logo-print

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

Ποιες αλλαγές εισάγονται στον τρόπο κτήσης της ιθαγένειας από παιδιά νόμιμα διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα

15/05/2015

16/11/2017

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες το σχέδιο νόμου για την «Τροποποίηση Διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις» από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα απόδοσης ιθαγένειας και μεταναστευτικής πολιτικής, θα βρίσκεται στη διάθεση πολιτών και φορέων για σχόλια και προτάσεις έως τις 25 Μαΐου.

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα ιθαγένειας που αφορούν τη «δεύτερη γενιά μεταναστών», εισάγοντας μία σειρά αλλαγών στους τρόπους κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, όπως ορίζονται στο άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (3284/2014).

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης - αίτησης της παραγράφου 4.

β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

γ) της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον εξ αυτών, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε άδειας επί μακρόν διαμένοντος, είτε άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας είτε εγγράφου πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε., είτε τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώς επικουρικής προστασίας ή τίτλο διαμονής ανιθαγενούς, είτε ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή άλλου τίτλου νόμιμης διαμονής ομογενούς, είτε άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς, είτε δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε.

Φοίτηση σε ελληνικό σχολείο

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα. Η δήλωση-αίτηση για απόκτηση της ιθαγένειας υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Νέος Κώδικας Ιθαγένειας;

Παράλληλα, με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου προαναγγέλλεται η θέσπιση νέου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, καθώς προβλέπεται η σύσταση ειδικής επιτροπής για τη σύνταξή του.

Tο σχέδιο του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που θα συντάξει η επιτροπή, της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν ακαδημαϊκούς, δημόσιους λειτουργούς και μέλη ανεξάρτητων αρχών, θα υποβληθεί στη Βουλή για να κυρωθεί κατά τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 76 παράγραφος 6 του Συντάγματος.

Αξιοσημείωτες είναι όμως και οι τροποποιήσεις που εισάγονται στο Νόμο 3907/2011 σχετικά με την αναβολή απομάκρυνσης πολιτών τρίτων χωρών.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται πως «οι αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές μπορούν ανά πάσα στιγμή να χορηγούν αυτοτελή άδεια διαμονής για λόγους φιλευσπλαχνίας, ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους, σε υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει παράνομα στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 19 και 19 Α' του ν. 4251/2014, όπως κάθε φορά ισχύουν.».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο και να συμμετάσχετε στη διαβούλευση στο opengov.gr

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send