logo-print

Άρθρο 14 - Νόμος 1868/1989

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/10/1989

Μη κωδικοποιημένο
Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 87 του ν. 1756/1988 τροποποιείται ως εξής:

«1. Η επίδοση των εκθέσεων της Επιθεώρησης στους επιθεωρουμένους γίνεται μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή τους στο Υπουργείο. Ο επιθεωρούμενος, μέσα σε τριάντα (30) μέρες αφότου λάβει την έκθεση της τακτικής επιθεώρησης, έχει δικαίωμα να προσφύγει υπηρεσιακώς ή με συστημένη επιστολή στον προϊστάμενο της επιθεώρησης και να ζητήσει διόρθωση της έκθεσης ή επανάκριση, ιδιαίτερα αν η έκθεση: α) περιέχει ανακριβή περιστατικά ή β) είναι αναιτιολόγητη ή γ) περιέχει ανακριβείς αιτιολογίες ή δυσμενείς κρίσεις και χαρακτηρισμούς που δεν δικαιολογούνται από τις διαπιστώσεις όπου αναφέρονται σ' αυτήν ή στηρίζονται σε στοιχεία αντικειμενικώς ανακριβή ή βρίσκονται σε αντίθεση με. προηγούμενες εκθέσεις».

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 88 του ν. 1756/1988 καταργείται.

3. Το άρθρο 91 του ν. 1756/1988 τροποποιείται ως εξής:

1, Η περίπτωση δ' της παραγράφου 3 τροποποιείται ως εξής: «δ) η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση καθηκόντων τους».

2. Οι περιπτώσεις α', β', γ', της παραγράφου 5 τροποποιούνται ως εξής:

«α) η άρνησή του να εφαρμόσει διατάξεις που τίθενται κατά κατάλυση του συντάγματος ή είναι αντίθετες σ' αυτό·

β) η έκφραση γνώμης δημοσίως, εκτός αν γίνεται με σκοπό τη μείωση του κύρους της δικαιοσύνης ή υπέρ ορισμένου κόμματος ή άλλης ορισμένης πολιτικής οργάνωσης; γ) η συμμετοχή και η ανάπτυξη δραστηριότητας σε ήδη αναγνωρισμένες ενώσεις δικαστών ή άλλα σωματεία και η έκφραση γνώμης και κριτικής άποψης που γίνεται στα πλαίσια της συνδικαλιστικής δραστηριότητας».

4. Η διάταξη υπό στοιχεία ββ' της περίπτωσης α' της παραγράφου 5 του άρθρου 95 του ν. 1756/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

«ββ) στους προέδρους εφετών, στους εφέτες και στους προέδρους πρωτοδικών των διοικητικών δικαστηρίων».

5. Στο άρθρο 99 του ν. 1756/1988 προστίθεται η εξής παράγραφος ως παράγραφος 12: . ι

«12. Αν για την (δια περίπτωση έχουν επιληφθεί περισσότεροι από τους κατά την παράγραφο 1 συναρμοδίους, η διαδικασία για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης συνεχίζεται μόνο από αυτόν που σύμφωνα με το άρθρο 55 είναι κατά βαθμό ανώτερος και ο οποίος καθίσταται αποκλειστικά αρμόδιος. Στην περίπτωση αυτήν ο ιεραρχικά κατώτερος σε βαθμό υποβάλλει όλα τα σχετικά έγγραφα στον ανώτερο. Αν η υπόθεση τεθεί στο αρχείο, σύμφωνα με αυτά που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, δεν μπορεί να επανέλθει σ' αυτήν, άλλος αρμόδιος για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης, εκτός από τον Υπουργό Δικαιοσύνης».

6. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 105 του ν. 1756/1988 απαλείφεται.

7. Το άρθρο 109 του ν. 1756/1988 τροποποιείται ως εξής:

1. Η τέταρτη περίοδος του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 109 του ν. 1756/1988 τροποποιείται ως εξής:

«Η ένταξη γίνεται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ύστερα από γνωμοδότηση της ολομέλειας του αρμόδιου Εφετείου, εφ' όσον ο κρινόμενος έχει τα προσόντα της κατ' εκλογή προαγωγής στο βαθμό του πρωτοδίκη». ·

2. Η παρ. 10 τροποποιείται ως εξής:

«10. Πράξεις της διαδικασίας ένταξης των ειρηνοδικών και πταισματοδικών (δηλώσεις, εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις) που έγιναν κατά τη διάρκεια της ισχύος του παρόντος κώδικα, διατηρούν την ισχύ τους. Στην περίπτωση αυτήν η διαδικασία ένταξης συνεχίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κώδικα».

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ