logo-print

Άρθρο 6 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 21775/29.6.2015 - Διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης αντιπροσώπων δικαστικής αρχής κτλ εντός Νομού

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/06/2015

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση

1. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.) ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών καταβολής της αποζημίωσης για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στους δικαιούχους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής κτλ που διορίζονται εντός του νομού της έδρας τους και δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος, ενώ ευθύνεται μόνο για τυχόν λάθη κατά την επεξεργασία από δική της υπαιτιότητα.

2.α) Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης είναι η συμπλήρωση των εντύπων των Παραρτημάτων Ι−ΙΙΙ και η έγκαιρη αποστολή τους στη Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ. τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης:

i) Παράρτημα Ι

Η αίτηση του Παραρτήματος Ι συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής σε δύο αντίτυπα. Τα δύο αντίτυπα παραδίδονται μαζί με το σάκο και το λοιπό υλικό του δημοψηφίσματος στον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό ο οποίος θέτει πάνω σε αυτά σφραγίδα και υπογραφή. Το ένα αντίτυπο υποβάλλεται στο πρωτοδικείο προκειμένου να αποσταλεί στη Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ., ενώ το δεύτερο αντίτυπο επιστρέφει στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής για να τηρηθεί στο προσωπικό του αρχείο. Στην αίτηση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής θα περιλαμβάνονται και τα στοιχεία των Γραμματέων των Εφορευτικών Επιτροπών και των Διερμηνέων τουρκικής γλώσσας, όπου αυτοί έχουν οριστεί.

Η αίτηση του Παραρτήματος Ι συμπληρώνεται, όπως ανωτέρω, από τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, στην περίπτωση που διοριστεί και εκτελέσει καθήκοντα τακτικού αντιπρόσωπου δικαστικού αρχής.

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής στους οποίους προκαταβάλλονται τα οδοιπορικά έξοδα και η ημερήσια αποζημίωση, υποβάλλουν τα έντυπο της αίτησης του Παραρτήματος Ι αναγράφοντας ΜΟΝΟ τα στοιχεία του γραμματέα εφορευτικής επιτροπής και του διερμηνέα της τουρκικής γλώσσας, όπου ο τελευταίος έχει οριστεί.

ii) Παράρτημα ΙI

Η αίτηση του Παραρτήματος ΙΙ συμπληρώνεται και υπογράφεται από τους εφόρους, τους αναπληρωτές εφόρους και τους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής από τον καθένα ξεχωριστά σε δύο αντίτυπα. Τα δύο αντίτυπα παραδίδονται στον έφορο της περιφέρειας, στην οποία οι ανωτέρω έχουν οριστεί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, μέχρι την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ο έφορος θέτει πάνω σε αυτά σφραγίδα και υπογραφή. Το ένα αντίτυπο υποβάλλεται στον έφορο προκειμένου να αποσταλεί στη Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ., ενώ το δεύτερο αντίγραφο επιστρέφεται στο δηλούντα για να τηρηθεί στο προσωπικό του αρχείο.

Στην περίπτωση που αναπληρωτής αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής διοριστεί και εκτελέσει καθήκοντα τακτικού αντιπρόσωπου δεν συμπληρώνει την αίτηση του Παραρτήματος ΙΙ.

iii) Παράρτημα ΙII

Το έντυπο της αίτησης του παραρτήματος ΙΙΙ συμπληρώνεται αποκλειστικά από τον έφορο. Η συμπλήρωση του εντύπου αφορά στις περιπτώσεις που ο έφορος κρίνει ότι ο αναπληρωτής έφορος ή ο δικαστικός αντιπρόσωπος ή ο αναπληρωτής δικαστικός αντιπρόσωπος που εκτέλεσε μερικώς τα καθήκοντά του, δικαιούται μέρος της αποζημίωσης.

Στη στήλη 7 του παραρτήματος ο έφορος συμπληρώνει τον αριθμό των ημερών αποζημίωσης, που κατά την κρίση του εφόρου δικαιούνται να λάβουν οι δικαιούχοι των προηγούμενων εδαφίων, και θα αντιστοιχούν στις ημέρες εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Οι ημέρες αποζημίωσης ανά δικαιούχο, όπως θα συμπληρωθούν στο έντυπο ΙΙΙ, δεν θα υπερβαίνουν τις ορισθείσες, κατά περίπτωση, ημέρες αποζημίωσης του άρθρου 3.

Στις περιπτώσεις που καθήκοντα τακτικού εφόρου θα εκτελέσει με ορισμό ο αναπληρωτής έφορος, τότε την αίτηση του παραρτήματος ΙΙΙ συμπληρώνει ο έφορος που τελικά άσκησε καθήκοντα τακτικού. Σε περίπτωση αναπλήρωσης εφόρου τότε ο αναπληρωτής έφορος, που ορίστηκε και άσκησε καθήκοντα τακτικού, δύναται να συμπεριλάβει στην αίτηση του παραρτήματος ΙΙΙ τον τακτικό έφορο που δεν εκτέλεσε πλήρως τα καθήκοντά του.

Η αίτηση του Παραρτήματος ΙΙΙ είναι συγκεντρωτική, και περιλαμβάνει όλα τα πρόσωπα της αρμοδιότητας του οικείου εφόρου που εμπίπτουν στα προηγούμενα εδάφια.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν πρόσωπα της αρμοδιότητας του οικείου εφόρου που εμπίπτουν στα προηγούμενα εδάφια το έντυπο του παραρτήματος ΙΙΙ συμπληρώνεται με την λέξη «ΟΥΔΕΝ» και αποστέλλεται στη Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.

β) Τα Πρωτοδικεία της Χώρας αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν τα συμπληρωμένα έντυπα του Παραρτήματος Ι και οι έφοροι τα συμπληρωμένα έντυπα των Παραρτημάτων ΙΙ και ΙΙΙ. Τα έντυπα αποστέλλονται από τους ανωτέρω στη Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ. μέχρι τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015 (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΥΠΟΨΗ: ΟΜΑΔΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, Δ/νση: Χανδρή 1 και Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Μοσχάτο). Η διαβίβαση των συμπληρωμένων και υπογεγραμμένων εντύπων των παραρτημάτων Ι, ΙΙ και ΙΙΙ θα γίνει με την φυσική μεταφορά από τα πρωτοδικεία και τους εφόρους στη Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ. Η Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ. αναλαμβάνει την επεξεργασία των στοιχείων του περιεχομένου των υποβληθεισών εντύπων και την εισαγωγή τους στο πληροφοριακό σύστημα.

γ) Κατόπιν ειδοποίησής τους με ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ. οι δικαιούχοι, ο καθένας ξεχωριστά, συμπληρώνουν και υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για την καταβολή της αποζημίωσης μέσω εφαρμογής στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet. Στην αίτηση αυτή θα συμπληρωθεί ο Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού (IBAN) στον οποίο θα γίνει η κατάθεση της αποζημίωσης καθώς και άλλα στοιχεία ταυτοποίησης. Η πληρωμή της αποζημίωσης γίνεται με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που δηλώθηκε.

3. Η αποζημίωση καταβάλλεται εφάπαξ, μετά την κατά τα ανωτέρω ηλεκτρονική αίτηση του δικαιούχου, κατόπιν διασταύρωσης των δηλούμενων στην αίτηση στοιχείων από τη Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ.

4. Η Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ. επεξεργάζεται τα στοιχεία του περιεχομένου των υποβληθέντων εντύπων, τα διασταυρώνει με άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεση της και στη συνέχεια δημιουργεί:

i) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Α.Φ.Μ.) τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το δικαιούμενο ποσό αποζημίωσης. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία και διαβιβάζεται.

ii) Συγκεντρωτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό ποσό της αποζημίωσης, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα.

5. Η ανωτέρω συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στην 24η Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών» με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων διενεργούνται οι πληρωμές των δικαιούχων. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ., στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών Κ.Υ. του ΥΠ.ΕΣ και Δ.Α. και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.

6 α) Οι σχετικές για την πληρωμή της αποζημίωσης για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος πιστώσεις είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Δ.Α., υπό τον ειδικό φορέα 07-130 «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΕΚΛΟΓΕΣ» και ΚΑΕ 5262 «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ».

β) Για την πληρωμή της αποζημίωσης για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, η ειδική εντολή πληρωμής της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.

7. α) Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δ.Α.

β) Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα: i) Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Δ.Α. για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος, που εκδίδεται με μέριμνα της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Κ.Υ του ΥΠ.ΕΣ. και Δ.Α.

ii) Συγκεντρωτική κατάσταση της παραγράφου 4 ii) του παρόντος άρθρου.

iii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού 200.

iv) Αναλυτική κατάσταση της παραγράφου 4 i) του παρόντος άρθρου με τους δικαιούχους στους οποίους καταβλήθηκε η αποζημίωση, από τις οικείες τράπεζες ή πιστωτικά ιδρύματα.

8. Η Δ24-Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δε θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.

9. Η δαπάνη για την καταβολή της αποζημίωσης για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος δεν υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

10. Αρμόδια υπηρεσία για το μηχανογραφικό έλεγχο των δηλούμενων με την κατά την παρ. 2 του παρόντος άρθρου ηλεκτρονική αίτηση στοιχείων είναι η Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ. Κατόπιν της υποβολής της αίτησης, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ. γίνεται διασταύρωση και εκκαθάριση όλων των δηλώσεων. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει αποδεκτή καθορίζεται το ακριβές ποσό της αποζημίωσης. Σε περίπτωση που η αίτηση απορριφθεί παραπέμπεται προς έλεγχο σύμφωνα με τις παραγράφους 11, 12 και 14 του παρόντος άρθρου.

11.i.) Σε περίπτωση που σε κάποιο δικαιούχο δεν καταβληθεί μέρος ή το σύνολο της δικαιούμενης αποζημίωσης ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει σχετικά τη Διεύθυνση Οικονομικών Κ.Υ. του ΥΠ.ΕΣ. και Δ.Α. και καταθέτει αίτηση ελέγχου του φακέλου με συνημμένα τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) Προκειμένου για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής:

αα) Επικυρωμένο αντίγραφο του διορισμού τους,

αβ) Βεβαίωση της εφορευτικής επιτροπής για την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή επικυρωμένο αντίγραφο της απόδειξης παράδοσης του σάκου του δημοψηφίσματος στο αρμόδιο Πρωτοδικείο.

αγ) Το αντίτυπο της αίτησης του παραρτήματος Ι της παραγράφου 2α του παρόντος άρθρου.

αδ) Έγγραφο δημόσιας αρχής που να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου.

β) Προκειμένου για τους αναπληρωτές των αντιπροσώπων δικαστικής αρχής:

βα) Επικυρωμένο αντίγραφο διορισμού τους και

ββ) Βεβαίωση του οικείου εφόρου των δικαστικών αντιπροσώπων, στην οποία να αναφέρεται ο αριθμός των ημερών, κατά τις οποίες είχαν τεθεί στη διάθεση του εφόρου.

βγ) Το αντίτυπο της αίτησης του παραρτήματος ΙΙ της παραγράφου 2α του παρόντος άρθρου.

βδ) Έγγραφο δημόσιας αρχής που να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου.

γ) Προκειμένου για τους εφόρους και τους αναπληρωτές αυτών:

γα) Επικυρωμένο αντίγραφο του διορισμού τους,

γβ) Το αντίτυπο της αίτησης του παραρτήματος ΙΙ της παραγράφου 2α του παρόντος άρθρου.

γγ) Έγγραφο δημόσιας αρχής που να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου.

δ) Προκειμένου για γραμματείς εφορευτικών επιτροπών:

δα) η βεβαίωση της εφορευτικής επιτροπής, ή του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, με την οποία βεβαιώνεται η πρόσληψή τους και η εκτέλεση των καθηκόντων τους.

δβ) Έγγραφο δημόσιας αρχής που να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου.

ii) Σε περίπτωση που μετά από τον έλεγχο της παραγράφου 11.i) προκύψει υποχρέωση καταβολής αναδρομικών διαφορών ή επιπλέον ποσών από αυτά που καταβλήθηκαν αρχικά, η καταβολή πραγματοποιείται από το ΥΠ.ΕΣ. και Δ.Α. με Τακτικό Χρηματικό Ένταλμα.

12.α.) Αρμόδια υπηρεσία για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών - όπου απαιτείται - και τη διενέργεια του ελέγχου της συνδρομής των δηλούμενων με την αίτηση προϋποθέσεων ορίζεται το ΥΠ.ΕΣ. και Δ.Α./Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών Κ.Υ.

β) Το ΥΠ.ΕΣ. και Δ.Α. είναι επίσης αρμόδιο να διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο της συνδρομής των δηλούμενων με την αίτηση στοιχείων.

γ) Το ΥΠ.ΕΣ. και Δ.Α. δικαιούται να ζητήσει οποιοδήποτε δικαιολογητικό στοιχείο κρίνει σκόπιμο από τον δικαιούχο, καθώς και από οποιαδήποτε δημόσια ή δημοτική αρχή ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Οργανισμό ή Ίδρυμα, τα οποία υποχρεούνται σε άμεση παροχή των σχετικών στοιχείων.

δ) Το ΥΠ.ΕΣ. και Δ.Α. μπορεί να ορίσει στον ενδιαφερόμενο προθεσμία ενός (1) μήνα για την υποβολή τυχόν αρχικών ή συμπληρωματικών δικαιολογητικών που θα του ζητηθούν. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, το ΥΠ.ΕΣ. και Δ.Α. επιλαμβάνεται της εξέτασης της υπόθεσης με βάση τα δικαιολογητικά που υπάρχουν στο φάκελο.

13. Σε περίπτωση παραπομπής, κατά τα ανωτέρω, αίτησης για έλεγχο κατόπιν υποβολής δικαιολογητικών, η καταβολή της αποζημίωσης δύναται να αναστέλλεται μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου.

14. Το ΥΠ.ΕΣ. και Δ.Α. μετά τον έλεγχο του φακέλου, καταρτίζει πόρισμα ελέγχου. Σε περίπτωση που κριθεί ότι η αίτηση πρέπει να γίνει αποδεκτή συμπληρώνεται το Παράρτημα ΙΙΙ το οποίο και αποστέλλεται προς τη Γ.Γ.Π.Σ. και Δ.Υ. ΥΠ.ΟΙΚ. προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταβολή της αποζημίωσης σύμφωνα με τη διαδικασία των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου.

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
send