logo-print

Άρθρο 9 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 21775/29.6.2015 - Μη εκτέλεση καθηκόντων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/06/2015

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024

α. Μη εκτέλεση καθηκόντων αντιπροσώπων δικαστικής αρχής κ.λ.π που έχουν προεισπράξει την αποζημίωσή και τα οδοιπορικά έξοδα.

Οι έφοροι, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής κ.λπ. που θα προεισπράξουν την αποζημίωση και τα οδοιπορικά έξοδα που προβλέπονται, με την παρούσα, πλην όμως δεν θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους λόγω ασθενείας τους ή για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, υποχρεούνται, εκτός από τη σχετική δήλωση που θα κάνουν στον αρμόδιο έφορο ή Εισαγγελέα των Εφετών, να υποβάλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δ.Α., (Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών Κ.Υ.), τα παρακάτω κατά περίπτωση δικαιολογητικά:

i. Μη μετάβαση

Σε περιπτώσεις που Δικαστικοί Αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής κ.λπ. δεν θα μεταβούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, υποχρεούνται να επιστρέψουν το ποσό που εισέπραξαν στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της έδρας ή του τόπου διαμονής και να υποβάλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δ.Α. (Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών Κ.Υ.) το τριπλότυπο είσπραξης με αναφορά τους μέσα σε δέκα (10) ημέρες το αργότερο από την ημέρα διενέργειας του δημοψηφίσματος.

Επίσης, όμοια αναφορά υποχρεούνται να υποβάλουν στον Εισαγγελέα που εξέδωσε την δικαστική αποζημίωση στην οποία θα αναφέρεται και ο αύξων αριθμός αυτής.

Μετά την πάροδο της παραπάνω προθεσμίας με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Δ.Α. θα καταλογίζεται σε βάρος τους το ποσό εντόκως.

ii. Μετάβαση και μη εκτέλεση καθηκόντων

Σε περιπτώσεις που Δικαστικοί Αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής κ.λπ. μεταβούν στα εκλογικά τμήματα που διορίστηκαν αλλά δεν εκτελέσουν καθήκοντα υποχρεούνται να προσκομίσουν:

1. Τις αποδείξεις πληρωμής εισιτηρίων κ.λπ. μετάβασης και επιστροφής στην έδρα τους και

2. Τριπλότυπο κατάθεσης του υπόλοιπου ποσού στην οικεία ΔΟΥ μετά την αφαίρεση του ποσού που αντιστοιχεί για (α) αποζημίωση δύο ημερών και (β) του παραπάνω αντιτίμου των εισιτηρίων.

iii. Μετάβαση και μη εκτέλεση καθηκόντων λόγω ασθένειας.

Σε περιπτώσεις που Δικαστικοί Αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής κ.λπ μεταβούν στα εκλογικά τμήματα που διορίστηκαν, πλην όμως λόγω ασθενείας τους δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους υποχρεούνται να προσκομίσουν:

1. Γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού για το είδος της ασθένειας και τις απαιτούμενες ημέρες θεραπείας.

2. Απόδειξη πληρωμής των εισιτηρίων μετάβασης από την έδρα τους στο εκλογικό τμήμα στο οποίο διορίστηκαν και επιστροφής από αυτό στην έδρα τους και

3. Τριπλότυπο κατάθεσης του ποσού που απομένει μετά την αφαίρεση του ποσού που αντιστοιχεί (α) για αποζημίωση τόσων ημερών όσες οι ημέρες ασθενείας του και (β) του παραπάνω αντιτίμου των εισιτηρίων.

Σε περίπτωση που τα ανωτέρω, κατά περίπτωση δικαιολογητικά, δεν κατατεθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δ.Α. το ποσό θα καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος ως αχρεωστήτως εισπραχθέν.

β. Μερική εκτέλεση καθηκόντων αντιπροσώπων δικαστικής αρχής κ.λ.π εντός νομού

Στους εφόρους, δικαστικούς αντιπρόσωπους κτλ που έχουν διορισθεί εντός του νομού που υπηρετούν και εκτελέσουν μόνο μερικώς τα καθήκοντά τους λόγω ασθενείας ή για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, ο οικείος έφορος, σύμφωνα με την κρίση του, συμπληρώνει την αίτηση του παραρτήματος ΙΙΙ με τις ημέρες αποζημίωσης, που τους αναλογούν, όπως αναφέρεται και στην παράγραφο 2α του άρθρου 6 της παρούσης. 

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send