logo-print

Άρθρο 585 - Κώδικας Ποινικής Δικονομίας - Έξοδα σε βάρος εκείνων που έκαναν ψευδή έγκληση ή μήνυση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

30/06/2003

Υπό κωδικοποίηση
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Τα δικαστικά συμβού­λια και τα ποινικά δικαστήρια, όταν αποφαίνονται για υπο­θέσεις όπου η δίωξη έγινε με έγκληση ή με μήνυση, επι­βάλλουν τα δικαστικά έξοδα σε βάρος καθενός από εκεί­νους που έκαναν τη μήνυση ή την έγκληση, αν πειστούν ότι η μήνυση ή έγκληση ήταν εντελώς ψευδής και έγινε από δόλο ή βαριά αμέλεια ή ότι παραμορφώθηκαν μ' αυ­τήν δολίως τα πράγματα, ώστε να δοθεί στην πράξη βα­ρύτερος χαρακτηρισμός ή να συμπεριληφθούν στη δίωξη πρόσωπα εντελώς αμέτοχα στην αξιόποινη πράξη. Η απαλλαγή ή η επιβολή πρέπει ειδικά να αιτιολογείται.

2. Το ποσό των εξόδων που κατά την προηγούμενη παράγραφο επιβάλλεται σε βάρος καθενός από εκείνους που έκαναν ψευδή έγκληση ή μήνυση είναι ίσο με το πο­σό που επιβάλλεται στον κατηγορούμενο που καταδικά­ζεται. Το ποσό των εξόδων που επιβάλλεται από το δικα­στικό συμβούλιο είναι ίσο με εκείνο που επιβάλλεται από το αντίστοιχο δικαστήριο.

3. Η διάταξη του άρθρου 582 παρ. 2 εφαρμόζεται ανα­λόγως και σ' αυτή την περίπτωση.

4. Ο εισαγγελέας όταν αρχειοθετεί τη μήνυση (άρθρο 43) ή απορρίπτει την έγκληση (άρθρο 47) επιβάλλει τα δι­καστικά έξοδα σε βάρος του μηνυτή ή του εγκαλούντος, αν πειστεί ότι η μήνυση ή η έγκληση ήταν εντελώς ψευδής και έγινε από δόλο. Το ποσό των εξόδων είναι ίσο με εκεί­νο που επιβάλλεται στον κατηγορούμενο που καταδικά­ζεται από το μονομελές πλημμελειοδικείο.

Σημειώσεις επί του νόμου

Προσοχή: Από 1η Ιουλίου 2019 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (Νόμος 4620/2019)

Ποινικός Κώδικας Ι
Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31