logo-print

Ειδικό εισηγητή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ζητά από τον ΟΗΕ το EFF

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Electronic Frontier Foundation, ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών στην ψηφιακή εποχή, απηύθυνε κάλεσμα για τη θεσμοθέτηση Ειδικού Εισηγητή για το δικαίωμα της ιδιωτικότητας εντός του ΟΗΕ.

Οι ειδικοί εισηγητές (special raporteurs) είναι ανεξάρτητοι ειδικοί, οι οποίοι ορίζονται από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με σκοπό να εργαστούν και να αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ εθνών, πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα.

Το EFF ένωσε τη φωνή του με περισσότερες από 60 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα από όλο τον κόσμο, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο.

Το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα είναι ένα από τα λίγα δικαιώματα που δε χαίρει ειδικής προσοχής από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, παρά το γεγονός ότι η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα παρακολούθησης, δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις για την υπεράσπισή του.

Βρίσκοντας έρεισμα στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το δικαίωμα της ιδιωτικότητας στην ψηφιακή εποχή (18 Δεκεμβρίου 2014), το EFF και οι συνεργάτες του αυξάνουν την πίεση προς τις κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ, εν όψει και της Συνόδου του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, η οποία ολοκληρώνεται στις 27 Μαρτίου.

Πηγή: eff.org

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
send