαθμό του δικαιώματα. Ο χρόνος της θητείας του στην Εταιρεία θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική του θέση για κάθε σχετική συνέπεια, αλλά η μισθοδοσία του βαρύνει την Εταιρεία.

γ) Ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες, καθώς και όσες άλλες του αναθέτει το Δ.Σ.:

(1) Υποβάλλει στο Δ.Σ. τις προτάσεις και τις εισηγήσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στο άρθρο 16 παράγραφος 2 εδάφιο στ'.

(2) Εκτελεί τις αποφάσεις του Δ.Σ.

(3) Εισηγείται στο Δ.Σ. για θέματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό της Εταιρείας και πρόσθετες αμοιβές του.

(4) Έχει την ευθύνη να εξασφαλίζει ότι η λειτουργία του Συστήματος Διαπίστευσης διεκπεραιώνεται από κάθε άποψη σύμφωνα με τα σχετικά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Πρότυπα, που έχουν εφαρμογή στη λειτουργία των φορέων Διαπίστευσης.

δ) Ο Διευθύνων Σύμβουλος, ελλείπων, απών ή κωλυόμενος, αναπληρώνεται στα εν γένει καθήκοντα του από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23