logo-print

Καταγγελίες πρατηριούχων και ενώσεων πρατηριούχων σιγαρρέτων κατά καπνοβιομηχανιών

16/03/2015

16/11/2017

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015, για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής Εισήγησης:

1. Εάν οι εταιρίες «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΙΓΑΡΕΤΤΩΝ», «BRITISH AMERICAN TOBACCO EΛΛΑΣ Α.Ε.», «ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.», «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ» και «ΙΜΠΕΡΙΑΛ ΤΟΜΠΑΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» παραβίασαν τα άρθρα 1 και 2 του ν. 3959/2011 και 101 και 102 της ΣΛΕΕ (τυχόν αντι-ανταγωνιστικές συμπράξεις ή/και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης), στο πλαίσιο της πρόσφατης αναδιάρθρωσης του δικτύου διανομής τους στην Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.

2. Εάν είναι επαρκείς οι δεσμεύσεις που πρότειναν οι εταιρίες «BRITISH AMERICAN TOBACCO EΛΛΑΣ Α.Ε.», «ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.», «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ» και «ΙΜΠΕΡΙΑΛ ΤΟΜΠΑΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, προς άρση πιθανολογούμενων ως άνω παραβάσεων των άρθρων 1 του ν. 3959/2011 και 101 της ΣΛΕΕ, ενόψει των κάθετων περιορισμών που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις διανομής που έχουν προσφάτως συναφθεί με νέους επιλεγέντες διανομείς.

Η έρευνα της υπηρεσίας ξεκίνησε μετά από καταγγελίες του «Συνδέσμου Πρατηριούχων Σιγαρέττων Αθηνών και Προαστείων», του «Συνδέσμου Πρατηριούχων Σιγαρέττων Θεσσαλονίκης» και μεμονωμένων πρατηριούχων κατά των προαναφερόμενων καπνοβιομηχανιών, με αφορμή την αναδιάρθρωση του δικτύου διανομής τους και της συνακόλουθης διακοπής της συνεργασίας τους με τα περισσότερα από τα μέλη του καταγγελλόντων συνδέσμων, τα οποία ήταν μέχρι τότε διανομείς των προϊόντων τους σε επίπεδο χονδρικής.

Σύμφωνα με την Εισήγηση, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι δεσμεύσεις που έχουν προταθεί από τις καπνοβιομηχανίες και αφορούν την τροποποίηση ή κατάργηση, κατά περίπτωση, συμβατικών όρων στις συμφωνίες διανομής με τους νέους επιλεγέντες διανομείς, σχετικά με την περιοχή ή τους πελάτες που ο διανομέας δύναται να πωλεί προϊόντα καπνού, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των καπνοβιομηχανιών και του εκάστοτε διανομέα. Κατά τα λοιπά, η Εισήγηση εκτιμά ότι δεν στοιχειοθετούνται, ούτε και πιθανολογούνται, οι αιτιάσεις για τυχόν άλλες παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού.

Πηγή: epant.gr

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
send