logo-print

Υποχρεωτικά στη Διαύγεια τα στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών Δημοσίου και ΟΤΑ (Εγκύκλιος)

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αφορά τα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού

09/06/2015

16/11/2017

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Υποχρεωτική καθίσταται η δημοσιοποίηση μέσω της Διαύγειας των στοιχείων εκτέλεσης των προϋπολογισμών των υπουργείων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού (ΟΤΑ), σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κυρίου Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η υποχρέωση δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων προβλέπεται στο άρθρο 15 του 4305/2014.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ανωτέρω δημόσιοι φορείς σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου δημοσιεύουν στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους στην ιστοσελίδα τους και στο Πρόγραμμα Διαύγεια, περιγράφοντας αναλυτικά στο σκέλος των εσόδων τα προϋπολογισθέντα, βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα ποσά ανά Κωδικό Αριθμό Εσόδου και στο σκέλος των εξόδων τα προϋπολογισθέντα, τα ενταλματοποιηθέντα και πληρωθέντα ποσά ανά Κωδικό Αριθμό Εξόδου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στο Πρόγραμμα Διαύγεια αναρτώνται οι προϋπολογισμοί, απολογισμοί, ισολογισμοί των φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ν. 3861/2010 (άρθρο 2 παράγραφος 4, περίπτωση 6) και οι πράξεις της ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης, της απόφασης έγκρισης δαπάνης και της οριστικοποίησης της πληρωμής που περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί για κάθε επιμέρους δαπάνη των φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ιδίου νόμου (ν. 3861/2010) (άρθρο 2 παράγραφος 4, περίπτωση 6).

Με την προσθήκη της διάταξης του άρθρου 10Α συμπληρώνεται η εικόνα που εμφανίζεται ήδη στο Πρόγραμμα Διαύγεια για τα οικονομικά στοιχεία κάθε υπόχρεου φορέα, προσθέτοντας την περιοδική απεικόνιση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του με την πρόβλεψη της αμελλητί δημοσίευσης των σχετικών στοιχείων ή, εφόσον τούτο δεν είναι τεχνικά εφικτό, το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών μετά το πέρας κάθε ημερολογιακού μήνα.

Κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας διάταξης του άρθρου 10Α του Ν. 3861/2010 και κατά την μεταβατική περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές και θεσμικές διεργασίες προς υλοποίηση λύσεων δυναμικής απεικόνισης της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των υπόχρεων φορέων, τούτοι καλούνται, κατ’ επιταγή του Νόμου, να αναρτούν τα σχετικά στοιχεία με τη διαδικασία που κωδικοποιείται στο παράρτημα της παρούσης.

Ειδικά για τα Υπουργεία, κατά την μεταβατική περίοδο και καθώς τούτα, πλην του ΥΠΟΙΚ, δεν έχουν έσοδα, αναρτούν μόνο τα έξοδά τους μετά από συνεργασία, εφόσον απαιτείται, με το ΥΠΟΙΚ, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ είναι υπεύθυνες για την ανάρτηση τόσο των εξόδων όσο και των εσόδων του.

Τα ΝΠΔΔ των Υπουργείων, καθώς και οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ αυτών, αναρτούν στο Πρόγραμμα Διαύγεια αυτοτελώς σύμφωνα με τη διαδικασία που κωδικοποιείται στο παράρτημα της εγκυκλίου.

Ολόκληρη την εγκύκλιο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send