logo-print

Φινλανδία: Νόμιμοι οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων

28/11/2014

16/11/2017

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Φινλανδική βουλή ψήφισε σήμερα, με οριακή πλειοψηφία (105 υπέρ 92 κατά), υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Η Φινλανδία είναι η 12η ευρωπαϊκή χώρα, και η τελευταία από τις σκανδιναβικές, που προχωράει σε μία τέτοια κίνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθετική αναγνώριση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων ξεκίνησε από μία πρωτοβουλία πολιτών.

Ο λόγος δημιουργίας της πρωτοβουλίας ήταν ότι, παρά το γεγονός πως η Φινλανδία επιτρέπει τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ήδη από το 2002, υπήρχαν διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλοφίλων σε σχέση με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, αναφορικά με τη δυνατότητα υιοθεσίας και της ύπαρξης κοινού επωνύμου.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Alexander Stubb, δήλωσε πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ότι «η Φινλανδία θα πρέπει να προσπαθεί διαρκώς να γίνεται μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα τυγχάνουν σεβασμού και δύο ενήλικες θα μπορούν να παντρευτούν ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού».

Δεν έλειψαν, όμως, και οι αντιδράσεις, με τον εκπρόσωπο του εθνικιστικού κόμματος της Φινλανδίας, Mika Niikko, να δηλώνει πως «οι αποφάσεις για ζητήματα που αφορούν το μέλλον των παιδιών μας και ολόκληρης της κοινωνίας δε θα πρέπει να γίνονται χωρίς ενδελεχή εκτίμηση των συνεπειών».

Πηγή: reuters.com

Ποινικός Κώδικας Ι
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send