logo-print

Δικαστήριο ΕΕ: Η απονομή δικαιοσύνης σε αριθμούς - Στατιστικά στοιχεία για το 2014

05/03/2015

16/11/2017

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη δικαιοδοτική δραστηριότητα για το 2014 έδωσε στη δημοσιότητα του Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα στοιχεία αφορούν και τα τρία δικαιοδοτικά όργανα: το Δικαστήριο, δηλαδή το Γενικό Δικαστήριο (συσταθέν το 1988) και το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης (συσταθέν το 2004).

Το Δικαστήριο

Τα στατιστικά στοιχεία του Δικαστηρίου για το 2014 μπορούν γενικώς να χαρακτηριστούν ως άνευ προηγουμένου. Το περασμένο έτος ήταν το πιο παραγωγικό στην ιστορία του Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, το 2014 το Δικαστήριο περάτωσε 719 υποθέσεις, περισσότερες δηλαδή ακόμη και από το προηγούμενο έτος (701 περατωθείσες υποθέσεις το 2013), κατά το οποίο είχε ήδη σημειωθεί ιστορικό υψηλό.

Εισήχθησαν 622 νέες υποθέσεις, όπερ μεταφράζεται σε πτώση της τάξεως του 11%.

Η σχετική αυτή μείωση οφείλεται κυρίως στις λιγότερες αιτήσεις αναιρέσεως και προδικαστικής αποφάσεως. Όσον αφορά ειδικότερα τις τελευταίες, ο αριθμός τους ανήλθε σε 428 για το 2014.

Σε σχέση με τη διάρκεια των διαδικασιών, τα στατιστικά στοιχεία είναι επίσης πολύ θετικά.

Στις περιπτώσεις των αιτήσεων προδικαστικής αποφάσεως, η μέση διάρκεια έφθασε στο επίπεδο-ρεκόρ των 15 μηνών. Με άλλα λόγια, το 2014 καταγράφηκε η ταχύτερη περάτωση υποθέσεων προδικαστικής παραπομπής από τότε που το Δικαστήριο έχει στη διάθεσή του αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Η μείωση η οποία διαπιστώνεται σε σχέση με το έτος 2013 (16,3 μήνες) επιβεβαιώνει μια τάση που είναι σαφής ήδη από το 2005.

Ως προς τις ευθείες προσφυγές και τις αιτήσεις αναιρέσεως, η μέση διάρκεια εκδικάσεως ήταν 20 μήνες και 14,5 μήνες αντιστοίχως, και πάλι μικρότερη σε σύγκριση με το 2013.

Οι επιδόσεις αυτές αποτελούν καρπό της διαρκούς επαγρυπνήσεως του Δικαστηρίου σε σχέση με τον φόρτο εργασίας του. Πέραν των μεταρρυθμίσεων που επήλθαν κατά τα τελευταία έτη στις μεθόδους εργασίας του, έχουν συντελέσει επίσης στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Δικαστηρίου όσον αφορά την εκδίκαση των υποθέσεων η ευρύτερη χρησιμοποίηση των διαφόρων δυνατοτήτων τις οποίες διαθέτει, σε δικονομικό επίπεδο, προς επιτάχυνση της διαδικασίας σε ορισμένες υποθέσεις (επείγουσα προδικαστική διαδικασία, κατά προτεραιότητα εκδίκαση, ταχεία διαδικασία, απλουστευμένη διαδικασία και δυνατότητα εκδικάσεως χωρίς την ανάπτυξη προτάσεων).

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η διαδικασία επείγουσας προδικαστικής αποφάσεως εφαρμόστηκε σε 4 υποθέσεις, οι οποίες περατώθηκαν κατά μέσον όρο εντός 2,2 μηνών, όπως το 2013.

Το Γενικό Δικαστήριο

Σε στατιστικό επίπεδο, το 2014 υπήρξε για το Γενικό Δικαστήριο ένα εξαιρετικό έτος από κάθε άποψη.

Σπάνιο φαινόμενο, η σύνθεση του Γενικού Δικαστηρίου παρέμεινε εντελώς αμετάβλητη, όπερ εξηγεί σε κάποιο βαθμό τα άνευ προηγουμένου αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς.

Αντλώντας τα μέγιστα οφέλη από τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων εργασίας του και από μια λελογισμένη ενίσχυση των πόρων του, το δικαιοδοτικό όργανο κατόρθωσε να περατώσει 814 υποθέσεις. Ο αριθμός αυτός όχι μόνον είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί, αλλά αντιπροσωπεύει και ένα ποσοτικό άλμα (16 %) σε σχέση με τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών, τα οποία, σημειωτέον, ήταν ήδη τα πιο παραγωγικά στην ιστορία του. Γενικότερα, από το 2008 και εντεύθεν, η ανάλυση των στατιστικών με μέσο όρο τριετίας δείχνει αύξηση της αποδοτικότητας κατά 50 % και πλέον (από 479 υποθέσεις το 2008 στις 735 το 2014).

Μία ακόμη ένδειξη της αξιοπρόσεκτης εντατικοποιήσεως της δραστηριότητας του Γενικού Δικαστηρίου αποτελεί και το γεγονός ότι ο αριθμός των υποθέσεων στις οποίες πραγματοποιήθηκε επ’ ακροατηρίου συζήτηση κατά το 2014 (πολλές εξ αυτών αναμένεται να περατωθούν εντός του 2015) ανήλθε σε 390, σημειώνοντας άνοδο 40 % και πλέον σε σύγκριση με το 2013.

Από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν να αυξάνουν και οι νεοεισαχθείσες υποθέσεις (ιδίως λόγω μεγάλων ομάδων συναφών υποθέσεων στους τομείς των κρατικών ενισχύσεων και των περιοριστικών μέτρων), οι οποίες έχουν αγγίξει πρωτοφανή ύψη (912 υποθέσεις). Έτσι, παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις του δικαιοδοτικού οργάνου, οι εκκρεμείς υποθέσεις (1423) είναι περίπου εκατό περισσότερες απ’ ό, τι το 2013. Παρά ταύτα υπογραμμίζεται ότι ο λόγος μεταξύ του αριθμού των υποθέσεων που εκκρεμούν και του αριθμού των υποθέσεων που περατώθηκαν (αναλογία από την οποία μπορεί θεωρητικώς να συναχθεί πόσο πρόκειται να διαρκέσει η δίκη) βρέθηκε στη χαμηλότερή του τιμή της τελευταίας περίπου δεκαετίας.

Η θετική αυτή τάση αντανακλά στη μέση διάρκεια της διαδικασίας για τις υποθέσεις που περατώθηκαν το 2014. Παρατηρείται, συγκεκριμένα, πτώση της τάξεως των 3,5 μηνών (από 26,9 μήνες το 2013 σε 23,4 το 2014), ήτοι μια επιτάχυνση της διαδικασίας κατά 10%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η μέση διάρκεια έφθασε στα επίπεδο που είχε προ δεκαετίας.

Το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης

Από τα στατιστικά στοιχεία για τη δικαιοδοτική δραστηριότητα προκύπτει ότι ο αριθμός των νέων υποθέσεων (157) ενώπιον του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης σταθεροποιήθηκε σε ύψος ανάλογο με των ετών 2011 (159) και2013 (160). Επί του παρόντος φαίνεται ότι το 2012, στη διάρκεια του οποίου ασκήθηκαν 178 προσφυγές και αγωγές, αποτελεί την εξαίρεση από τον κανόνα.

Ο αριθμός των υποθέσεων που περατώθηκαν το 2014 (152) υποχώρησε σε σχέση με το προηγούμενο έτος (184), στη διάρκεια του οποίου το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης κατέγραψε, ομολογουμένως, τα καλύτερα από ποσοτικής απόψεως αποτελέσματά του.

Η υποχώρηση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην επικείμενη λήξη της θητείας δύο δικαστών στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, λόγω της οποίας καταβλήθηκαν εκ μέρους τους προσπάθειες να δρομολογηθούν όσες υποθέσεις θα μπορούσαν να περατωθούν πριν από την αναχώρησή τους, χωρίς να τους ανατίθενται συγχρόνως άλλες.

Όταν κατέστη σαφές, τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι δεν θα ήταν δυνατή η επίτευξη, εντός του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της απαιτούμενης ομοφωνίας για τον διορισμό των διαδόχων τους, οι δύο αυτοί δικαστές, που συνεχίζουν ακόμη να ασκούν τα καθήκοντά τους βάσει του άρθρου 5, τρίτο εδάφιο, του Οργανισμού του Δικαστηρίου, άρχισαν και πάλι να εξετάζουν νέες υποθέσεις, οι οποίες όμως δεν περατώθηκαν πριν από το τέλος του έτους.

Παρά ταύτα, η μέση διάρκεια της διαδικασίας μειώθηκε από 14,7 μήνες το 2013 σε 12,7 μήνες το 2014.

Εξάλλου, 12 υποθέσεις περατώθηκαν με φιλικό διακανονισμό έναντι 9 το προηγούμενο έτος, επίδοση η οποία, μαζί με την ανάλογη του 2010, είναι η υψηλότερη στην ιστορία του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης.

Πηγή: curia.europa.eu

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

send