logo-print

Υποχωρεί (;) η γαλλική Βουλή στο νομοσχέδιο για τον αλγόριθμο της Google

Η γαλλική εθνοσυνέλευση αποσύρει πιθανότατα τις τροπολογίες που ανάγκαζαν τη Google να αποκαλύψει τον αλγόριθμό της

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Τον περασμένο Απρίλιο, η γαλλική Γερουσία υπερψήφισε δύο ιδιαίτερα αυστηρές τροπολογίες που στόχευαν στον περιορισμό της επιρροής της Google στη γαλλική αγορά.

Αποτελώντας μέρος του νομοσχεδίου του υπουργού Οικονομίας Emmanuel Macron, οι εν λόγω τροπολογίες είχαν ως στόχο να αναγκάσουν τη Google να αποκαλύψει τον τρόπο λειτουργίας του διάσημου αλγορίθμου της και να υποχρεωθεί να προβάλει διαφημίσεις ανταγωνιστών στην αρχική σελίδα της.

Το νομοσχέδιο αυτό επανήλθε πρόσφατα στην Κάτω Βουλή (γαλλική Εθνοσυνέλευση) για έναν ακόμη γύρο τροπολογιών και υποβολή σε νέα ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα Next Inpact, μερικά μέλη και των δύο βουλών (Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας) έχουν προχωρήσει στη σύνταξη νέων τροπολογιών που καθιστούν ανίσχυρες τις προβλέψεις σχετικά με τη Google.

Η γαλλική κυβέρνηση ήταν εξ αρχής κατά των τροπολογιών της Γερουσίας, με βασικό επιχείρημα ότι αυτά τα θέματα ανταγωνισμού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι τους γαλλικούς θεσμούς.

Ειδικότερα, ο Macron δήλωσε πως δεν μπορούσε να καταλάβει το λόγο που η Google θα πρέπει να διαφημίζει τις μηχανές αναζήτησης της Bing ή της Yahoo στην αρχική σελίδα της μόνο και μόνο επειδή η Google είναι εξαιρετικά επιτυχημένη στη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της Google γίνεται το 90% των αναζητήσεων στο διαδίκτυο στη Γαλλία.

Από την άλλη, η Catherine Morin-Desailly, μέλος της γαλλικής Γερουσίας, δήλωσε στους Financial Times ότι υπάρχει όσο ο αλγόριθμος της Google παραμένει κρυφός, ελλοχεύει ο κίνδυνος η εταιρεία να προωθεί συστηματικά τα δικά της προϊόντα πάνω από τα ανταγωνιστικά, στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Τώρα, τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης θα ψηφίσουν μία προς μία όλες τις τροπολογίες, πριν ψηφίσουν και πάλι για το νομοσχέδιο στο σύνολό του.

Οι συζητήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο αναμένονται ιδιαιτέρως έντονες.

Πηγή: techcrunch.com

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ