logo-print

Άρθρο πρώτο παρ. Β.3 - Νόμος 4254/2014 - Συμπλήρωση διατάξεων για το ΤΑΙΠΕΔ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/04/2014

Μη κωδικοποιημένο
Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

1. α. Η παράγραφος 11 του άρθρου 2 του ν. 3986/2011 (Α' 152) αριθμείται ως περίπτωση α' και προστίθεται πρώτο εδάφιο ως εξής:

«Για τους σκοπούς της μεταβίβασης και περιέλευσης στο Ταμείο της κυριότητας ή άλλου εμπράγματος δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου επί των ακινήτων της παραγράφου 4, τα Υποθηκοφυλακεία της περιφέρειας του ακινήτου ή τα οικεία Κτηματολογικά Γραφεία, όπου αυτά λειτουργούν, οφείλουν να χορηγούν ατελώς πιστοποιητικά ιδιοκτησίας, βαρών και μη διεκδικήσεων, καθώς και πιστοποιητικά, αντίγραφα και αποσπάσματα από τα κτηματολογικά φύλλα, από τα διαγράμματα και γενικώς από κάθε τηρούμενο κτηματολογικό στοιχείο, για τα εγγραπτέα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου, κατόπιν σχετικής αιτήσεως που δύναται να υποβάλει, το Ταμείο είτε το ίδιο είτε δια της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), ιδίως στις περιπτώσεις των προς μεταβίβαση στο Ταμείο ακινήτων, τα οποία εκ του νόμου υπάγονται στη διοίκηση και διαχείριση της τελευταίας, χωρίς υποχρέωση καταβολής πάγιων τελών ή αναλογικών δικαιωμάτων υποθηκοφυλάκων, καθώς και τελών και λοιπών δικαιωμάτων της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του ν. 2664/1998, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.»

β. Μετά την περίπτωση α' της παραγράφου 11 του άρθρου 2 του ν. 3986/2011, όπως αριθμήθηκε με την προηγούμενη υποπερίπτωση, προστίθενται περιπτώσεις β' και γ' ως εξής:

«β. Κατ' εξαίρεση για τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων και εγγράφων που καταρτίζονται σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 του παρόντος νόμου και εφόσον το Ταμείο είναι συμβαλλόμενο είτε για τον εαυτό του ατομικά είτε ως εντολοδόχος του Ελληνικού Δημοσίου, καταβάλλονται στους συμβολαιογράφους τα μειωμένα δικαιώματα του άρθρου 14 παρ. 3 του ν. 3156/2003 (Α' 157).

γ. Για τη μεταγραφή στα βιβλία μεταγραφών των οικείων υποθηκοφυλακείων των ανωτέρω δικαιοπραξιών της περίπτωση β' καταβάλλονται στους μεν έμμισθους υποθηκοφύλακες μόνο πάγια δικαιώματα εκατό (100) ευρώ, στους δε άμισθους υποθηκοφύλακες τα δικαιώματα αυτά περιορίζονται στο 1/20 των επιβαλλομένων από τις κείμενες διατάξεις, χωρίς να δύνανται να υπερβούν το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ, εφόσον υπολογίζονται αναλογικά ή το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση, αποκλειομένης οποιασδήποτε άλλης επιβάρυνσης ή τέλους. Το ίδιο ισχύει και για την καταχώρηση των δικαιοπραξιών της περίπτωση β' στα κτηματολογικά φύλλα των οικείων κτηματολογικών γραφείων. Σε περίπτωση που εφαρμόζονται και οι διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 325/1976, όπως ισχύει, (Α' 125), τα παραπάνω δικαιώματα υποθηκοφυλάκων και προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων περιορίζονται στο ύψος που αναφέρει η εν λόγω διάταξη. Μη συμμόρφωση με την παρούσα από υποθηκοφύλακες ή προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων, εκτός των πειθαρχικών κυρώσεων, συνιστά παράβαση καθήκοντος, κατ' άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα. Το εν λόγω αδίκημα τελείται με την άρνηση της μεταγραφής ή καταχώρισης και διαρκεί έως την οριστική μεταγραφή ή καταχώριση από τον αρμόδιο υποθηκοφύλακα ή προϊστάμενο του κτηματολογικού γραφείου.»

2. Η περίπτωση γ' της παραγράφου 17 του άρθρου 2 του ν. 3986/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

«γ. Επιχορηγήσεις από το Δημόσιο, ανάλογα με το πρόγραμμα αξιοποίησης και τις ανάγκες του και τις ανάγκες παρακολούθησης της εκτέλεσης συμβάσεων που συνάπτει το Ταμείο σύμφωνα με το άρθρο 5.»

3. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 18 του άρθρου 2 του ν. 3986/2011 αντικαθίσταται από εδάφια ως εξής:

«Κατ' εξαίρεση, τα έσοδα από μερίσματα επί των κερδών της εκάστοτε τελευταίας χρήσεως δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που εισπράττει το Ταμείο, αποτελούν έσοδα του τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού, μέχρι την αξιοποίηση των μετοχών των παραπάνω επιχειρήσεων και οργανισμών, και μεταφέρονται, το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την είσπραξη τους, σε πίστωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου Νο 242703/7 ««Εσοδα Δημοσίου εξ εισπράξεων μερισματαποδείξεων του Δημοσίου». Τα μερίσματα που τυχόν διανέμονται από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, καθώς και το προϊόν τυχόν μείωσης μετοχικού κεφαλαίου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που εισπράττει το Ταμείο αποδίδονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 14 στον ειδικό λογαριασμό της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν. 4063/2012 (Α'71) με την ονομασία «Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους.»

4. Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 3986/2011 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: « Προσωρινά και μέχρι το διορισμό νέου μέλους εφαρμόζεται η παρ. 8 του άρθρου 18 του κ.ν. 2190/ 1920.».

5. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 3986/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

«Αντικατάσταση του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, πριν από τη λήξη της θητείας τους, επιτρέπεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ταμείου μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) αν παραβούν τις υποχρεώσεις των παραγράφων 13, 14, και 16 του παρόντος άρθρου,

β) εάν με τις πράξεις ή παραλείψεις τους παρεμποδίζουν τη λειτουργία του Ταμείου ώστε να προκαλείται αδικαιολόγητη διακοπή των εργασιών του ή να διακυβεύεται η επίτευξη των στόχων του. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την παύση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου λαμβάνεται μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου,

γ) αν εκδοθεί για το οικείο πρόσωπο αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα για αδίκημα που συνεπάγεται κώλυμα διορισμού σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή έκπτωση δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α' 26),

δ) αν, μετά το διορισμό τους, κηρυχθούν σε πτώχευση.»

6. Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν. 3986/2011, προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Αν κενωθεί η θέση του Προέδρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Προέδρου για περίοδο που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.»

7. Στο τέλος της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν. 3986/2011, προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Αν κενωθεί η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, το Διοικητικό Συμβούλιο ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου για περίοδο που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.»

8. Στο τέλος της παραγράφου 10 του άρθρου 3 του ν. 3986/2011 προστίθεται, από τότε που ίσχυσε ο ν. 4111/2013, εδάφιο ως εξής:

«Οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5 και 6 του άρθρου 2 του ν. 4111/2013 (Α' 18) δεν εφαρμόζονται για το Ταμείο». Οι διατάξεις του ν. 2362/1995 (Α'247), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και τα κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδοθέντα προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με την υποβολή δημοσιονομικών αναφορών, εφαρμόζονται στο Ταμείο μόνο ως προς την υποβολή: α) ετήσιου προϋπολογισμού και οποιασδήποτε αναπροσαρμογής του κατά τη διάρκεια του έτους (προϋπολογιστικά), β) μηνιαίας αναφοράς εκτέλεσης προϋπολογισμού και χρηματοδότησης (απολογιστικά), γ) μηνιαίων μισθολογικών στοιχείων (απολογιστικά) και δ) μηνιαίας σύνοψης μητρώου δεσμεύσεων (απολογιστικά σε μηνιαία βάση, ετήσια μεγέθη).»

9. α. Η υφιστάμενη παράγραφος 12 του άρθρου 3 του ν. 3986/2011, αναριθμείται σε περίπτωση α' και μετά το πρώτο εδάφιο προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Μεταξύ του Ταμείου και του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Εντεταλμένου Συμβούλου καταρτίζονται συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, κατόπιν έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με το άρθρο 23α του κ.ν. 2190/1920.»

β. Μετά την περίπτωση α' της παραγράφου 12 του άρθρου 3 του ν. 3986/2011, όπως αναριθμήθηκε με την προηγούμενη υποπερίπτωση προστίθεται περίπτωση β' ως εξής:

«β. Τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξακολουθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους να διέπονται από το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό καθεστώς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης στο οποίο υπάγονταν αμέσως πριν το διορισμό τους, θεωρούμενοι για την ασφάλισή τους ως έμμισθοι, ελλείποντος δε τέτοιου καθεστώτος υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η ισχύς της οποίας μπορεί να ανατρέχει στην ημερομηνία διορισμού των άνω μελών, καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την παρακράτηση και καταβολή των σχετικών εισφορών εργοδότη και εργαζομένου, απαλλασσόμενων από πρόσθετα τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις, εφόσον καταβληθούν εντός έξι μηνών από την έκδοση της άνω απόφασης.»

γ. Οι διατάξεις της περίπτωσης α' της παραγράφου 12 του άρθρου 3 του ν. 3986/2011, όπως αναριθμήθηκε με την υποπερίπτωση α' της παρούσας περίπτωσης, εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου έκτου του ν. 4092/2012 ( A' 220) και του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης 8 της υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (a' 222).

10. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3986/ 2011, προστίθεται περίπτωση θ' ως εξής:

«θ) Έκδοση τίτλων ανταλλαξίμων με μετοχές που ανήκουν στην κυριότητα του Ταμείου.»

11. Μετά την περίπτωση θ' της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν. 3986/2011, προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων αποφασίζει για την ειδικότερη μορφή της διαδικασίας εξεύρεσης αντισυμβαλλομένων, λαμβάνοντας υπόψη τα συναλλακτικά ήθη σε αντίστοιχες συναλλαγές διεθνώς, τις ιδιαιτερότητες κάθε περιουσιακού στοιχείου, την ύπαρξη και τα χαρακτηριστικά του επενδυτικού ενδιαφέροντος και όσα άλλα στοιχεία κρίνει σημαντικά για την βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τους κανόνες του ενωσιακού δικαίου για τη σύναψη συμβάσεων που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των οδηγιών περί δημοσίων συμβάσεων, όπως οι κανόνες αυτοί αποτυπώνονται στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην Ερμηνευτική Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2006/C 179/02.»

12. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 3986/2011, αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι συμβάσεις της παρούσας παραγράφου συνομολογούνται με όρους ανοικτής αγοράς, οποιοδήποτε δε κόστος από αυτές, αποτελεί λειτουργικό κόστος του Ταμείου και βαρύνει το τίμημα που αυτό εισπράττει από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων.»

13. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 3986/2011 προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Το Υπουργείο Τουρισμού είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση και τήρηση των συμβατικών όρων που αφορούν την καλή λειτουργία, διαχείριση, συντήρηση, ασφάλεια και ανάπτυξη τουριστικών λιμένων, οι οποίοι αξιοποιούνται με παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης σύμφωνα με την περίπτωση ε' της παραγράφου 1. Η σχετική σύμβαση παραχώρησης συνυπογράφεται και από τον Υπουργό Τουρισμού. Στην παρακολούθηση και τήρηση των συμβατικών όρων που αφορούν την καλή λειτουργία, διαχείριση, συντήρηση, ασφάλεια και ανάπτυξη τουριστικών λιμένων της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 2636/1998 συμπράττει και η ΕΤΑΔ Α.Ε., όπου στην νομοθεσία προβλέπεται ή όταν της ζητηθεί από το ως άνω αρμόδιο Υπουργείο.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση και τήρηση των συμβατικών όρων που αφορούν την καλή λειτουργία, διαχείριση, συντήρηση, ασφάλεια και ανάπτυξη των λιμένων, οι οποίοι αξιοποιούνται με παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης σύμφωνα με την περίπτωση ε' της παραγράφου 1. Η σχετική σύμβαση παραχώρησης συνυπογράφεται και από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Οι κατά τα ανωτέρω αρμοδιότητες των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν θίγουν τις διατάξεις των παραγράφων 14, 15, 16 και 17 του άρθρου 2 του ν. 3986/2011. Για τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν ως προς την τήρηση συμβατικών όρων που συνομολογούνται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, μπορεί να προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης ο ορισμός ανεξάρτητου τεχνικού ή /και πραγματογνώμονα με διαδικασία που προσδιορίζεται στη σύμβαση.»

14. Η παράγραφος 6 του άρθρου 5 του ν. 3986/2011 τροποποιείται ως εξής:

Οι λέξεις «Χρηματιστήριο Αθηνών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Οργανωμένη Αγορά κατά την έννοια του ν. 3606/2007 (Α' 195)», οι λέξεις «χρηματιστηριακές εταιρίες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «πιστωτικά ιδρύματα ή ΕΠΕΥ» και οι λέξεις «χρηματιστηριακές συναλλαγές» αντικαθίστανται από τις λέξεις «συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε Οργανωμένη Αγορά κατά την έννοια του ν. 3606/2007».

15. Στο τέλος του άρθρου 5 του ν. 3986/2011 προστίθενται παράγραφοι 11 έως 13 ως εξής:

«11. Για την πώληση μετοχών που είναι εισηγμένες σε Οργανωμένη Αγορά ή εισάγονται σε Οργανωμένη Αγορά κατά την έννοια του ν. 3606/2007 (Α' 195), παράλληλα με την πώληση το Ταμείο δύναται επίσης να αναθέτει σε πιστωτικά ιδρύματα ή ΕΠΕΥ την εξεύρεση αγοραστών μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών με ή χωρίς την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων ή ΕΠΕΥ να αγοράσουν τις μετοχές που τυχόν δεν θα διατεθούν.

12. Το Ταμείο δύναται να αποδέχεται δημόσιες προτάσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με το ν. 3461/2006 (Α' 106).

13. Στις περιπτώσεις των παραγράφων 11 και 12 του παρόντος άρθρου, τον προσυμβατικό έλεγχο της παραγράφου 4 του άρθρου 9 υποκαθιστά, σε σχέση με όλες τις προβλέψεις της παρ. 4, η γνώμη Συμβούλου ή Παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ορίζεται από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ή σε περίπτωση κωλύματός του από τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο, και παρίσταται στις σχετικές συνεδριάσεις του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου. Ο Σύμβουλος ή Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για θέμα της παραγράφου 11 είκοσι τέσσερις (24) ώρες και για θέμα της παραγράφου 12 σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν τη σχετική συνεδρίαση αντίστοιχα, στην περίπτωση δε της παραγράφου 12 ταυτόχρονα με την κλήση τού κοινοποιείται υποχρεωτικά το σχετικό πληροφοριακό δελτίο και η έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η γνώμη του Συμβούλου ή Παρέδρου διατυπώνεται προφορικά κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και καταχωρίζεται αυτολεξεί στα πρακτικά.»

16. Μετά το άρθρο 5 του ν. 3986/2011 προστίθεται άρθρο 5Α ως εξής:

«Άρθρο 5Α Παρακολούθηση εκτέλεσης συμβάσεων

Το Ταμείο παρακολουθεί την εκτέλεση των συμβάσεων που συνάπτονται σύμφωνα με το άρθρο 5 και παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη και συνδρομή προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου αυτό να ασκεί τα δικαιώματά του και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του από τις συμβάσεις αυτές, διατυπώνοντας σχετικά γραπτές εισηγήσεις. Για το σκοπό αυτόν δημιουργείται στο Ταμείο μονάδα παρακολούθησης συμβάσεων, όπως ειδικότερα ορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Ταμείου.»

17. Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του ν. 3986/2011 καταργείται, οι παράγραφοι 2 και 3 αναριθμούνται σε 1 και 2 αντίστοιχα και προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:

«3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου μετά από γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι δυνατόν αντί της αποτίμησης της προηγούμενης παραγράφου να λαμβάνεται γνωμοδότηση πιστωτικού ιδρύματος ή ΕΠΕΥ σχετικά με το δίκαιο και εύλογο της προτεινόμενης συναλλαγής. Το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει με απόφασή του να καθορίσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δύναται να επιλέγεται η λήψη γνωμοδότησης κατά το προηγούμενο εδάφιο.»

18. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του ν. 3986/2011 καταργείται.

19. Μετά το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 3986/2011 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Στις εταιρίες στις οποίες κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, το Ταμείο ασκεί τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητά του ως μετόχου με γνώμονα τη βέλτιστη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με πλαίσιο συνεργασίας το οποίο θέτει τους επιμέρους στόχους και υποχρεώσεις που επιβάλλονται από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στις εν λόγω εταιρίες, καθώς και τα κριτήρια επίτευξης αυτών. Το ανωτέρω πλαίσιο συνεργασίας καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.»

20. Στο τέλος της περίπτωσης β' της παραγράφου 9 του άρθρου 12 του ν. 3986/2011 προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Αντί του οικείου Δήμου κατά το άρθρο 31 παρ. 3 του ν. 2160/1993 και το άρθρο 34 παρ. 7 του ν. 2160/1993 γνωμοδοτεί το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σε περίπτωση που για λόγους σφαιρικής εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων απαιτείται για τη χωροθέτηση τουριστικού λιμένα να προηγηθεί η τήρηση της διαδικασίας και η έγκριση είτε Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου ή προγράμματος είτε Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για ευρύτερη περιοχή των προς παραχώρηση λιμενικών εγκαταστάσεων, αρμόδια αρχή για την έκδο-σή τους είναι η αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΕΥΠΕ), ανεξαρτήτως της κατάταξης του έργου στην υποκατηγορία Α1 ή Α2 της υπ' αριθ. 1958/13.1.2012 υπουργικής απόφασης (Β' 21). Το ΤΑΙΠΕΔ δύναται να κινεί τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και για τις ευρύτερες λιμενικές εγκαταστάσεις. Τα δύο προηγούμενα εδάφια εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς διαδικασίες χωροθέτησης και περιβαλλοντικής αδειο-δότησης τουριστικών λιμένων.»

21. Μετά από το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 3986/2011 προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Ο προσυμβατικός έλεγχος μπορεί να ασκείται συνολικά για κατηγορία συμβάσεων εφόσον υποβάλλονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο τύπος της σύμβασης και η διαδικασία εξεύρεσης αντισυμβαλλομένου από την έναρξη της διαδικασίας αυτής μέχρι και τον ορισμό των υποψηφίων αντισυμβαλλομένων. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος κατ' ιδίαν σύμβασης μόνο στο μέτρο που υπάρξει απόκλιση από τον τύπο της σύμβασης ή της διαδικασίας που έχουν υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.»

22. α. Στο άρθρο 15Α του ν. 3986/2011 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:

«5. Κατά παρέκκλιση από το ν. 2971/2001 με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού μετά από γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων είναι δυνατή η νομιμοποίηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και λιμενικών έργων εντός της χερσαίας (περιλαμβανομένου του αιγιαλού και της παραλίας) και θαλάσσιας ζώνης τουριστικών λιμένων που αξιοποιούνται από το ΤΑΙΠΕΔ. Σχετικώς υποβάλλεται αίτηση του παραχωρησιούχου ή του έλ-κοντος εξ αυτού δικαίωμα μέχρι τις 31.12.2015, συνοδευόμενη από α) τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης ή του έργου, β) τοπογραφικό διάγραμμα με κλίμακα 1:500, γ) φωτογραφίες και χάρτη της ευρύτερης περιοχής με την ακριβή θέση της εγκατάστασης ή του έργου και δ) εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης μπορεί να παρατείνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού. Για τη νομιμοποίηση υφισταμένων εγκαταστάσεων και έργων, καθώς και για την εκτέλεση νέων έργων ή τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων εντός αιγιαλού και παραλίας που περιλαμβάνονται στη χερσαία ζώνη τουριστικού λιμένα εφόσον εκτελούνται στο πλαίσιο των εγκεκριμένων μελετών, δεν οφείλεται αποζημίωση χρήσης αυθαίρετης ή μη, προς το Ελληνικό Δημόσιο και δεν απαιτείται άδεια χρήσης.»

β. Ως υφιστάμενες εγκαταστάσεις και έργα κατά την έννοια της προηγούμενης υποπερίπτωσης νοούνται τα υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

23. Στην παράγραφο 3.γ της ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Δ.2. του Πρώτου Άρθρου του ν. 4093/2012, προστίθεται η φράση «καταργουμένου ρητώς του δικαιώματος επικαρπίας του κατωτέρω αναφερομένου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)» μετά την φράση «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή» και πριν την φράση «εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων του ν. 3986/2011».

24. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 3891/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Η δαπάνη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) για την τεχνική και οικονομική αποτίμηση του ανωτέρω τροχαίου υλικού βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.»

25. Μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» («Ταμείο») κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των διατάξεων του ν. 3986/2011 τα ακόλουθα ακίνητα, ιδιοκτησίας της υπό εκκαθάριση δημόσιας επιχείρησης με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης» (ΔΕΠΟΣ):

(α) Έκταση 950.000 τ.μ. (με ΑΒΚ 119), στην περιοχή «Θίννες» Βαρθολομιού, Δήμου Πηνειού, Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η οποία εμφαίνεται με τα στοιχεία Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ, Α στο με κλίμακα 1:5000 χάρτη Θιννών Βαρθολομιού της Διεύθυνσης Δασών, Δασαρχείο Αμαλιάδας.

Η ανωτέρω έκταση είχε παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στη ΔΕΠΟΣ με την υπ' αριθμ. πρωτ. 1008264/7052/Α0010/19.1.1998 απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και Οικονομικών, η οποία μεταγράφηκε νόμιμα στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Βαρ-θολομιού, στον τόμο 101 με αριθμό 1.

(β) Εκταση 615.000 τ.μ. περίπου, στην περιοχή «Βερ-βερόντα» (Πορτοχέλι), Δήμου Ερμιονίδος, Δημοτική Ενότητα Κρανιδίου, Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία εμφαίνεται με τα στοιχεία Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Α στο με ημερομηνία 20.6.1973 και κλίμακα 1:2000 κτηματολογικό διάγραμμα με τίτλο: οριστική μελέτη αεροδρομίου - συμπληρωματικό κτηματολόγιο περιοχής αεροδρομίου, της εταιρείας Ευπάλινος ΤΕΠΕ, θεωρημένου στις 11.12.1973 από τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Αργολίδος, Κ. Λάγιο.

Η ανωτέρω έκταση αποτελεί τμήμα ευρύτερης έκτασης 973.945 τ.μ., η οποία είχε παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στη ΔΕΠΟΣ με την υπ' αριθμ. Οικ 662/30/9.4.1980 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος και Συγκοινωνιών (Δ' 243/22.4.1980) και μεταγράφηκε νόμιμα στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Μάσσητος, στον τόμο 664 με αύξοντα αριθμό 34.

Πριν την έκδοση της κατά την παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 3986/2011 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, το τελευταίο αναθέτει την αποτίμηση της αξίας των ως άνω ακινήτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του κ.ν. 2190/1920.

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Διαμεσολάβηση