logo-print

Αναμόρφωση του ευρωπαϊκού δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας: Πως μπορείτε να βοηθήσετε

Οι πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας βρίσκονται προ των πυλών. Εσείς πήρατε θέση;

11/06/2015

16/11/2017

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μετάφραση του αυθεντικού κειμένου της Amelia Andersdotter, ειδικής επί θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο και πρώην Ευρωβουλευτού του κόμματος των Πειρατών.

Στις 16 Ιουνίου 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει αναφορικά με τον τρόπο που θα εξελιχθεί η μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου για την πνευματική ιδιοκτησία στην ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο τραπέζι πολλές λογικές προτάσεις: η νομιμοποίηση της ανταλλαγής αρχείων (file-sharing), η προώθηση των δικτύων peer-to-peer και η διαφάνεια στη χρήση νέων τεχνολογιών.

Από την άλλη, υπάρχουν κάποιες παράλογες προτάσεις: αυστηρότεροι νόμοι και τιμωρίες για τους χρήστες· αν πάλι οι χρήστες δεν μπορούν να τιμωρηθούν, τότε να τιμωρηθούν οι πάροχοι υπηρεσιών, έως ότου αναγκαστούν να επιβάλουν απαγορευτικά τεχνικά πρότυπα και ψηφιακές κλειδαριές στις υπηρεσίες τους.

Τα lobbies που υποστηρίζουν τα πνευματικά δικαιώματα (pro-copyright) είναι τα δεύτερα πιο οργανωμένα lobbies στον κόσμο, πίσω μόνο από τα λόμπι των καπνοβιομηχανιών.

Όταν ήμουν στο Ευρωκοινοβούλιο, με επισκέφθηκε μια νεαρή μητέρα δύο παιδιών, η οποία με ρωτούσε γιατί προσπαθούσα να αφήσω τα παιδιά της χωρίς τροφή και εκπαίδευση. Ήταν μια σεναριογράφος για τον - χρηματοδοτούμενο από χρήματα φορολογουμένων - γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE.

Αν και γνώριζα ότι ο μισθός της δεν προερχόταν, ούτε καν έμμεσα, από τις άδειες πνευματικών δικαιωμάτων - κάτι που ούτε η ίδια φάνηκε να είχε σκεφτεί -, ήταν άβολο να κατηγορούμαι πως βλάπτω τα παιδιά κάποιου ανθρώπου.

Αν δεν ήμουν 10 χρόνια νεότερή της και αν δεν την είχα πείσει ότι υπάρχουν τρόποι για να βγάλει χρήματα χωρίς να καταστρέφεται το διαδίκτυο ή να υφίστανται διώξεις όσοι διαμοιράζονται αρχεία, είναι πιθανό το σπαρακτικό της «κατηγορώ» να είχε αλλάξει την πολιτική μου τοποθέτηση.

Πολλά άτομα σαν κι εκείνην επισκέπτονται αυτή τη στιγμή τους νομοθέτες μας. Πολλοί πολιτικοί κατηγορούνται σήμερα πως βλάπτουν παιδιά σε περίπτωση που υποστηρίζουν προοδευτικές προτάσεις για τα πνευματικά δικαιώματα.

Αυτό που δεν ακούν οι πολιτικοί αυτοί, είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που λαμβάνουν επιστολές παύσης και παράλειψης (σ.σ. προκειμένου να σταματήσουν μία συγκεκριμένη οnline δραστηριότητα και να μην την επαναλάβουν), που δέχονται μηνύσεις ή αιτήματα για αποζημιώσεις τόσο υψηλές, που ένα μέσο άτομο δεν μπορεί να τις καταβάλει ούτε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του. Δεν ακούν, όμως, τις ιστορίες όλων αυτών που έχουν κτίσει δίκτυα για εκατομμύρια Ευρωπαίους, στα οποία - ελλείψει καταλληλότερων λέξεων - ανθούν οι πολιτιστικές σχέσεις.

Ο διαμοιρασμός αρχείων και η κουλτούρα του peer-to-peer έχουν δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου, στη σύγχρονη εποχή, κοινή πολιτιστική βάση στην Ευρώπη. Αν και ελπίζω ότι, ακόμη και χωρίς την ιδεαλιστική διατύπωση μου επί των θεμάτων αυτών, είστε όλοι πεπεισμένοι ότι το νομικό καθεστώς γύρω από την πνευματική ιδιοκτησία πρέπει με κάποιον τρόπο να αλλάξει.

Πολύ συχνά, η πολιτική παραμένει προσκολλημένη στη σφαίρα του δυνατού. Είναι δυνατό να μπορούσε το εισόδημα μίας 35χρονης μητέρας να επηρεαστεί από μια νομοθετική μεταρρύθμιση που σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τον εργοδότη της. Δεν είναι δυνατό, αλλά είναι ωστόσο πραγματικό, πολλά άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υφίστανται κάθε χρόνο βαρύτατες, αν όχι αδύνατες για οποιονδήποτε άνθρωπο να ανταποκριθεί, κυρώσεις λόγω της κοινής χρήσης αρχείων.

Δεν είναι δυνατόν, αλλά πραγματικό, η νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας να εξαναγκάζει ολοένα και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας να καινοτομούν εις βάρος της ελευθερίας των χρηστών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να επανέλθει στην πραγματικότητα, και μακριά από τη σφαίρα των πιθανών κινδύνων, πριν από την 16η Ιουνίου.

Αν βρίσκεστε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή αν μπορείτε να έρθετε σε επαφή με ανθρώπους σε αυτήν με οποιονδήποτε τρόπο, αυτή είναι η στιγμή να τους ζητήσετε να επικοινωνήσουν με τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενημερώστε τους Ευρωβουλευτές για τους εαυτούς σας, τη ζωή σας, τα παιδιά σας και τον κόσμο στον οποίο θέλετε να ζήσετε. Δώστε τους μια γεύση της πραγματικότητας που υπάρχει έξω από τις κερδοσκοπικές δυνατότητες των lobbies.

Κάθε φορά που είμαστε ή πολύ κουρασμένοι ή πολύ φοβισμένοι για να πούμε στους πολιτικούς μας τι είναι σημαντικό για εμάς, δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιον έχει τους κατάλληλους πόρους να δημιουργήσει ιστορίες αναφορικά με τη «σφαίρα του δυνατού».

Το μέλλον της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και ολόκληρου του Διαδικτύου, είναι πολύ σημαντικό για να αφεθεί στα χέρια παραμυθάδων.

Πηγαίνετε στο copywrongs.eu προκειμένου να κατανοήσετε τα συγκεκριμένα αιτήματα που μπορείτε να υποβάλετε στους ευρωβουλευτές σας, αλλά να θυμάστε: το μεγαλύτερο προσόν σας είναι ότι είστε πραγματικοί, ενώ οι ιστορίες των lobbies, ως επί το πλείστον, δεν είναι.

Έχει καταβληθεί προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ορθότερη απόδοση του κειμένου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει απόλυτη σύμπλευση απόψεων με τη συγγραφέα.

Το αυθεντικό κείμενο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα torrentfreak.com

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Η Διαμεσολάβηση
send