logo-print

Σε τελική ευθεία μπαίνει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Κομισιόν, Συμβούλιο Ευρώπης και Ευρωκοινοβούλιο βρήκαν κοινό έδαφος συνεννόησης προκειμένου να προχωρήσουν οι τελικές συνομιλίες εντός του Ιουνίου

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης, οι αρμόδιοι υπουργοί σφράγισαν μια γενική προσέγγιση αναφορικά με την πρόταση της Επιτροπής για τον κανονισμό περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Κομισιόν θα ξεκινήσουν στις 24 Ιουνίου και κοινή φιλοδοξία είναι να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία έως το τέλος του 2015.

«Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την προετοιμασία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αξίζουν σύγχρονους κανόνες προστασίας των δεδομένων που συμβαδίζουν με τις τελευταίες τεχνολογικές αλλαγές», δήλωσε η Věra Jourová, Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των φύλων.

Ο στόχος της μεταρρύθμισης στη νομοθεσία σχετικά με την προστασία των δεδομένων είναι να επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν καλύτερα τα προσωπικά τους δεδομένα και να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες της ενιαίας ψηφιακής αγοράς μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας.

Η σημερινή γενική προσέγγιση για τον Κανονισμό περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων περιλαμβάνει συμφωνία σχετικά με τα εξής σημεία:

Μία ήπειρος, ένα δίκαιο

Ο κανονισμός θα θεσπίσει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων σχετικά με την προστασία των δεδομένων που θα ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρήσεις αναμένεται να εξοικονομήσουν περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς θα μειωθεί αισθητά η γραφειοκρατία και τα αχρείαστα διοικητικά βάρη (όπως π.χ. οι απαιτήσεις κοινοποίησης, από τις οποίες αναμένεται να εξοικονομηθούν 130 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο).

Ενισχυμένα και νέα δικαιώματα

Το δικαίωμα στη λήθη θα ενισχυθεί, οι πολίτες θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τυχόν παραβιάσεις των δεδομένων τους, ενώ θα διευκολυνθεί η δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων.

Ευρωπαϊκοί κανόνες σε ευρωπαϊκό έδαφος

Εταιρείες με έδρα εκτός της Ευρώπης θα πρέπει να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες, εφόσον παρέχουν τις υπηρεσίες τους εντός ΕΕ.

Περισσότερες εξουσίες για τις ανεξάρτητες εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων

Οι εν λόγω αρχές θα πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τους κανόνες, έχοντας την εξουσία να επιβάλουν στις εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ πρόστιμα έως και 1.000.000 ευρώ ή σε ποσοστό μέχρι 2% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας.

«One-stop shop»

Οι εταιρείες θα συναλλάσσονται με μία ενιαία εποπτική αρχή, όχι 28, καθιστώντας απλούστερη και φθηνότερη τη δραστηριοποίηση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύντομα θα υπάρξει άρθρο με αναλυτικότερη παρουσίαση όλων των επικείμενων αλλαγών, αλλά και των επιφυλάξεων που υπάρχουν, από το Lawspot.

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ