logo-print

Άρθρο 13 - Νόμος 1868/1989

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

10/10/1989

Μη κωδικοποιημένο
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5

1. Το άρθρο 75 του ν. 1756/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 75

Διορισμός παρέδρων πρωτοδικείων και εισαγγελίας

1. Σε θέση παρέδρου πρωτοδικείου και εισαγγελίας διορίζεται αυτός που πέτυχε στο σχετικό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός γίνεται από επιτροπή που αποτελείται από α) τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ως πρόεδρο και β) τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γ) έναν αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου ή αρεοπαγίτη, που ορίζει με τον αναπληρωτή του η ολομέλεια του Αρείου Πάγου και δ) δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, έναν του αστικού και έναν του εμπορικού δικαίου, που ορίζει με τους αναπληρωτές τους η οικεία σχολή, ως μέλη.

2. Ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όταν κωλύονται, αναπληρώνονται κατά τον οργανισμό των δικαστηρίων. Οι αναπληρωτές τους όμως δεν παίρνουν τη θέση των κωλυομένων, αλλά εκείνη που ανήκει στο βαθμό τους κατά τον ίδιο οργανισμό.

3. Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται ο γραμματέας του Αρείου Πάγου ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.

4. Γίνονται δεκτοί στο διαγωνισμό α) δικαστικοί λειτουργοί, β) δικηγόροι, γ) όσοι έχουν διατελέσει δικηγόροι ή δικαστικοί λειτουργοί για δύο τουλάχιστον έτη και δ) οι κάθε βαθμού υπάλληλοι όλων των κλάδων της γραμματείας των δικαστηρίων και εισαγγελιών, αφού συμπληρώσουν δύο έτη υπηρεσίας μετά τη λήψη πτυχίου νομικού τμήματος Πανεπιστημίου ή ένα έτος, εφ' όσον έχουν τριετή συνολική υπηρεσία δικαστικού υπαλλήλου.

5. Ο διαγωνισμός ενεργείται ενιαία για τις θέσεις παρέδρων πρωτοδικείου και παρέδρων εισαγγελίας και μόνο για την πλήρωση των κενών θέσεων. Κενές θέσεις θεωρούνται όλες οι κενές θέσεις δικαστικών λειτουργών από τον ανώτατο μέχρι τον κατώτατο βαθμό που υπάρχουν κατά το χρόνο της προκήρυξης του διαγωνισμού. Στις κενές θέσεις υπολογίζονται και αυτές που θα προκύψουν κατά την 30ή Ιουνίου του έτους της έναρξης του διαγωνισμού με την αποχώρηση δικαστικών λειτουργών λόγω ορίου

ηλικίας. Στην υπουργική απόφαση προκήρυξης πρέπει να μνημονεύεται ο αριθμός των θέσεων που θα πληρωθούν με το διαγωνισμό.

6. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει γραπτή και προφορική εξέταση στα εξής μαθήματα: α) αστικό δίκαιο, β) εμπορικό δίκαιο γ) πολιτική δικονομία, δ) συνταγματικό δίκαιο και στοιχεία ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου, ε) διοικητικό δίκαιο, στ) ποινικό δίκαιο, ζ) ποινική δικονομία. Προαιρετική είναι η εξέταση σε μία ή περισσότερες από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική. Η εξέταση αυτή είναι γραπτή και προφορική και γίνεται είτε από μέλος της επιτροπής ή από ειδικό εξεταστή στην ξένη γλώσσα, που ορίζει ο πρόεδρος της επιτροπής. Η επιτυχής εξέταση στην ξένη γλώσσα με βαθμό τουλάχιστον «λίαν καλώς» προσαυξάνει το σύνολο της βαθμολογίας αυτού που ευδοκίμησε στο διαγωνισμό με μια κλασματική μονάδα (1/5) για κάθε ξένη γλώσσα.

7. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και σύμφωνη γνωμοδότηση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, καθορίζονται ο τρόπος προκήρυξης του διαγωνισμού, οι αναγκαίες δημοσιεύσεις, ο τρόπος διενέργειας του διαγωνισμού και εξαγωγής των αποτελεσμάτων, η ανακήρυξη των επιτυχόντων, (ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ανώτερος από τον αριθμό των θέσεων που προκηρύχθηκαν) και η σειρά κατάταξής τους στο σχετικό γενικό πίνακα και στους ειδικούς πίνακες παρέδρων πρωτοδικείου και παρέδρων εισαγγελίας, καθώς και η σειρά τους σε περίπτωση ισοβαθμίας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Αν δεν εκδοθούν τα παραπάνω διατάγματα, εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις, εφ' όσον δεν καταργούνται ή τροποποιούνται με τον παρόντα κώδικα.

8. Οι επιτυχόντες διορίζονται κατά τη σειρά που έχουν στο σχετικό πίνακα και τοποθετούνται κατά προτίμηση στα πρωτοδικεία ή στις εισαγγελίες Αθηνών, Πειραιά, Θεσ/νίκης, Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας.

9. Οι πάρεδροι πρωτοδικείου και εισαγγελίας διανύουν διετή δοκιμαστική υπηρεσία, στη διάρκεια της οποίας έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του τακτικού δικαστικού λειτουργού και επιθεωρούνται όπως και οι λοιποί τακτικοί δικαστές.

10. Οι εκθέσεις των παρέδρων πρωτοδικείου και εισαγγελίας και κάθε άλλο χρήσιμο στοιχείο ή πληροφορία για την επίδοση ή την καταλληλότητά τους φυλάσσονται σε ειδικό ατομικό φάκελο, που στο τέλος της δοκιμαστικής υπηρεσίας υποβάλλεται στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης.

11. Στη διάρκεια της δοκιμαστικής τους υπηρεσίας οι πάρεδροι πρωτοδικείου α) μετέχουν στη σύνθεση του πολυμελούς πρωτοδικείου και του τριμελούς πλημμελειοδικείου, β) μετέχουν στη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου, γ) ορίζονται εισηγητές για τη διεξαγωγή αποδείξεων, δ) μετέχουν στην ολομέλεια του δικαστηρίου και ε) κατά την κρίση του προέδρου πρωτοδικών ή του οργάνου που διευθύνει το πρωτοδικείο ασκούν τα λοιπά καθήκοντα του πρωτοδίκη, εκτός από τα καθήκοντα του ανακριτή.

12. Οι πάρεδροι εισαγγελίας κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής τους υπηρεσίας ασκούν τα καθήκοντα του εισαγγελέα, αναλόγως της προόδου τους, κατά την κρίση του προϊσταμένου της εισαγγελίας.

13. Κατά το πρώτο έτος της δοκιμαστικής υπηρεσίας επιτρέπεται να μετατάσσονται οι πάρεδροι πρωτοδικείου σε κενές θέσεις παρέδρων εισαγγελίας και αντιστρόφως. Η μετάταξη γίνεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Δεύτερη μετάταξη στο βαθμό του παρέδρου δεν επιτρέπεται.

14. Αυτοί που μετατάσσονται λαμβάνουν στο νέο κλάδο τη σειρά αρχαιότητάς τους μεταξύ αυτών που προέρχονται από τον ίδιο τελικό διαγωνισμό, σύμφωνα με το γενικό πίνακα των επιτυχόντων.

15. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζεται και για όσους δικαστικούς λειτουργούς έχουν μεταταγεί, ενώ είχαν το βαθμό του παρέδρου, μέχρι σήμερα».

2. Το άρθρο 82 του ν. 1756/1988 τροποποιείται ως εξής:

1. Η περίπτωση α' της παραγράφου 1 τροποποιείται ως εξής: «α. Στους παρέδρους, εισηγητές και δόκιμους εισηγητές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ορίζεται με απόφαση του οικείου Ανώτατου Δικαστικού Συμβούλιο·. Με (δια απόφαση ορίζεται προϊστάμενος της επιθεώρησης αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βοηθό του ένα σύμβουλο».

2. Η παράγραφος 2 τροποποιείται ως εξής:

«2. Προϊστάμενος της Επιθεώρησης των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων είναι σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ορίζεται με απόφαση του οικείου Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου».

3. Το άρθρο 84 του ν. 175671988 τροποποιείται ως εξής: Απαλείφονται από την παράγραφο 7 οι λέξεις «του Συμβουλίου Επικρατείας και».

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

send