logo-print

Google: Λούτρινα ζωάκια με σύνδεση wi-fi μπορούν να ελέγχουν το σπίτι

Η Google κατοχύρωσε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αλλά και ανατριχιαστική πατέντα

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Η Google μας έχει συνηθίσει σε τολμηρές και καινοτόμες ιδέες, μία νέα εφεύρεση, όμως, την οποία κατοχύρωσε πρόσφατα, αποτελεί σίγουρα μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες και ιδιαίτερες προτάσεις της.

Όπως αποκάλυψε η εταιρεία SmartUp, η Google απέκτησε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στο οποίο περιγράφονται συσκευές με μορφή παιδικών παιχνιδιών, οι οποίες θα «γυρίζουν τα κεφάλια τους προς τους χρήστες, θα ακούν ό,τι έχουν να πουν, και στη συνέχεια θα αποστέλλουν τις αντίστοιχες εντολές σε απομακρυσμένους διακομιστές υπολογιστών (computer servers)».

Η πατέντα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα παιχνίδια θα περιλαμβάνουν μικρόφωνα, ηχεία, φωτογραφικές μηχανές και μηχανισμούς κίνησης, καθώς και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Το δίπλωμα αναφέρει ότι η συσκευή θα μπορούσε να ανταποκριθεί τόσο σε φωνητικές εντολές όσο και σε ανθρωπόμορφες εκφράσεις που φανερώνουν ενδιαφέρον, περιέργεια, πλήξη ή/και έκπληξη.

Σύμφωνα με τα σχέδια της πατέντας, η μηχανή θα μοιάζει με κουνέλι ή αρκουδάκι, ενώ προτείνονται και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως δράκοι και εξωγήινες μορφές ζωής.

Στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αναφέρεται ότι καθιστώντας τη μηχανή "χαριτωμένη", ενθαρρύνονται ακόμη και τα νεότερα μέλη μίας οικογένειας να αλληλεπιδράσουν με αυτή, χωρίς να αποκλείεται ωστόοσο το ενδεχόμενο να βρίσκουν άτομα όλων των ηλικιών την αλληλεπίδραση με τις συσκευές αυτές πιο φυσική από τους "παραδοσιακούς" τύπους αλληλεπίδρασης.

Ως προς το σκοπό χρήσης, τα παιχνίδια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο μίας σειράς συσκευών, από τηλεοράσεις και DVD players μέχρι θερμοστάτες, μηχανοκίνητες κουρτίνες, παράθυρα και φώτα.

Η Google δήλωσε, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις κατα το παρελθόν, ότι δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν θα προχωρήσει σε ανάπτυξη και εμπορική προώθηση των εν λόγω συσκευών.

«Κατοχυρώνουμε πατέντες για πολλές ιδέες που έχουν οι εργαζόμενοί μας. Ορισμένες από αυτές μετουσιώνονται σε πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες και κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εντούτοις, το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία (μια ερευνητική ομάδα που βοηθά στη διαμόρφωση της νομοθεσίας για την προστασία των παιδιών στις ΗΠΑ) ανέφερε ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί» για τα επόμενα χρόνια, σε περίπτωση που η Google διαθέσει ποτέ τέτοια παιχνίδια προς πώληση.

Αρκετοί οργανισμοί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής έχουν επίσης εκφράσει τις ανησυχίες τους για τα προϊόντα αυτά.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Mattel ανακοίνωσε την προώθηση ενός μοντέλου Barbie με ενσωματωμένη σύνδεση wi-fi και σύστημα αναγνώρισης φωνής, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα συνομιλίας με τα παιδιά. Στην απόφαση αυτή ασκήθηκε έντονη κριτική, με την καμπάνια της ομάδας «Commercial Free Childhood» εναντίον της Mattel να έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 42 χιλιάδες υπογραφές.

Πηγή: bbc.com

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send