logo-print

Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών εντός κοινόχρηστου χώρου

12/05/2015

16/11/2017

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορά πολίτη με αίτημα την υλοποίηση της κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός κοινοχρήστου χώρου στην Κηφισιά, και την ορθή εφαρμογή των ρυμοτομικών γραμμών στα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο, ζητώντας να διαμεσολαβήσει για την υλοποίηση της κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών εντός κοινοχρήστου χώρου, επί της πλατείας Αγ. Δημητρίου και Κυριαζή 9 στην Κηφισιά, θέτοντας ταυτόχρονα, ζήτημα ορθής εφαρμογής των ρυμοτομικών γραμμών στα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέπεται η σύνταξη έκθεσης αυτοψίας και η επιβολή προστίμων.

Μέχρι την εφαρμογή του ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), οι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες όφειλαν να μεριμνούν για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, ενώ μετά την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, οι υπηρεσίες δόμησης των Δήμων οφείλουν να προωθούν τη διαδικασία κατεδάφισης στις υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων που έχουν την αρμοδιότητα της εκτέλεσης των κατεδαφίσεων.

Η Αρχή διαπίστωσε την πολυετή κωλυσιεργία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και την αδράνεια στην εξέλιξη της υπόθεσης, με συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση των αιτημάτων κατεδάφισης των υφιστάμενων αυθαίρετων κατασκευών.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής όρισε ημερομηνία κατεδάφισης των κατασκευών, η οποία υλοποιήθηκε με ευθύνη του Δήμου Κηφισιάς δεκατρία χρόνια μετά την αρχική σύνταξη έκθεσης υφιστάμενων αυθαίρετων κατασκευών.

Δείτε τα σχετικά έγγραφα στο synigoros.gr

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ