logo-print

Άρθρο 27 - Νόμος 4310/2014 - Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

08/12/2014

Μη κωδικοποιημένο
Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

1. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών αξιολόγησης των προτάσεων και της παρακολούθησης της εκτέλεσης των έργων ΕΤΑΚ, εκπόνησης μελετών και υλοποίησης προγραμμάτων συνιστάται στη ΓΓΕΤ Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΜΠΑ).

2. Στο μητρώο αυτό εγγράφονται μετά από αίτησή τους φυσικά πρόσωπα κατά την διαδικασία των επόμενων παραγράφων. Οι αξιολογητές πρέπει να κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακό τίτλο, να συνδυάζουν μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα της ΕΤΑΚ και στην αξιολόγηση προτάσεων χρηματοδότησης συναφών έργων, μελετών και προγραμμάτων. Για την εγγραφή στο μητρώο η ΓΓΕΤ καλεί με δημόσια πρόσκληση τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν σχετική αίτηση. Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εξειδικεύονται τα προαναφερόμενα προσόντα των ενδιαφερομένων και ο τρόπος τεκμηρίωσης αυτών.

3. Τα ΤΕΣ και το ΕΣΕΤΑΚ αξιολογούν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, κρίνουν αν και σε ποιο βαθμό έχουν τα προσόντα που απαιτούνται για την αξιολόγηση των προτάσεων χρηματοδότησης και εισηγούνται σχετικά στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, με απόφαση του οποίου εγγράφονται στο μητρώο.

4. Οι ενδιαφερόμενοι που δεν κατέχουν θέση δημοσίου υπαλλήλου καλούνται, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους, να δώσουν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας τον παρακάτω όρκο ή διαβεβαίωση: Ορκίζομαι (ή διαβεβαιώνω) ότι θα εκτελώ τα καθήκοντά μου σύμφωνα με τον νόμο και θα φέρω σε πέρας το έργο που μου ανατίθεται ευσυνείδητα, ότι δεν

έχω αντίθετα συμφέροντα και δεν θα παραβιάσω τις υποχρεώσεις μου εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας.. Μετά από την ορκωμοσία ή διαβεβαίωση οι ενδιαφερόμενοι υπογράφουν σχετικό πρακτικό. Η εγγραφή στο μητρώο δεν δημιουργεί εργασιακή σχέση με το δημόσιο.

5. Οι αξιολογητές οφείλουν να έχουν ταυτοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3979/2011 και του παρόντος νόμου. Ο αξιολογητής συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων χρηματοδότησης αποκλειστικά με τα στοιχεία ταυτοποίησής του.

6. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας εκδίδεται οδηγός δεοντολογίας αξιολογητών, ο οποίος αναρτάται στο δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ και με τον οποίο καθορίζονται οι υποχρεώσεις των αξιολογητών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και οι συνέπειες που επιφέρει η μη συμμόρφωσή τους σε αυτές.

7. Η ΓΓΕΤ μεριμνά για την κατάρτιση και την περιοδική πιστοποίηση των δεξιοτήτων των αξιολογητών. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας οι αξιολογητές που δεν φέρουν σε πέρας το έργο τους εμπροθέσμως ή εκπληρούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους διαγράφονται από το μητρώο, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΓΓΕΤ.

8. Για την αντικειμενική και ισότιμη αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων εκδίδεται οδηγός αξιολόγησης προτάσεων χρηματοδότησης από τη ΓΓΕΤ, ο οποίος περιλαμβάνει τις μεθόδους και τον τρόπο βαθμολόγησης των κριτηρίων αξιολόγησης των έργων και αναρτάται στον δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ.

9. Κατά την διαδικασία αξιολόγησης απαγορεύεται οποιαδήποτε επικοινωνία του αξιολογητή με άλλους αξιολογητές και με τον φορέα της πρότασης. Η κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία μεριμνά, ώστε ερωτήματα και διευκρινίσεις που αναφύονται εκ μέρους των αξιολογητών κατά την διαδικασία αξιολόγησης να καταχωρούνται και να απαντώνται με ηλεκτρονικό τρόπο και με τη χρήση των μοναδιαίων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων που διαθέτουν όσοι έχουν πρόσβαση κατά την διαδικασία αξιολόγησης στο ΠΣΥΔΧ.

10. Η τήρηση του μητρώου γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ