logo-print

Ν. Κορέα: Υποχρεωτική η εγκατάσταση λογισμικού παρακολούθησης στα smartphones ανηλίκων

Το λογισμικό ενημερώνει αυτόματα τους γονείς σε περίπτωση που ο ανήλικος χρήστης του smartphone αναζητήσει στο διαδίκτυο λέξεις όπως «αυτοκτονία», «εγκυμοσύνη» και «bullying»

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Η Νότιος Κορέα, παρά την αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη που γνωρίζει τις τελευταίες δεκαετίες, είναι μία χώρα στην οποία φαινόμενα λογοκρισίας και συγκεντρωτισμού της τεχνολογίας από το κράτος κάνουν την εμφάνισή τους ανησυχητικά συχνά.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η προσπάθεια της Νοτιοκορεατικής κυβέρνησης να καταστήσει δια νόμου υποχρεωτική την εγκατάσταση ενός λογισμικού παρακολούθησης, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την ίδια την κυβέρνηση, σε όλες τις συσκευές smart phone στα παιδιά κάτω των 18 ετών.

Η εφαρμογή με το όνομα “Smart Sheriff” δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας με στόχο να εμποδιστεί η πρόσβαση σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό και άλλο “προσβλητικό” περιεχόμενο.

Στην πράξη, όμως, το Smart Sheriff, όπως και 14 ακόμη ιδιαίτερα δημοφιλείς εφαρμογές στη χώρα, επιτρέπουν στους γονείς να αντλούν πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των παιδιών τους, όπως το πόσο συχνά χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους ή ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν.

Επιπλέον, κάποιες από αυτές παρακολουθούν και ενημερώνουν αυτόματα τους γονείς σε περίπτωση που το παιδί-χρήστης του smartphone αναζητήσει στο διαδίκτυο λέξεις όπως «αυτοκτονία», «εγκυμοσύνη» και «bullying», ή ανταλλάξει μηνύματα που περιέχουν τις λέξεις αυτές.

Αν και δεν είναι εύκολο να εξερευνήσει κανείς τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του Smart Sheriff, μία παρόμοια εφαρμογή (το Smart Relief) στέλνει αυτόματες ενημερώσεις στους γονείς για περισσότερες από 1100 λέξεις ή φράσεις-κλειδιά, όπως απειλή, σκάσε, βία, πόρνη, κλέφτης, αόρατος άνθρωπος, δεν έχω φίλους, ομοφυλόφιλος, τρομοκρατία, κ.ά..

Τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών της Νοτίου Κορέας - η οποία αποκτά τα τελευταία χρόνια διαρκώς περισσότερες αρμοδιότητες - η κυβέρνηση της χώρας εξέδωσε διάταγμα, το οποίο τροποποιεί τη νομοθεσία σχετικά με την προστασία ανηλίκων.

Όπως αποκάλυψε το opennetkorea.org, το διάταγμα προβλέπει ότι οι γονείς και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι το Smart Sheriff, ή κάποια παρόμοια εφαρμογή παρακολούθησης, θα είναι υποχρεωτικά εγκαταστημένη σε κάθε περίπτωση που ανήλικος αγοράζει καινούριο smartphone.

Αν και το μέτρο δεν καλύπτει τα παλαιότερα smart phones, τα περισσότερα σχολεία της Νοτίου Κορέας έχουν ήδη ζητήσει, με επιστολή προς τους γονείς, την εγκατάσταση της εφαρμογής και σε αυτά.

Το Open Net Korea καταγγέλλει το διάταγμα αυτό ως αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει βάναυσα την ιδιωτική σφαίρα παιδιών και γονέων και θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών των smart phones.

Με πληροφορίες από opennetkorea.org και techdirt.com

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ