logo-print

Άρθρο 31 - Νόμος 4310/2014 - Αξιολόγηση ερευνητικών κέντρων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

08/12/2014

Μη κωδικοποιημένο
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ

1. Η συστηματική, αντικειμενική και υψηλής ποιότητας αξιολόγηση αποτελεί αναγκαίο παράγοντα για την αναγνώριση και την προώθηση της αριστείας σε όλα τα επίπεδα του ερευνητικού ιστού της χώρας.

2. Κάθε ερευνητικό κέντρο είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση και συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ερευνητικού έργου του, για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών υποδομών, για την οικονομική εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της διαθέσιμης τεχνογνωσίας, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών όπου ζητείται από αρμόδιους δημόσιους φορείς, καθώς και για την αποτελεσματική λειτουργία και απόδοση των υπηρεσιών του, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.

3. Τα ερευνητικά κέντρα οφείλουν για την αποτίμηση του έργου τους να τηρούν επικαιροποιημένα τα στοιχεία που επιτρέπουν την εφαρμογή των κριτηρίων του παρόντος άρθρου, να τα υποβάλουν ετησίως στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας και να τα περιλαμβάνουν στο ΕΜΕΕΥ.

4. Τα ερευνητικά κέντρα και τα ινστιτούτα τους αξιολογούνται εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε πέμπτου έτους από την προηγούμενη αντίστοιχη αξιολόγηση, υπό την επιμέλεια και εποπτεία της ΓΓΕΤ, από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών, που αποτελούνται από πέντε έως επτά μέλη, τα οποία προέρχονται από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή και τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία, διεθνές κύρος και διεθνή εμπειρία αξιολογήσεων ερευνητικών κέντρων.

5. Η αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων και των ινστιτούτων τους ενεργείται με βάση κοινούς δείκτες ποιότητας και αποτελεσματικότητας, οι οποίοι καθορίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 31 και 32 του παρόντος, βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και κριτήρια που αφορούν την πορεία των δραστηριοτήτων τους σε σχέση με τις διεθνείς επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, τα επιτεύγαματα και τις επιπτώσεις τους στην επιστημονική γνώση και την τεχνολογική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης της γνώσης, το κόστος λειτουργίας, την ικανότητα προσέλκυσης προσωπικού υψηλού επιπέδου και εξωτερικών χρηματοδοτήσεων για παροχή επιστημονικών και τεχνολογικών υπηρεσιών και τις προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα έτη.

6. Οι δείκτες αυτοί προσδιορίζονται από το Τμήμα Αποτίμησης και Στατιστικής Επεξεργασίας Πολιτικής Έρευνας και Καινοτομίας της ΓΓΕΤ, εγκρίνονται από το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας και εφαρμόζονται τόσο κατά την ετήσια επικαιροποίηση των στοιχείων, όσο και κατά τις περιοδικές εξωτερικές αξιολογήσεις.

7. Η σχετική έκθεση επιτόπιας αξιολόγησης υποβάλλεται από την επιτροπή εξωτερικών αξιολογητών στο ΕΣΕΤΚ και τη ΓΓΕΤ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, παρακολούθησης, συντονισμού, αξιολόγησης και χρηματοδότησης των ερευνητικών κέντρων.

8. Τα ερευνητικά κέντρα οφείλουν να τηρούν, επικαιροποιούν σε ετήσια βάση και να καταχωρούν στο ΕΜΕΕΥ, καθώς και σε σχετική ιδία βάση δεδομένων, την οποία γνωστοποιούν στην ΓΓΕΤ, τα βιογραφικά όλων των ερευνητών και τις μεταβολές τους.

9. Η παράλειψη υποβολής από το ερευνητικό κέντρο των σχετικών στοιχείων που απαιτούνται για την αξιο-λόγησή του εμποδίζει τη δημόσια χρηματοδότησή του και συνιστά λόγο επιστροφής χορηγηθείσας χρηματοδότησης.

10. Αποτελούν κρίσιμα στοιχεία αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων ιδίως, οι υποδομές, ο εκσυγχρονισμός τους, η εθελοντική χορήγηση δικαιωμάτων πρόσβασης σε άλλους ερευνητικούς οργανισμούς, τεχνολογικούς φορείς, επιχειρήσεις και σε λοιπούς φορείς υπό εύλογους όρους και σε τιμές δωρεάν ή κόστους, η πιστοποίηση των ερευνητικών κέντρων από διεθνείς οργανισμούς ή η απόκτηση της ιδιότητάς τους να παρέχουν πιστοποιήσεις.

11. Στα μέλη της επιτροπής εξωτερικών αξιολογητών της παραγράφου 4 καταβάλλονται, σύμφωνα με τις κείμενες σχετικές διατάξεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης, τα προβλεπόμενα έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης και ημερήσιας αποζημίωσης.

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send