ΕΝΔΕ: Ανώτατο όριο χρέωσης αστικών υποθέσεων ανά δικαστικό λειτουργό, σε πρώτο (130 δικογραφίες/έτος) και δεύτερο βαθμό (50 δικογραφίες/έτος)
Πρόταση ρυθμιστικής παρέμβασης στον ΚΟΔΚΔΛ
ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟΝ ΚΠολΔ
H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΧΡΕΩΣΗΣ
Στα πλαίσια υλοποίησης των όσων συζητήθηκαν στην από 23.05.2025 συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εν αναμονή της τελικής μορφής του νομοσχεδίου που θα αναρτηθεί προς διαβούλευση, η Ένωσή μας μετά από συμφωνία με το Υπουργείο, κατάρτισε πρόταση ρυθμιστικής παρέμβασης στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, με στόχο να ψηφισθεί ταυτόχρονα με τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ορίζεται νομοθετικά το ανώτατο όριο χρέωσης αστικών υποθέσεων ανά δικαστικό λειτουργό, τόσο στον πρώτο (130 δικογραφίες κατ΄ έτος) όσο και στον δεύτερο βαθμό (50 δικογραφίες κατ΄ έτος), το ανώτατο ποσοστό υπέρβασης των Κανονισμών (20%), ενώ προτείνεται και μηχανισμός έκτακτης ενίσχυσης εκάστου δικαστηρίου στο οποίο τυχόν προκύψει ασυνήθης υπηρεσιακή επιβάρυνση.
Ταυτόχρονα προτείνεται περιοριστική προσθήκη στην έννοια της αδικαιολόγητης καθυστέρησης δημοσίευσης αποφάσεων ή επεξεργασίας δικογραφιών, ώστε να μη μπορεί να καταλογισθεί πειθαρχικά η καθυστέρηση υποθέσεων, που χρεώθηκαν στο δικαστικό λειτουργό καθ΄ υπέρβαση των ανωτάτων ορίων που θεσπίζονται από τον νόμο ή τον Κανονισμό. Η διάταξη καθίσταται αναγκαία, λαμβάνοντας υπόψη ότι δύναται να ρυθμίζει τις περιπτώσεις που έχουν επανειλημμένα στο παρελθόν κοστίσει πολύ στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, όταν το όριο των υπηρεσιακών αναγκών, ξεπέρασε πολύ τόσο τους ευσεβείς πόθους του νομοθέτη, όσο και το όριο των ανθρώπινων δυνατότητων των δικαστικών λειτουργών.
Το πλήρες σχέδιο των προτάσεων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είναι διαθέσιμο εδώ.