logo-print

Άρθρο 66 - Νόμος 4099/2012 - Ορισμοί - Επενδύσεις (άρθρο 58 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/12/2012

Υπό κωδικοποίηση
Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο

1. Τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ είναι ένας ΟΣΕΚΑ ή ένα επενδυτικό τμήμα του, το οποίο έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επενδύσει, κατά παρέκκλιση από την περίπτωση α' της παραγράφου 2 του άρθρου 2, τα άρθρα 59, 61 και 63 και την περίπτωση ε' της παραγράφου 2 του άρθρου 64, τουλάχιστον ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) του ενεργητικού του σε μερίδια άλλου ΟΣΕΚΑ ή επενδυτικού τμήματος του (κύριος ΟΣΕΚΑ).

2. Ένας τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ μπορεί να επενδύει μέχρι δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των στοιχείων του ενεργητικού του σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα στοιχεία:

α) ρευστά διαθέσιμα, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 59,

β) παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, που χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους αντιστάθμισης κινδύνων, σύμφωνα με την περίπτωση ζ' της παραγράφου 1 του άρθρου 59 και τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 60,

γ) κινητή και ακίνητη περιουσία που είναι απαραίτητη για την άσκηση των δραστηριοτήτων του, εφόσον ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ είναι ΑΕΕΜΚ.

3. Για την τήρηση της υποχρέωσης που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 60, ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ υπολογίζει τη συνολική έκθεσή του σε κίνδυνο όσον αφορά παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, συνυπολογίζοντας την άμεση έκθεσή του σύμφωνα με την περίπτωση β' της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου με ένα από τα ακόλουθα:

α) την πραγματική έκθεση του κύριου ΟΣΕΚΑ σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα κατ' αναλογία της επένδυσης του τροφοδοτικού ΟΣΕΚΑ στον κύριο ΟΣΕΚΑ ή

β) τη δυνητική μέγιστη συνολική έκθεση του κύριου ΟΣΕΚΑ σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, η οποία αναφέρεται στον κανονισμό ή στα καταστατικά του έγγραφα, κατ' αναλογία της επένδυσης του τροφοδοτικού ΟΣΕΚΑ στον κύριο ΟΣΕΚΑ.

4. Κύριος ΟΣΕΚΑ είναι ένας ΟΣΕΚΑ ή επενδυτικό τμήμα του, ο οποίος:

α) έχει μεταξύ των μεριδιούχων του τουλάχιστον έναν (1) τροφοδοτικό ΟΣΕΚΑ, β) δεν είναι ο ίδιος τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ και γ) δεν κατέχει μερίδια τροφοδοτικού ΟΣΕΚΑ.

5. Για τον κύριο ΟΣΕΚΑ ισχύουν οι ακόλουθες παρεκκλίσεις:

α) Εάν ο κύριος ΟΣΕΚΑ έχει τουλάχιστον δύο (2) τροφοδοτικούς ΟΣΕΚΑ ως μεριδιούχους, η περίπτωση α' της παραγράφου 2 και η περίπτωση β' της παραγράφου 6 του άρθρου 2 δεν εφαρμόζονται και, ως εκ τούτου, ο κύριος ΟΣΕΚΑ έχει την επιλογή της συγκέντρωσης ή όχι κεφαλαίων από άλλους επενδυτές.

β) Εάν κύριος ΟΣΕΚΑ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος - μέλος δεν συγκεντρώνει ο ίδιος κεφάλαια από το κοινό στην Ελλάδα, παρά μόνον μέσω ενός ή περισσοτέρων τροφοδοτικών ΟΣΕΚΑ, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 89 έως και 92 και το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 100 του παρόντος νόμου.

6. Ο κύριος και ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ δύνανται να έχουν αδειοδοτηθεί είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλο κράτος - μέλος. Στη δεύτερη περίπτωση, αντί των διατάξεων του παρόντος νόμου που αναφέρονται στις ανωτέρω παραγράφους, ισχύουν οι αντίστοιχες διατάξεις της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 58 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024
Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
send