logo-print

Ειδικό εισηγητή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής αποφάσισε να ορίσει ο ΟΗΕ

06/04/2015

29/01/2018

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (United Nations Human Rights Council) έλαβε την απόφαση να ορίσει ειδικό εισηγήτη (Special Rapporteur) για το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Το UNHRC ανταποκρίνεται έτσι στο σχετικό κάλεσμα του Electronic Frontier Foundation αλλά και στις προκλήσεις που τίθενται αναφορικά με την προστασία του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής στη σύγχρονη εποχή, ιδιαιτέρως εν όψει των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων.

Οι ειδικοί εισηγητές είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συντονίζουν κοινές δράσεις και προωθούν το διάλογο και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο ειδικός εισηγητής για το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, ο οποίος σύμφωνα με το ψήφισμα του αρμοδίου Συμβουλίου του ΟΗΕ θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον ερχόμενο Ιούνιο, αναμένεται να διαδραματίσει κομβικής σημασίας ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα (privacy).

Θα προβεί σε συστηματική έρευνα, ανάλυση και παρακολούθηση σχετικά με το επίπεδο προστασίας του εν λόγω δικαιώματος στα διάφορα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, συντελώντας έτσι στην ουσιαστική αναβάθμισή του.

Ο ειδικός εισηγητής για το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή θα αναφέρεται απευθείας στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καταθέτοντας τα πορίσματα αλλά και τις προτάσεις του αναφορικά με τις προκλήσεις για την προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και την αντιμετώπισή τους.

Το Electronic Frontier Foundation και πολλοί ακόμη οργανισμοί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υιοθέτηση του σχετικού ψηφίσματος από το UNHRC.

Πηγή: eff.org

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ