logo-print

Άρθρο 23 - Νόμος 4099/2012 - Κανονισμός συμπεριφοράς (άρθρο 14 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/12/2012

Υπό κωδικοποίηση
Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με απόφασή της θεσπίζει κανονισμό συμπεριφοράς τον οποίο τηρούν διαρκώς οι ΑΕΔΑΚ και τα υπόχρεα πρόσωπα, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού.

2. Ως υπόχρεα πρόσωπα νοούνται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΔΑΚ, οι διαχειριστές, καθώς και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούνται από την ΑΕΔΑΚ με σύμβαση εργασίας ή έργου ή με άλλη μορφή συνεργασίας, για την εκπλήρωση του σκοπού της ΑΕΔΑΚ. Ως διαχειριστές νοούνται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν καθήκοντα διαχείρισης χαρτοφυλακίου ΟΣΕΚΑ στο πλαίσιο σχετικής εντολής, είτε ως υπάλληλοι είτε ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου είτε με οποιαδήποτε άλλη σχέση. Στην έννοια της διαχείρισης χαρτοφυλακίου ΟΣΕΚΑ υπάγεται τόσο ο καθορισμός της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου ΟΣΕΚΑ όσο και η εκτέλεση των σχετικών πράξεων.

3. Κατ' ελάχιστον, ο κανονισμός συμπεριφοράς περιέχει κανόνες οι οποίοι διασφαλίζουν ότι τα παραπάνω νομικά και φυσικά πρόσωπα:

α) ενεργούν εντίμως και νομίμως, με την απαιτούμενη

προσοχή και επιμέλεια, κατά την άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων προς το συμφέρον των ΟΣΕΚΑ που διαχειρίζονται και χάριν της ακεραιότητας της αγοράς,

β) διαθέτουν και χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τους πόρους και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη δέουσα άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων,

γ) λαμβάνουν μέτρα ώστε να αποτρέπουν τις συγκρούσεις συμφερόντων και, όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, μεριμνούν ώστε οι ΟΣΕΚΑ που διαχειρίζονται να τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης και

δ) τηρούν όλες τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπουν την άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται κατά τον πλέον επωφελή τρόπο τα συμφέροντα των πελατών τους και η ακεραιότητα της αγοράς.

4. Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου ισχύουν αναλογικά και για τις ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου του ν. 3371/2005, καθώς και για τις ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία του ν. 2778/1999 (Α' 295).

5. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 2 του άρθρου 14 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, βάσει των οποίων εκδόθηκε η Οδηγία 2010/43/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 1ης Ιουλίου 2010, και με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 3 του άρθρου 14 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με τον κανονισμό συμπεριφοράς, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 14 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Σεμινάριο: Το δίκαιο της πώλησης κατά τον ΑΚ και την CISG