logo-print

Άρθρο 9 - Υπουργική Απόφαση Α27733/2213 - Αρχές ελέγχου εφαρμογής διατάξεων των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 181/2011 και αριθ. 006/2004

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

16/06/2015

Κωδικοποιημένο
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

1. Αρμόδιος εθνικός φορέας ελέγχου εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 181/2011 για τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν ορίζεται η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Στις αρμοδιότητες αυτής περιλαμβάνεται:

α. Η διασφάλιση λήψης εκ μέρους του μεταφορέα, του ταξιδιωτικού πράκτορα, του διοργανωτή ταξιδιών ή του φορέα διαχείρισης τερματικού σταθμού όλων των αναγκαίων μέτρων και πρωτοβουλιών για:

i. την αποφυγή διακρίσεων μεταξύ των επιβατών, όσον αφορά τους όρους μεταφοράς που προσφέρονται από τους μεταφορείς,

ii. τα δικαιώματα των επιβατών σε περίπτωση ατυχημάτων που συμβαίνουν κατά τη χρήση λεωφορείου ή πούλμαν και έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο ή τραυματισμό επιβατών ή την απώλεια ή φθορά των αποσκευών τους,

iii. την αποφυγή διακρίσεων και την υποχρεωτική παροχή συνδρομής σε άτομα με αναπηρία και σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα,

iv. τα δικαιώματα των επιβατών σε περιπτώσεις ματαίωσης ή καθυστέρησης,

v. τις ελάχιστες πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στους επιβάτες,

vi. τη διεκπεραίωση καταγγελιών,

vii. τους γενικούς κανόνες επιβολής της νομοθεσίας.

β. Η δημοσίευση έκθεσης των δραστηριοτήτων της κατά τα οριζόμενα του άρθρου 29 του Κανονισμού 181/2011.

γ. Η συνεργασία με τους λοιπούς εθνικούς φορείς ελέγχου εφαρμογής του Κανονισμού 181/2011 και η ανταλλαγή, κατά περίπτωση, πληροφοριών σχετικά με τις εργασίες της, τις αρχές και πρακτικές που διέπουν τη λήψη των αποφάσεών της, κατά τα οριζόμενα του άρθρου 30 του Κανονισμού.

δ. Η λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών και μέτρων για τη διασφάλιση επιβολής των κυρώσεων του άρθρου 8 της παρούσας απόφασης στους μεταφορείς από τα όργανα των περιπτώσεων α’ και β’ της παραγράφου 4 του άρθρου 26 του Ν. 4313/2014. Ενδεικτικά, αναφέρεται η αποστολή κατευθυντήριων οδηγιών για την ορθή εφαρμογή του περιεχομένου του Κανονισμού 181/2011, η διαβίβαση τυχόν αναφορών - καταγγελιών για παραβάσεις των διατάξεων αυτού.

2. Αρμόδιες εθνικές αρχές για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών («κανονισμός για τη συνεργασία όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών») ως προς τον Κανονισμό 181/2011 για τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν ορίζονται:

Α. η Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών (Ρ.Α.Ε.Μ.) για το σύνολο των οδικών εθνικών και διεθνών επιβατικών μεταφορών που εκτελούνται στην ελληνική επικράτεια, πλην των οριζόμενων στην περίπτωση β’ της παρούσας παραγράφου.

β. ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α.) για τις δημόσιες συγκοινωνίες που εκτελούνται εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτή ορίζεται στο Ν. 3852/2010 (Α ́ 87), πλην της Π.Ε. Νήσων.

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

send