logo-print

Άρθρο 9 - Νόμος 4099/2012 - Λύση του ΟΣΕΚΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/12/2012

Υπό κωδικοποίηση
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

1. Ο ΟΣΕΚΑ λύεται για τους ακόλουθους λόγους: α) εάν ανακληθεί η άδεια σύστασης του αμοιβαίου κεφαλαίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και εάν ανακληθεί η άδεια σύστασης ή λειτουργίας της ΑΕΕΜΚ,

β) μετά το πέρας της διάρκειάς του, εφόσον ο κανονισμός ή τα καταστατικά του έγγραφα προβλέπουν καθορισμένη διάρκεια, εκτός εάν αυτά τροποποιηθούν ώστε να παραταθεί η διάρκεια του ΟΣΕΚΑ ή να καταστεί αόριστης διάρκειας,

γ) εάν συμβεί καθορισμένο στον κανονισμό ή στα καταστατικά του έγγραφα περιστατικό, το οποίο επιφέρει τη λύση του,

δ) με την εξαγορά του συνόλου των μεριδίων του,

ε) κατόπιν απόφασης της συνέλευσης των μεριδιούχων ΟΣΕΚΑ,

στ) με τη λύση, την παραίτηση, την πτώχευση, τη θέση σε αναγκαστική διαχείριση ή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας διαχείρισης ή του θεματοφύλακα, εάν δεν καταστεί δυνατή η αντικατάστασή τους, με την επιφύλαξη του άρθρου 40 για τις ΑΕΕΜΚ που δεν έχουν ορίσει εταιρεία διαχείρισης της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, ή

ζ) στην περίπτωση του αμοιβαίου κεφαλαίου, κατόπιν απόφασης της εταιρείας διαχείρισης του.

2. Σε περίπτωση λύσης του αμοιβαίου κεφαλαίου το καθαρό ενεργητικό του διανέμεται από τον θεματοφύλακα κατ' εντολή της εταιρείας διαχείρισης. Μετά το πέρας της διαδικασίας διανομής του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου συντάσσεται ειδική έκθεση, η οποία υπογράφεται από την εταιρεία διαχείρισης, τον θεματοφύλακα και τον ορκωτό ελεγκτή-λογιστή του ΟΣΕΚΑ. Η έκθεση κοινοποιείται χωρίς καθυστέρηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης στο διαδίκτυο και τίθεται στη διάθεση των μεριδιούχων του αμοιβαίου κεφαλαίου στα σημεία διάθεσης των μεριδίων του.

3. Η λύση της ΑΕΕΜΚ συνεπάγεται τη θέση της σε εκκαθάριση, κατά την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος άρθρου και κατ' αναλογία οι σχετικές διατάξεις του κ.ν. 2190/1920, στο βαθμό που αυτές δεν αντίκεινται στις διατάξεις των άρθρων 2 έως 106 του παρόντος νόμου.

4. Εάν η ΑΕΕΜΚ περιλαμβάνει περισσότερα του ενός (1) επενδυτικά τμήματα, η λύση της επέρχεται με τη λύση και του τελευταίου τμήματός της.

5. Με απόφασή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διορίζει επόπτη της εκκαθάρισης της ΑΕΕΜΚ και ορίζει την αμοιβή του η οποία βαρύνει την ΑΕΕΜΚ.

6. Ο επόπτης υποβάλλει, μέσα σε τρεις (3) ημέρες από την επίδοση του διορισμού του, αίτηση διορισμού εκκαθαριστή στο αρμόδιο δικαστήριο. Ως εκκαθαριστής δεν μπορεί να ορισθεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της υπό εκκαθάριση ΑΕΕΜΚ ή μέτοχος αυτής, κατά των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για ποινικά αδικήματα που είχαν τελέσει κατά τη διάρκεια λειτουργίας της ΑΕΕΜΚ ή έχουν ήδη καταδικασθεί. Μέχρι το διορισμό εκκαθαριστή, ο επόπτης ασκεί όλες τις εξουσίες του εκκαθαριστή. Μετά το διορισμό εκκαθαριστή, ο επόπτης παρακολουθεί τις εργασίες της εκκαθάρισης, γνωμοδοτεί, εφόσον το ζητήσει ο εκκαθαριστής, σε θέματα της εκκαθάρισης, ενημερώνει γραπτώς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την πορεία της εκκαθάρισης τουλάχιστον ανά δίμηνο και όποτε άλλοτε του ζητηθεί και υποβάλλει έκθεση μετά τη λήξη της εκκαθάρισης. Τυχόν ακυρότητα του διορισμού του επόπτη δεν θίγει το κύρος των πράξεων από το διορισμό του μέχρι την ακύρωση αυτού.

7. Ο κατά την προηγούμενη παράγραφο εκκαθαριστής διορίζεται κατά τη διαδικασία των άρθρων 739 επ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Με τη δικαστική απόφαση ορίζεται και η αμοιβή του εκκαθαριστή, η οποία βαρύνει την ΑΕΕΜΚ. Αναστολή της ισχύος της απόφασης δεν επιτρέπεται.

8. Αμέσως μετά το διορισμό του, ο εκκαθαριστής προβαίνει σε απογραφή. Ο εκκαθαριστής καλεί, μέσα σε δέκα (10) ημέρες από το διορισμό του, τους δικαιούχους κάθε φύσεως απαιτήσεων, με ανακοίνωση που αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΑΕΕΜΚ και εφόσον συντρέχει περίπτωση, στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης, στο διαδίκτυο και δημοσιεύεται μία φορά την εβδομάδα,

επί τρεις (3) συνεχείς εβδομάδες, σε μία (1) ημερήσια οικονομική και μία (1) ημερήσια πολιτική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας, να του αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους με όλα τα δικαιολογητικά τους στοιχεία μέσα σε τρεις (3) μήνες από την τελευταία δημοσίευση. Η παραπάνω ανακοίνωση γνωστοποιείται εγγράφως στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της έδρας της ΑΕΕΜΚ. Ο εκκαθαριστής επαληθεύει τις απαιτήσεις μέσα σε χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την πάροδο του παραπάνω τριμήνου. Μέσα σε χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες από την επαλήθευση των απαιτήσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παραπάνω παράγραφο, ο εκκαθαριστής ικανοποιεί, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 τους αναγγελθέντες και επαληθευθέντες δικαιούχους, υπό τον έλεγχο του θεματοφύλακα.

9. Μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δικαιούχων κατά τα ανωτέρω, ολοκληρώνεται η εκκαθάριση του παρόντος άρθρου. Η περάτωση της εκκαθάρισης και η λήξη της θητείας του επόπτη και του εκκαθαριστή γνωστοποιούνται με επιμέλεια του επόπτη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ταυτόχρονα με τη γνωστοποίηση αυτή, κοινοποιείται χωρίς καθυστέρηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απολογισμός για την εκκαθάριση, ο οποίος υπογράφεται από τον επόπτη, τον εκκαθαριστή και τον θεματοφύλακα. Ο εν λόγω απολογισμός αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΑΕΕΜΚ στο διαδίκτυο και εφόσον συντρέχει περίπτωση, στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης, και τίθεται στη διάθεση των μετόχων της στα σημεία διάθεσης των μετοχών της.

10. Ο επόπτης και ο εκκαθαριστής δεν προσωποκρατούνται ούτε υπέχουν οποιαδήποτε ποινική, αστική ή άλλη ευθύνη έναντι οποιουδήποτε για χρέη της υπό εκκαθάριση ΑΕΕΜΚ που είχαν γεννηθεί πριν από το διορισμό τους, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους.

11. Εάν η αξία του καθαρού ενεργητικού του ΟΣΕΚΑ, σε σχέση με την αξία αναφοράς, όπως αυτή προσδιορίζεται στα επόμενα εδάφια, μειωθεί κατά πέντε δέκατα (5/10), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να απαιτεί από την εταιρεία διαχείρισης ή, κατά περίπτωση, την ΑΕΕΜΚ, τη σύγκληση συνέλευσης των μεριδιούχων του, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 10, με θέμα τη λύση του. Η αξία αναφοράς ανάγεται στην πρώτη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου και υπολογίζεται ως ο αριθμητικός μέσος όρος της αξίας του καθαρού ενεργητικού του ΟΣΕΚΑ των τελευταίων τεσσάρων (4) τριμήνων. Με τη συμπλήρωση εκάστου νέου τριμήνου, η αξία του καθαρού ενεργητικού του ΟΣΕΚΑ στο τρίμηνο αυτό θα αντικαθιστά, κατά τον ανωτέρω υπολογισμό της αξίας αναφοράς, την αντίστοιχη αξία του παλαιότερου τριμήνου. Με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για σύγκληση συνέλευσης των μεριδιούχων ΟΣΕΚΑ, αναστέλλεται η εξαγορά των μεριδίων του. Εάν η συνέλευση αποφασίσει τη λύση του ΟΣΕΚΑ, το δικαίωμα εξαγοράς μεριδίων του δεν δύναται να ασκηθεί πλέον. Σε αντίθετη περίπτωση, ανακαλείται η αναστολή της εξαγοράς μεριδίων. Η διαδικασία της παρούσας παραγράφου εφαρμόζεται και στα επί μέρους επενδυτικά τμήματα ΑΕΕΜΚ.

12. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της να ρυθμίζει λεπτομέρειες ή τεχνικά θέματα σχετικά με την εφαρμογή των παραγράφων 2, 3 και 9 του παρόντος άρθρου.

Αγωγή περί κλήρου
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ