logo-print

Εμπορικά σήματα: Συμφωνία Κομισιόν - Ευρωβουλής για πακέτο μεταρρυθμίσεων

22/04/2015

16/11/2017

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Έπειτα από δύο χρόνια διαβουλεύσεων μεταξύ των αρμόδιων θεσμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξαν χθες σε μία πρώτη συμφωνία σχετικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων του νομικου πλαισίου των εμπορικών σημάτων.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στοχεύουν στο να καταστήσουν τα συστήματα κατοχύρωσης σημάτων στις χώρες της ΕΕ πιο εύκολα προσβάσιμα και αποτελεσματικά για τις επιχειρήσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να βελτιώσουν τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο των εμπορικών σημάτων, ενισχύοντας την καινοτομία, τον ανταγωνισμό αλλά και την προστασία των επιχειρήσεων απέναντι σε απομιμήσεις.

Οι βασικοί άξονες των επερχόμενων μεταρρυθμίσεων στο νομικό πλαίσιο αναφορικά με τα εμπορικά σήματα είναι οι εξής:

  • Σημαντικές μειώσεις στο κόστος κατοχύρωσης εμπορικών σημάτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι συμφωνηθείσες αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους έως και 37%, ιδίως για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν την προστασία των καταχωρημένων σημάτων τους πέραν της αρχικής περιόδου των 10 ετών.
  • Βελτιωμένες, πιο αποτελεσματικές και εναρμονισμένες διαδικασίες καταχώρησης σε όλες τις υπηρεσίες εμπορικών σημάτων στην ΕΕ. Ταχύτερες και απλοποιημένες διαδικασίες με στόχο την επιτυχή ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, οι οποίες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους πέραν του ενός κράτους μέλους και επιδιώκουν την προστασία του σήματός τους ενώπιον πολλαπλών εθνικών υπηρεσιών.
  • Ενισχυμένες μέθοδοι για την καταπολέμηση των απομιμήσεων, ιδίως των εμπορευμάτων που μετακινούνται μέσω του εδάφους της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να μην καταστεί η ΕΕ κέντρο διανομής παρανόμων προϊόντων απομίμησης για τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Εκσυγχρονισμός των κανόνων και αύξηση της ασφάλειας δικαίου με την προσαρμογή των κανόνων περί σημάτων στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον και την αποσαφήνιση των δικαιωμάτων που πηγάζουν από τα εμπορικά σήματα και τους περιορισμούς τους.

«Η συμφωνία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων των εμπορικών σημάτων στην ΕΕ θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο για έναν διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα οικονομικής δραστηριότητας», ανέφερε η Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Elżbieta Bieńkowska.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδόν το 21% των θέσεων εργασίας στην ΕΕ κατά το διάστημα 2008-2010 (περί τα 45,5 εκατομμύρια) δημιουργήθηκε από επιχειρήσεις που έχουν έντονη εξάρτηση από τον τομέα των εμπορικών σημάτων.

Κατά την ίδια περίοδο, στις επιχειρήσεις αυτές αναλογούσε το 34% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της ΕΕ (4,16 τρις ευρώ).

Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν σε δύο κυρίως κοινοτικά νομοθετήματα, την Οδηγία 2008/95/ΕΚ και τον Κανονισμό 207/2009/ΕΚ.

Πηγή: europa.eu

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -