logo-print

Άρθρο 53 - Νόμος 4335/2015 (Ενσωμάτωση BRRD) - Αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης παθητικού

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/01/2016

Κωδικοποιημένο
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Όταν η αρχή εξυγίανσης εφαρμόζει την αναδιάρθρωση παθητικού, η μείωση της αξίας ή του οφειλόμενου ανεξόφλητου υπόλοιπου, η μετατροπή ή η ακύρωση παράγουν αποτελέσματα και είναι αμέσως δεσμευτικές για το υπό εξυγίανση ίδρυμα και τους θιγόμενους πιστωτές και μετόχους.

2. Η αρχή εξυγίανσης μπορεί να ολοκληρώσει ή να ζητήσει να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διοικητικές ή διαδικαστικές ρυθμίσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της αναδιάρθρωσης παθητικού στις οποίες περιέχονται:

α) η τροποποίηση όλων των σχετικών μητρώων, β) η διαγραφή από τη διαπραγμάτευση μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας ή χρεωστικών τίτλων,

γ) η εισαγωγή σε ρυθμιζόμενη αγορά ή η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση νέων μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας,

δ) η εκ νέου εισαγωγή σε ρυθμιζόμενη αγορά ή η εκ νέου εισαγωγή προς διαπραγμάτευση χρεωστικών τίτλων που έχουν απομειωθεί, χωρίς την υποχρέωση έκδοσης ενημερωτικού δελτίου, όπως προβλέπεται από το ν. 3401/2005 (Α' 257).

3. Όταν η αρχή εξυγίανσης απομειώνει μέχρι μηδενισμού την αξία ή το οφειλόμενο ανεξόφλητο υπόλοιπο μιας υποχρέωσης μέσω της εξουσίας που αναφέρεται στην περίπτωση ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 63, η εν λόγω υποχρέωση και οι όποιες υποχρεώσεις ή απαιτήσεις προκύπτουν από αυτήν που δεν είναι δεδουλευμένες κατά τη στιγμή που ασκείται η εξουσία, θεωρείται ότι έχουν εξοφληθεί για κάθε σκοπό, και δεν μπορούν να προβληθούν σε τυχόν μεταγενέστερες δίκες ή διαδικασίες που αφορούν το υπό εξυγίανση ίδρυμα ή κάθε διάδοχη οντότητα σε οποιαδήποτε μεταγενέστερη εκκαθάριση.

4. Όταν μια αρχή εξυγίανσης απομειώνει μερικώς, αλλά όχι εξ ολοκλήρου, την αρχική αξία ή το ανεξόφλητο υπόλοιπο μιας υποχρέωσης, μέσω εξουσίας που αναφέρεται στην περίπτωση ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 63:

α) η υποχρέωση εξοφλείται κατ' αναλογία του ποσού της απομείωσης,

β) το σχετικό μέσο ή συμφωνία που δημιούργησε την αρχική υποχρέωση εξακολουθεί να ισχύει ως προς την εναπομένουσα αξία ή το ανεξόφλητο υπόλοιπο της υποχρέωσης, υπό την επιφύλαξη ενδεχόμενης τροποποίησης του ύψους των πληρωτέων τόκων, προκειμένου να αντικατοπτρίζεται η μείωση της αρχικής αξίας, και οποιαδήποτε περαιτέρω τροποποίησης των όρων που αποφασίζει η αρχή εξυγίανσης στο πλαίσιο της εξουσίας που αναφέρεται στην περίπτωση ι' της παραγράφου 1 του άρθρου 63.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 53 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ

Σημειώσεις επί του νόμου

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ (Banking Recovery and Resolution Directive) έγινε με το άρθρο 2 του Ν. 4335/2015. Για καλύτερη κατανόηση και επεξεργασία, το κείμενο του νόμου παρουσιάζεται ξεχωριστά.

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ