logo-print

Άρθρο 9 - Νόμος 1868/1989

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/10/1989

Μη κωδικοποιημένο
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012

Το άρθρο 61 του ν. 1756/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 61 Διορισμός-Προαγωγή

1. Σε θέση δόκιμου εισηγητή του Συμβουλίου της Επικρατείας διορίζεται αυτός που πέτυχε στο σχετικό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός γίνεται από επιτροπή που αποτελείται από έναν αντιπρόεδρο ή σύμβουλο Επικρατείας ως πρόεδρο και δύο συμβούλους Επικρατείας ως μέλη, οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

2. Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται ο γραμματέας του Συμβουλίου της Επικρατείας ή προϊστάμενος τμήματος της γραμματείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τον αναπληρωτή του.

3. Γίνονται δεκτοί στο διαγωνισμό: α) δικαστικοί λειτουργοί, β) δικηγόροι με διετή τουλάχιστο δικηγορία, γ) πτυχιούχοι νομικής σχολής, εφ' όσον παρακολούθησαν επί ένα έτος ευδόκιμα τις εργασίες του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως ορίζεται εκάστοτε από τις κείμενες διατάξεις, ή άσκησαν το δικηγορικό λειτούργημα τουλάχιστον επί διετία ή παρακολούθησαν για ένα τουλάχιστον έτος μεταπτυχιακά μαθήματα δημόσιου δικαίου σε πανεπιστήμιο της ημεδαπής ή αλλοδαπής και έλαβαν δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών ύστερα από ειδικές εξετάσεις ή έχουν αναγνωρισμένο διδακτορικό δίπλωμα σε θέμα που ανάγεται στην εξεταστέα ύλη ή είναι δικαστικοί ή διοικητικοί υπάλληλοι με τριετή τουλάχιστον υπηρεσία μετά την απόκτηση του πτυχίου.

4. Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται μόνο για τις θέσεις εισηγητών που είναι κενές κατά την προκήρυξή του, ο πίνακας όμως των επιτυχόντων στο διαγωνισμό ισχύει για ένα έτος από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

5. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει γραπτή και προφορική εξέταση στα εξής μαθήματα: α) συνταγματικό και διοικητικό δίκαιο, β) δημοσιονομικό δίκαιο, γ) διοικητική και φορολογική δικονομία, δ) στοιχεία δημόσιου διεθνούς δικαίου και στοιχεία ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου, ε) αστικό δίκαιο, στ) στοιχεία εμπορικού δικαίου, ζ) στοιχεία εργατικού δικαίου, η) πολιτική δικονομία και θ) γενικές αρχές του δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης. Οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτώς υποχρεωτικά σε μία από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και προαιρετικά και σε άλλη ή άλλες απ' αυτές τις γλώσσες, για αύξηση του βαθμού της ξένης γλώσσας κατά μία ή περισσότερες μονάδες, ανάλογα με τον αριθμό των ξένων γλωσσών στις οποίες ο υποψήφιος εξετάζεται προαιρετικά.

6. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και σύμφωνη γνωμοδότηση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθορίζονται ο τρόπος προκήρυξης του διαγωνισμού, οι αναγκαίες δημοσιεύσεις, ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων και δικαιολογητικών, ο έλεγχος των προσόντων, η διεξαγωγή του διαγωνισμού κατά δύο στάδια (προκριματικό και οριστικό), η βαθμολογία, η εξαγωγή των αποτελεσμάτων, η ανακήρυξη των επιτυχόντων και η σειρά κατάταξης στο σχετικό πίνακα σε περίπτωση ισοβαθμίας, όπως και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Με όμοια προεδρικά διατάγματα ρυθμίζεται ο τρόπος ασκήσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας των υποψήφιων εισηγητών. Μέχρι να εκδοθούν τα παραπάνω διατάγματα εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις, εφ' όσον δεν καταργούνται ή τροποποιούνται με τον παρόντα νόμο.

7.0 διορισμός αυτών που πέτυχαν στο διαγωνισμό γίνεται στο βαθμό του δόκιμου εισηγητή και σύμφωνα με τη σειρά εγγραφής στον πίνακα των επιτυχόντων. Θέσεις εισηγητών που κενώνονται μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του πίνακα των επιτυχόντων συμπληρώνονται απ' αυτόν τον πίνακα και με τη σειρά που ορίζεται σ' αυτόν.

8. Οι δόκιμοι εισηγητές διανύουν δοκιμαστική υπηρεσία δύο ετών, στη διάρκεια της οποίας έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του τακτικού δικαστικού λειτουργού.

9. Μετά τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Διοικητικής Δικαιοσύνης αποφασίζει, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης, για την προαγωγή τους σε θέσεις εισηγητών. Η απόφαση είναι αιτιολογημένη και λαμβάνει υπόψη το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, .τη φιλοπονία που επέδειξαν, καθώς και την ικανότητα και καταλληλότητά τους για το δικαστικό λειτούργημα. Αν, αντίθετα, το συμβούλιο κρίνει ότι ο δόκιμος εισηγητής δεν πρέπει να προαχθεί σε θέση εισηγητή, λόγω ανεπάρκειας ή έλλειψης ήθους, αποφασίζει με αιτιολογημένη απόφασή του την οριστική του απόλυση από την υπηρεσία, η οποία γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

10. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Διοικητικής Δικαιοσύνης μπορεί επίσης με αιτιολογημένη απόφασή του να παρατείνει τη δοκιμαστική υπηρεσία του δόκιμου εισηγητή για ένα ακόμη έτος, αν κρίνει ότι δεν είναι ακόμα ώριμος να προαχθεί σε θέση εισηγητή. Αν όμως και μετά την πάροδο του πρόσθετου έτους το Συμβούλιο κρίνει ότι δεν πρέπει να προαχθεί σε εισηγητή, αποφασίζει ταυτόχρονα, με αιτιολογημένη απόφαση, την οριστική του απόλυση από την υπηρεσία, η οποία γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

11. Οι δόκιμοι εισηγητές, που κρίνονται ικανοί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, προάγονται σε εισηγητές του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας στο διαγωνισμό δόκιμων εισηγητών. Η προαγωγή γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης».

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send