logo-print

Η Google κατοχύρωσε σύστημα αποφυγής spoilers

13/04/2015

16/11/2017

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Η Google κατοχύρωσε επιτυχώς μία ευρεσιτεχνία σχετικά με ένα νέο σύστημα που επιτρέπει το μπλοκάρισμα των spoilers για ταινίες και σειρές στο διαδίκτυο.

Το, πατενταρισμένο πλέον, φίλτρο μπορεί να αναγνωρίζει και να αποκρύπτει τα spoilers που σχετίζονται με τηλεοπτικές σειρές και ταινίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι οι χρήστες να δουν το σχετιζόμενο περιεχόμενο. Μία παρόμοια τακτική υιοθετείται από κάποιους και τώρα με τη “χειροκίνητη απόκρυψη” συγκεκριμένων λέξεων-κλειδιών σε ιστοσελίδες όπως το Twitter.

Το καινούργιο σύστημα θα εξαρτάται από την τακτική ενημέρωση από το χρήστη του σημείου της σειράς/ταινίας μέχρι το οποίο έχει παρακολουθήσει, κάτι το οποίο θα μπορεί να επιτευχθεί με τη σύνδεση του εργαλείου με υπηρεσίες ζωντανής μετάδοσης δεδομένων, όπως το Netflix.

Ωστόσο, η Google βιάστηκε να ενημερώσει το κοινό πως δεν είναι σίγουρο πως το συγκεκριμένο φίλτρο θα υλοποιηθεί σε προϊόν. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε: “Διαθέτουμε πατέντες για διάφορες ιδέες: κάποιες από αυτές τις ιδέες αργότερα μεταρσιώνονται σε πραγματικά προϊόντα ή υπηρεσίες, κάποιες όχι.”

Η εταιρεία έχει ένα εργαστήριο το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με “τραβηγμένες ιδέες” και που στο παρελθόν έχει δημιουργήσει τα γυαλιά της Google, το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό και τα “διαστημικά μπαλόνια”.

Οι πληροφορίες που σχετίζονται με επεισόδια σειρών που ο χρήστης δεν έχει δει ακόμα σύμφωνα με το σύστημα θα αποκρύπτονται αυτόματα καθώς περιηγείται στο διαδίκτυο, αλλά θα υπάρχει επιλογή να εμφανίζονται αν ο χρήστης το επιλέξει.

Οι υπηρεσίες ζωντανής μετάδοσης δεδομένων που παρέχουν πρόσβαση σε σειρές και ταινίες όπως το Netflix και το Fire TV της Amazon ήδη καταγράφουν τις σειρές που έχει δει ο χρήστης και μέχρι ποιο σημείο του επεισοδίου έχει φτάσει. Παραμένει ωστόσο ασαφές το πώς θα επιδίωκε την υλοποίηση ενός τέτοιου φίλτρου η Google: μέσω μιας συνεργασίας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter, ή εφαρμόζοντάς το στον περιηγητή της (web browser) τον Google Chrome.

Η ζήτηση για υπηρεσίες φιλτραρίσματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα με την αυξανόμενη χρήση υπηρεσιών που προσφέρουν ταινίες και επεισόδια σειρών “κατά παραγγελία” (VoD, Video on Demand) αλλά και την ταυτόχρονη μαζική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το Twitter αλλά και πολλές από τις εφαρμογές τρίτων για το Twitter ήδη δίνουν τη δυνατότητα απόκρυψης συγκεκριμένων λέξεων κλειδιών από το timeline των χρηστών.

Πηγή: telegraph.co.uk

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ