logo-print

Η Ιρλανδία εκσυγχρονίζει το πλαίσιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Λίγους μήνες μετά τη θέσπιση δυνατότητας γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, η Ιρλανδία υιοθετεί μία από τις πιο προοδευτικές ρυθμίσεις για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων

20/07/2015

16/11/2017

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Ιρλανδία έγινε την προηγούμενη Τετάρτη (15/7) η τέταρτη χώρα παγκοσμίως που προέβη σε νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με αποκλειστικό κριτήριο τον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου, υιοθετώντας, έτσι, μια από τις πιο προοδευτικές ρυθμίσεις ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου από το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο έρχεται λίγους μόνο μήνες μετά την αναγνώριση, μέσω δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε το Μάιο, του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο.

Τη σημασία της συγκεκριμένης νομικής ρύθμισης μπορεί να συνειδητοποιήσει κάποιος αν αναλογιστεί ότι στις περισσότερες χώρες προκειμένου να υπάρξει νομική μεταβολή και αναγνώριση του φύλου ενός ατόμου, πρέπει να έχει προηγηθεί επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου και στείρωση ή να υπάρχει ιατρική διάγνωση για ψυχική διαταραχή, ενώ η προηγούμενη λύση του γάμου, σε περίπτωση που το άτομο είναι παντρεμένο, είναι υποχρεωτική.

Με την νέα ρύθμιση αρκεί η δήλωση του ατόμου για να υπάρξει η νομική μεταβολή, απαλλάσσοντας έτσι από γραφειοκρατική και ψυχολογική ταλαιπωρία τα τρανς άτομα.

Παράλληλα, η λύση του γάμου δεν είναι υποχρεωτική καθώς πλέον, όπως προαναφέρθηκε, προβλέπεται δικαίωμα γάμου και για ομόφυλα ζευγάρια στην Ιρλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο η Μάλτα και η Δανία έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε αντίστοιχη ρύθμιση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τόσο η Μάλτα όσο και η Ιρλανδία είναι χώρες στις οποίες η Καθολική Εκκλησία έχει ισχυρή παρουσία, ενώ στην δεύτερη απαγορεύονται μέχρι και σήμερα οι αμβλώσεις.

Στην Ελλάδα έχει ήδη συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, παράλληλα με την επιτροπή για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, το πόρισμα της οποίας, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ανακοινωθούν το Σεπτέμβρη.

Η καθυστέρηση, όμως, στην ψήφιση του νέου συμφώνου συμβίωσης αναμένεται να επηρεάσει και το ζήτημα της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ακόμα πρόβλεψη για το περιεχόμενο της νέας ρύθμισης.

Ως τρανς άτομα ορίζονται τα άτομα των οποίων η κοινωνική έκφραση του φύλου τους είναι διαφορετική από την βιολογική, ενώ η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι στην Ευρώπη ζουν περίπου 1,5 εκατομμύριο τρανς άνθρωποι.

Πηγή: theguardian.com

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5