logo-print

Ο Άρειος Πάγος θα ελέγχει το ύψος των αποζημιώσεων για ηθική βλάβη

25/04/2015

16/11/2017

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Την αλλαγή της τακτικής του να μην προχωρά σε έλεγχο της ορθότητας ή μη του ύψους της αποζημίωσης για ηθική βλάβη που επιδικάζουν τα κατώτερα δικαστήρια εξετάζει ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Την εισήγηση για το ζήτημα πραγματοποίησαν στην Ολομέλεια του ΑΠ η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και ο αρεοπαγίτης Μιχαήλ Αυγουλέας, με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Αστικό Κώδικα, ο ΑΠ έχει την ευχέρεια να ελέγχει το κατά πόσον τηρείται η αρχή της αναλογικότητας ως προς το ύψος της αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί λόγω ηθικής βλάβης.

Αφορμή για την ανάδειξη του θέματος στάθηκε η επιδίκαση ποσού 30.000 ευρώ ως εύλογη χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη που προκλήθηκε λόγω καταγγελίας εμπορικής σύμβασης, ποσό που κρίθηκε δυσανάλογα μικρό από τους θιγόμενους σε σχέση με αυτό που διεκδικούσαν αλλά και τη ζημιά που υπέστησαν.

Σύμφωνα με την έως σήμερα νομολογία του ΑΠ, οι αρεοπαγίτες δεν μπορούν να ελέγχουν το ύψος της χρηματικής ικανοποίησης, αλλά μόνο τη νομική ορθότητα της απόφασης του κατώτερου δικαστηρίου.

Σχετικοί Τομείς

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send