logo-print

Άρθρο 28 - Νόμος 1968/1991 - Δικαστικοί υπάλληλοι

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

19/10/1991

Υπό κωδικοποίηση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

1. Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ν. 294/1976 προστίθεται η φράση:

"πτυχίο επιστήμης των υπολογιστών ή ηλεκτρολόγου μηχανικού ή ηλεκτρονικού μηχανικού ή μηχανικού Η/Υ ή πληροφορικής ή φυσικού ή μαθηματικού τμήματος ή φιλολογίας ελληνικής ή ξένης ελληνικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ή ισότιμου αλλοδαπού."

2. Η παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 294/1976 "Περί ρυθμίσεως θεμάτων τινών της νομοθεσίας περί δικαστικών υπαλλήλων και άλλων τινών διατάξεων" αντικαθίσταται ως εξής:

"2. Ο δικαστικός υπάλληλος, που παραλείφθηκε να προαχθεί ή που μετατέθηκε χωρίς αίτησή του ή αποσπάστηκε, δικαιούται εντός προθεσμίας δέκα ημερών από της εις αυτόν κοινοποιήσεως της αποφάσεως του συμβουλίου να προσφύγει στο αρμόδιο για την κρίση του σε δεύτερο βαθμό συμβούλιο. Η κοινοποίηση γίνεται με επιμέλεια του γραμματέα του συμβουλίου εντός προθεσμίας πέντε ημερών από της εκδόσεως της αποφάσεως, η δε προσφυγή του ενδιαφερομένου κατατίθεται στο γραμματέα του συμβουλίου, που υποχρεούται να την υποβάλει αμέσως δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο αρμόδιο συμβούλιο.

Δικαίωμα επίσης προσφυγής έχει και ο δικαστικός υπάλληλος, που, ενώ είχε τα προσόντα, δεν επελέγη σε θέση προϊσταμένου διευθύνσεως ή τμήματος.

Η προσφυγή αυτή ασκείται εντός προθεσμίας είκοσι ημερών από της τοιχοκολλήσεως της αποφάσεως που γίνεται με επιμέλεια του γραμματέα στα γραφεία του δικαστικού συμβουλίου που εξέδωσε την απόφαση. Για την τοιχοκόλληση που γίνεται εντός πέντε ημερών από της εκδόσεως της αποφάσεως συντάσσεται έκθεση. Η προσφυγή κατατίθεται στον προϊστάμενο του δικαστηρίου στο οποίο υπηρετεί ο προσφεύγων και διαβιβάζεται αμέσως δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο αρμόδιο δευτεροβάθμιο συμβούλιο."

3. Η υπό των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 27 του ν. 1805/1988 και 5 του άρθρου 15 του ν. 1835/1989 θεσπιζόμενη δεκαετής υπηρεσία ορίζεται σε πενταετή.

4. Στους επιμελητές των πολιτικών, ποινικών δικαστηρίων και των εισαγγελιών αυτών, των διοικητικών δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με την επίδοση δικογράφων, χορηγείται μηνιαίως το ποσόν των έξι χιλιάδων δραχμών ως έξοδα κινήσεως.

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR