logo-print

Άρθρο 79 - Νόμος 4335/2015 (Ενσωμάτωση BRRD) - Προστασία των συμφωνιών δομημένης χρηματοδότησης και των καλυμμένων ομολογιών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/07/2015

Κωδικοποιημένο
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Οι συμφωνίες δομημένης χρηματοδότησης (structured finance arrangements), περιλαμβανομένων των συμφωνιών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ε' και στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 76 προστατεύονται κατάλληλα, προκειμένου να εμποδίζεται:

α) η μεταβίβαση ορισμένων μόνο αλλά όχι όλων των περιουσιακών στοιχείων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που συνιστούν στοιχεία ή αποτελούν αντικείμενο της συμφωνίας δομημένης χρηματοδότησης ή μέρος αυτής, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ε' και στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 76, στην οποία το ίδρυμα υπό εξυγίανση είναι συμβαλλόμενο μέρος, ή

β) η καταγγελία ή η τροποποίηση, μέσω της άσκησης των επικουρικών εξουσιών του άρθρου 64, των περιουσιακών στοιχείων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που συνιστούν ή αποτελούν μέρος μιας συμφωνίας δομημένης χρηματοδότησης, περιλαμβανομένων των συμφωνιών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ε' και στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 76, στην οποία το ίδρυμα υπό εξυγίανση είναι συμβαλλόμενο μέρος.

2. Ανεξαρτήτως της παραγράφου 1, και όταν αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις εγγυημένες καταθέσεις, η αρχή εξυγίανσης μπορεί:

α) να μεταβιβάζει τις εγγυημένες καταθέσεις που αποτελούν μέρος των συμφωνιών της παραγράφου 1 χωρίς να μεταβιβάζει άλλα περιουσιακά στοιχεία, δικαιώματα ή υποχρεώσεις που αποτελούν μέρος της ίδιας συμφωνίας, και

β) να μεταβιβάζει, να τροποποιεί ή να καταγγέλλει, κατά περίπτωση, τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, τα δικαιώματα ή υποχρεώσεις χωρίς να μεταβιβάζει τις εγγυημένες καταθέσεις.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 79 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ

Σημειώσεις επί του νόμου

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ (Banking Recovery and Resolution Directive) έγινε με το άρθρο 2 του Ν. 4335/2015. Για καλύτερη κατανόηση και επεξεργασία, το κείμενο του νόμου παρουσιάζεται ξεχωριστά.

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
send