logo-print

Έντονη δυσπιστία των Ευρωπαίων για την προστασία των δεδομένων τους και τις online υπηρεσίες

Τι δείχνει η νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την άποψη των Ευρωπαίων πολιτών για την προστασία των δεδομένων τους στο διαδίκτυο

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Την έντονη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών φαίνεται πως εξακολουθεί να προκαλεί το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς το ψηφιακό περιβάλλον παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (67%) δηλώνουν ανήσυχοι για την έλλειψη ελέγχου επί των πληροφοριών που παρέχουν online, ενώ μόλις το 15% αισθάνεται ότι έχει τον πλήρη έλεγχο.

 

Παράλληλα, έξι στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τις online επιχειρήσεις (63%), αλλά ούτε και τις τηλεφωνικές εταιρείες και τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (62%).

Οι ερωτηθέντες έχουν επίσης σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το τρόπο που συλλέγονται, υποβάλλονται σε επεξεργασία και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους. Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα Ευρωπαίους ανησυχούν πως τα δεδομένα τους χρησιμοποιούνται για διαφορετικό σκοπό από εκείνον για τον οποίο είχαν συλλεχθεί.

Επιπλέον, οι πολίτες πιστεύουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν θα πρέπει να περιορίζεται από σύνορα. Εννέα στους δέκα Ευρωπαίους (89%) πιστεύουν ότι πρέπει να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας των προσωπικών τους πληροφοριών, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία βασίζεται η αρχή ή η εταιρεία που τις επεξεργάζεται.

Ποιες χώρες παρέχουν επαρκή προστασία δεδομένων σύμφωνα με την ΕΕ; Διαβάστε εδώ.

Το Διαδίκτυο και οι ψηφιακές τεχνολογίες συνεχίζουν να μεταμορφώνουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες που ζούμε.

Όπως υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν πως η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά και επείγουσα.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και τρία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί μία ριζική μεταρρύθμιση των κανόνων προστασίας των δεδομένων στην ΕΕ, ενώ πρόσφατα φάνηκε πως η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει ταχύτερα φέτος.

Ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο κανόνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί βασικό παράγοντα για την υλοποίηση της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς (Digital Single Market), η οποία έχει ως στόχο να παρέχει στους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της ψηφιακής οικονομίας.

*Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο 2015, με σχεδόν 28.000 συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δείτε το σχετικό έντυπο της Κομισιόν εδώ.

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send