logo-print

Άρθρο 10 - Νόμος 1868/1989

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/10/1989

Μη κωδικοποιημένο
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Το άρθρο 64 του ν. 1756/1988 αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 64

Διορισμός σε θέσεις παρέδρων πρωτοδικείου των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων

1) Σε θέση παρέδρου πρωτοδικείου των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων διορίζεται αυτός που πέτυχε στο σχετικό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός γίνεται από πενταμελή επιτροπή που αποτελείται από:

α) έναν αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή σύμβουλο Επικρατείας, ως πρόεδρο και

β) δύο προέδρους εφετών διοικητικών δικαστηρίων και

γ) δύο καθηγητές του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών ως μέλη.

Καθήκοντα γραμματέα της επιτροπής εκτελεί υπάλληλος της γραμματείας των διοικητικών δικαστηρίων με το βαθμό α'.

2) Ο πρόεδρος της Επιτροπής και ο αναπληρωτής του καθώς και τα υπό στοιχ. β' μέλη της Επιτροπής και οι αναπληρωτές τους ορίζονται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα υπό στοιχ. γ' μέλη και οι αναπληρωτές τους ορίζονται από τον πρόεδρο του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το γραμματέα της Επιτροπής με τον αναπληρωτή του ορίζει ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας. Η επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης που τοιχοκολλάται στα γραφεία της Γραμματείας της Γενικής Επιτροπείας δεκαπέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη του διαγωνισμού.

3) Στο διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής:

α) δικαστικοί λειτουργοί, β) δικηγόροι με διετή τουλάχιστο δικηγορία, γ) πτυχιούχοι νομικού τμήματος ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής, εφ' όσον είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος νομικών ή πολιτικών επιστημών ή κάτοχοι διπλώματος μεταπτυχιακών νομικών σπουδών που απονέμεται από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής μετά από παρακολούθηση τουλάχιστον ενός έτους μεταπτυχιακών μαθημάτων και εξετάσεις και δ) δικαστικοί ή διοικητικοί υπάλληλοι κατηγορίας Π.Ε. με τριετή υπηρεσία από τη λήψη του πτυχίου νομικού τμήματος.

4) Ο διαγωνισμός ενεργείται μόνο για την πλήρωση των κενών θέσεων. Κενές θέσεις θεωρούνται όλες οι κενές θέσεις δικαστικών λειτουργών της ιεραρχίας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων που υπάρχουν κατά το χρόνο της προκήρυξης του διαγωνισμού. Στις κενές θέσεις υπολογίζονται και αυτές που θα προκύψουν κατά την 30ή Ιουνίου του έτους της διενέργειας του διαγωνισμού με την αποχώρηση δικαστικών λειτουργών λόγω ορίου ηλικίας. Στην προκήρυξη πρέπει να μνημονεύεται ο αριθμός των θέσεων που θα πληρωθούν με το διαγωνισμό.

5) Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει γραπτή και προφορική εξέταση για τα εξής μαθήματα:

α) συνταγματικό δίκαιο, β) διοικητικό δίκαιο, γ) αστικό και εμπορικό δίκαιο, δ) δημοσιονομικό δίκαιο, ε) γενικές αρχές του δικαίου των κοινωνικών ασφαλίσεων, στ) διοικητική και φορολογική δικονομία, ζ) δίκαιο της διοικητικής εκτέλεσης, η) πολιτική δικονομία και θ) στοιχεία δικαίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων. Προαιρετική είναι η εξέταση σε μία ή περισσότερες από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική, καθώς και στις γενικές αρχές της λογιστικής επιστήμης.

6) Εάν υπάρχει ανάγκη εξέτασης υποψηφίου στις γενικές αρχές της λογιστικής επιστήμης ή σε ξένη γλώσσα που δεν είναι γνωστή σε τρία τουλάχιστο μέλη της επιτροπής, ο πρόεδρος της επιτροπής ορίζει έναν ή δύο ή τρεις κατά περίπτωση παρέδρους ή εισηγητές του Συμβουλίου της Επικρατείας ή εφέτες ή προέδρους πρωτοδικών ή πρωτοδίκες των διοικητικών δικαστηρίων, ως ειδικούς εξεταστές.

7) Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και σύμφωνη γνωμοδότηση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθορίζονται, κατά τα λοιπά, ο τρόπος προκήρυξης του διαγωνισμού, οι αναγκαίες δημοσιεύσεις, ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών, ο έλεγχος των προσόντων, η διεξαγωγή του διαγωνισμού κατά δύο στάδια (προκριματικό και οριστικό), όπως και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Μέχρι να εκδοθούν τα παραπάνω διατάγματα εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις».

2. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 67 του ν. 1756/1988 τροποποιείται ως εξής:

Απαλείφονται οι λέξεις «τους διοικητικούς δικαστές των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και».

3. α) Οι διατάξεις των δύο τελευταίων περιόδων της παραγράφου 8 του άρθρου 68 του ν. 1756/1988 καταργούνται.

β) Μετά τη λέξη «προαγωγή» του πρώτου εδαφίου της πρώτης περιόδου της παραγράφου 8 του άρθρου 68 του ν. 1756/1988, προστίθεται η φράση «ή οποιοδήποτε άλλο αίτημα σχετικό με την υπηρεσιακή κατάσταση».

γ) Μετά τη λέξη «παραλείφθηκε από αυτήν» του ίδιου, όπως πιο πάνω, εδαφίου, προστίθεται η φράση «ή δεν έγινε δεκτό άλλο αίτημά τους σχετικό με την υπηρεσιακή κατάσταση».

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ