logo-print

Άρθρο 22 - Νόμος 4099/2012 - Ανάθεση δραστηριοτήτων ΑΕΔΑΚ (άρθρο 13 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/12/2012

Υπό κωδικοποίηση
Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση

1. Η ΑΕΔΑΚ δύναται να αναθέτει σε άλλη εταιρεία με έγγραφη σύμβαση ανάθεσης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη άσκηση των δραστηριοτήτων της, τη διεξαγωγή για λογαριασμό της μίας ή περισσοτέρων από τις λειτουργίες της, εφόσον πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Η ΑΕΔΑΚ ενημερώνει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε περίπτωση που η ΑΕΔΑΚ έχει ορισθεί ως εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ άλλου κράτους - μέλους, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβιβάζει χωρίς καθυστέρηση τις σχετικές πληροφορίες στις Αρμόδιες Αρχές του κράτους - μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ τον οποίο η ΑΕΔΑΚ διαχειρίζεται.

β) Η ανάθεση σε τρίτους δεν εμποδίζει την άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας επί της ΑΕΔΑΚ, ούτε τη λήψη μέτρων από την ΑΕΔΑΚ για τη διαχείριση του ΟΣΕΚΑ κατά τον πλέον επωφελή για τους επενδυτές τρόπο.

γ) Όταν η ανάθεση αφορά τη διαχείριση επενδύσεων συλλογικών χαρτοφυλακίων και χαρτοφυλακίων πελατών, η σύμβαση ανάθεσης καταρτίζεται μόνο με εταιρεία που έχει λάβει άδεια ή έχει αναγνωρισθεί για τη διαχείριση κεφαλαίων και υπόκειται σε προληπτική εποπτεία. Η σύμβαση ανάθεσης πρέπει να είναι σύμφωνη με τα εκάστοτε κριτήρια κατανομής των επενδύσεων τα οποία καθορίζει η ΑΕΔΑΚ.

δ) Όταν η σύμβαση ανάθεσης αφορά τη διαχείριση επενδύσεων συλλογικών χαρτοφυλακίων και χαρτοφυλακίων πελατών και καταρτίζεται με εταιρεία τρίτου κράτους, διασφαλίζεται ότι η εταιρεία αυτή υπόκειται σε κανόνες εποπτείας τουλάχιστον ισοδύναμους με τους ισχύοντες στην Ελλάδα και ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υπογράψει με την αντίστοιχη εποπτική αρχή του τρίτου κράτους συμφωνία συνεργασίας και ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών.

ε) Η σύμβαση ανάθεσης που αφορά τη διαχείριση επενδύσεων συλλογικών χαρτοφυλακίων και χαρτοφυλακίων πελατών δεν επιτρέπεται να καταρτισθεί με τον θεματοφύλακα ή με άλλη εταιρεία τα συμφέροντα της οποίας είναι δυνατόν να συγκρούονται με εκείνα της ΑΕΔΑΚ ή των μεριδιούχων του υπό ανάθεση ΟΣΕΚΑ ή των επενδυτών.

στ) Προβλέπονται μέτρα τα οποία επιτρέπουν στα διευθυντικά στελέχη της ΑΕΔΑΚ να επιβλέπουν αποτελεσματικά, ανά πάσα στιγμή, τις δραστηριότητες της εντολοδόχου εταιρείας.

ζ) Η σύμβαση ανάθεσης δεν εμποδίζει τα διευθυντικά στελέχη της ΑΕΔΑΚ να δίδουν ανά πάσα στιγμή περαιτέρω οδηγίες στην εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί λειτουργίες της ΑΕΔΑΚ και να καταγγέλλουν τη σύμβαση ανάθεσης με άμεση ισχύ, όταν αυτό είναι προς το συμφέρον των επενδυτών.

η) Λαμβανομένης υπόψη της φύσης των λειτουργιών που ανατίθενται, η εταιρεία στην οποία πρόκειται να ανατεθούν λειτουργίες πρέπει να διαθέτει την οργανωτική διάρθρωση και τα τεχνικά και οικονομικά μέσα που απαιτούνται για την άσκησή τους.

θ) Στο ενημερωτικό δελτίο των ΟΣΕΚΑ αναφέρονται οι λειτουργίες που έχουν ανατεθεί από την ΑΕΔΑΚ σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

2. Η ευθύνη της ΑΕΔΑΚ και του θεματοφύλακα δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι η ΑΕΔΑΚ έχει αναθέσει λειτουργίες της σε τρίτους. Η ΑΕΔΑΚ δεν επιτρέπεται να αναθέτει λειτουργίες της σε τρίτους σε βαθμό που να την καθιστά εταιρεία χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα.

3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της να ρυθμίζει κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 13 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ

Η Διαμεσολάβηση
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ