logo-print

Παράνομη η αντιγραφή CDs για ιδιωτική χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε πως οι καταναλωτές δεν επιτρέπεται να κάνουν αντίγραφα για προσωπική χρήση του περιεχομένου που έχουν ήδη νομίμως αγοράσει

22/06/2015

16/11/2017

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

Τον Οκτώβριο του 2014 η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πήρε την απόφαση να νομιμοποιήσει την αντιγραφή CDs, DVDs και MP3s για ιδιωτική χρήση.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πλέον ελεύθεροι να δημιουργούν αντίγραφα DVDs, CDs και άλλων πολυμέσων, εφ' όσον το αρχικό περιεχόμενο είχε αποκτηθεί νόμιμα και προοριζόταν για προσωπική χρήση. 

Παράλληλα, με την τροποποίηση αυτή, η αποθήκευση αντιγράφων νομίμως αποκτηθέντων πολυμέσων σε cloud έπαυε να αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο κάτι τέτοιο θεωρούταν αδίκημα, το 85% των Βρετανών πολιτών θεωρούσε ότι πρακτικές όπως οι προαναφερόμενες ήταν ήδη νόμιμες.

Όπως ήταν, λοιπόν, φυσικό, οι Βρετανοί δέχτηκαν με ενθουσιασμό το μέτρο και προσαρμόστηκαν σύντομα στο νέο καθεστώς.

Η αλλαγή, άλλωστε, σύμφωνα πάντα με την βρετανική κυβέρνηση, ήταν «προς το συμφέρον» των καταναλωτών, ωστόσο, όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, πολλοί οργανισμοί της μουσικής βιομηχανίας διαφώνησαν.

Έτσι, τον περασμένο Νοέμβριο η Ένωση Μουσικών (MU), η Βρετανική Ακαδημία τραγουδοποιών, συνθετών και συγγραφέων (BASCA) και η UK Music υπέβαλαν αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για δικαστικό έλεγχο (judicial review) της νέας νομοθεσίας.

Οι οργανισμοί αυτοί ανέφεραν ότι ενώ δεν είναι κατά των εξαιρέσεων για τη δημιουργία αντιγραφών για ιδιωτική χρήση, τους βρίσκει αντίθετους το συμπέρασμα της κυβέρνησης ότι η αλλαγή αυτή δεν θα προκαλέσει οικονομική ζημία στη μουσική βιομηχανία.

Αντί της διατήρησης των αντιγράφων χωρίς κόστος, πρότειναν να εφαρμοστεί φόρος στα μη εγγεγραμμένα πολυμέσα, συμπεριλαμβανομένων των μη εγγεγραμμένων CDs, σκληρών δίσκων, καρτών μνήμης και άλλων.

Τα χρήματα που θα αποκομίζονται από το φόρο αυτόν θα κατανέμονται στη συνέχεια μεταξύ των δικαιούχων, στα πρότυπα μηχανισμών που λειτουργούν ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφασή του την περασμένη εβδομάδα, συντάχθηκε σε μεγάλο βαθμό με τις θέσεις των οργανισμών της μουσικής βιομηχανίας.

Το συμπέρασμα της κυβέρνησης ότι οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων δεν θα υποστούν οποιαδήποτε σημαντική ζημιά βασίστηκε σε ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ανώτατο δικαστή Green.

«Εν κατακλείδι, η απόφαση για την καθιέρωση του τμήματος 28Β [ιδιωτική αντιγραφή] χωρίς την ύπαρξη ενός μηχανισμού αντιστάθμισης είναι παράνομη», ανέφερε το δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αναστάτωση σε μεγάλο αριθμό Βρετανών πολιτών, αλλά και την οργισμένη αντίδραση του Electronic Frontier Foundation.

Αν και το δικαστήριο δε συμφώνησε με όλα τα αιτήματα των εκπροσώπων της μουσικής βιομηχανίας, η αίτηση για δικαστικό έλεγχο της νομοθεσίας ήταν επιτυχής, πράγμα που σημαίνει ότι οι εξαιρέσεις για αντιγραφή για ιδιωτική χρήση θα πρέπει να θεωρούνται πλέον και πάλι παράνομες.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα πρέπει πιθανότατα να τροποποιήσει εκ νέου τη νομοθεσία, την οποία σημειωτέον προσπαθούσε να εφαρμόσει για περίπου μισή δεκαετία.

Οι εκπρόσωποι της μουσικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνουν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα της δίκης και πρόθυμοι να συζητήσουν πιθανές αλλαγές με τους νομοθέτες.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε μαζί μας ως προς το ότι η κυβέρνηση ενήργησε παρανόμως. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε δίκαιοι για τους στιχουργούς, συνθέτες και ερμηνευτές, όπως ακριβώς προβλέπεται στο νόμο», ανάφερε ο CEO της UK Music, Jo Dipple, σχολιάζοντας την απόφαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει προγραμματίσει εκ νέου ακρόαση τον επόμενο μήνα, προκειμένου να αποφασίσει ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο οι εξαιρέσεις για ιδιωτική χρήση θα πρέπει να καταργηθούν εντελώς.

Στην ελληνική νομοθεσία το ζήτημα της εξαίρεσης για αναπαραγωγή για ιδιωτική χρήση καλύπτεται από το άρθρο 18 του Ν. 2121/1993.

Πηγή: torrentfreak.com

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

send