logo-print

Disney, Warner Bros, Sony Pictures και άλλα κινηματογραφικά στούντιο στο στόχαστρο της Κομισιόν

Έρευνες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

24/07/2015

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Επίσημη έρευνα εναντίον της Walt Disney και άλλων επιφανών κινηματογραφικών στούντιο των ΗΠΑ για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα εξετάσει το κατά πόσον η Walt Disney Company και τα άλλα κινηματογραφικά στούντιο έχουν παραβιάσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ)

Με την απόφασή της αυτή η Κομισιόν επεκτείνει το πεδίο των ερευνών που είχε ήδη ξεκινήσει στις 13 Ιανουαρίου 2014, εναντίον της Twentieth Century Fox, της Warner Bros., της Sony Pictures, της NBC Universal και της Paramount Pictures.

Παράλληλα, οι έρευνες της Κομισιόν αφορούν και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, όπως η BSkyB στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Canal Plus στη Γαλλία.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει το «κατά πόσον οι διατάξεις του καθεστώτος χορήγησης αδειών ανάμεσα στα στούντιο των ΗΠΑ και των τηλεοπτικών σταθμών εμποδίζει τα τελευταία να παρέχουν τις υπηρεσίες τους διασυνοριακά».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα αυτό (geo-blocking) είχε θίξει πριν από λίγο καιρό ο Επίτροπος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (Digital Single Market), Angus Ansip.

Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι η Sky UK, λόγω των περιορισμών που προβλέπονται στις συμφωνίες με τα στούντιο, δεν πωλεί τις υπηρεσίες της σε άλλα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραβιάζοντας έτσι την ευρωπαϊκή αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Η Επιτροπή σημείωσε ότι η αποστολή της ανακοινώσεως των αιτιάσεων (statement of objections) δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Πηγή: jurist.org

Φωτογραφία: wikimedia.org

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ