logo-print

Αντιπαράθεση Εισαγγελέων - Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αποφυλακίσεις

01/04/2015

16/11/2017

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Έντονη κριτική ασκεί με δελτίο τύπου της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στο Σχέδιο Νόμου «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου κ.ά. διατάξεις».

Το δελτίο τύπου αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο υπερπληθυσμός των καταστημάτων κράτησης αποτελεί προφανώς μείζον πρόβλημα, τούτο όμως δεν μπορεί να επιλύεται με την αυθαίρετη νομοθετική μείωση του χρόνου πραγματικής έκτισης της ποινής και, συνακόλουθα, με τη γενικευμένη, χωρίς εξαιρέσεις ελευθέρωση καταδικασθέντων για εγκλήματα κάθε βαθμίδας και βαρύτητας».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της ΕΕΕ ασκείται κριτική στις διατάξεις που αφορούν στην απόλυση καταδίκων ασθενών, σημειώνοντας πως «είναι αμφίβολο εάν ένας τέτοιος «à la carte» ανθρωπισμός μπορεί να αποτελέσει επιστημονικά αποδεκτό κριτήριο επιεικούς μεταχείρισης κατηγοριών καταδίκων».

Ως προς τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου για τους ανήλικους παραβάτες, η ΕΕΕ σημειώνει πως «παραβλέπεται ο υπαρκτός κίνδυνος της εκμετάλλευσης αυτής ακριβώς της (αδικαιολόγητα επιεικούς, ιδίως για τα κακουργήματα που επισύρουν βαρείες ποινές πλην της ισόβιας κράτησης) μεταχείρισης, από ένα κύκλο ατόμων που έχει διαπιστωθεί ότι ενεργούν οργανωμένα, είτε χρησιμοποιώντας ανηλίκους, είτε εμφανιζόμενοι αυτοί ως ανήλικοι –όντες αλλοδαποί ενήλικοι- διαπράττοντες μείζονος κοινωνικής απαξίας αδικήματα.».

Κλείνοντας, το ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων εκφράζει τη λύπη του για το λόγο «ότι κατά τη διαδικασία σύνταξης και αυτού του Σχεδίου Νόμου δεν ζητήθηκε η συνεισφορά ή οι παρατηρήσεις του Εισαγγελικού Κλάδου, ενώ και η βραχεία προθεσμία δημόσιας διαβούλευσης επ’ αυτού δεν επαρκεί για την ανάδειξη του σταδίου αυτού, ως ουσιαστικού».

Απάντηση του Υπουργού

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, κυρίου Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι «το Υπουργείο Δικαιοσύνης σέβεται το ρόλο και εκτιμά τις θέσεις των Εισαγγελικών Λειτουργών, ωστόσο, η ανακοίνωση για το τρέχον νομοσχέδιο δεν εισφέρει προτάσεις».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι οι λύσεις που αναζητούνται κινούνται στα πλαίσια των συνθηκών έκτακτης ανάγκης και υπό το βάρος των ευθυνών από την υπερφόρτωση των φυλακών και των συνεχών και δαπανηρών καταδικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, χαρακτηρίζοντας την αναφορά σε «’à la cart’ ανθρωπισμό» άτοπη και αστήρικτη.

«Μονόπλευρα τιμωρητικές λογικές απηχούν ξεπερασμένες και τελικά αδιέξοδες αντιλήψεις που δεν αρμόζουν σ’ ένα κράτος ανθρωπισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, ενώ κλείνοντας ο υπουργός υπογράμμισε πως το Υπουργείο προσβλέπει σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας μας.

Με πληροφορίες από ministryofjustice.gr και real.gr

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5