logo-print

Άρθρο 89 - Νόμος 4335/2015 (Ενσωμάτωση BRRD) - Εξυγίανση ομίλου στην οποία εμπλέκεται μητρική επιχείρηση της ΕΕ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/07/2015

Κωδικοποιημένο
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Όταν η αρχή εξυγίανσης σε επίπεδο ομίλου αποφασίζει ότι μια μητρική επιχείρηση της Ε.Ε., πληροί τις προϋποθέσεις των άρθρων 32 ή 33, κοινοποιεί χωρίς καθυστέρηση τις πληροφορίες που αναφέρονται στις περιπτώσεις α' και β' της παραγράφου 1 του άρθρου 88 στην αρχή ενοποιημένης εποπτείας, εφόσον πρόκειται για διαφορετική αρχή, και στα λοιπά μέλη του Σώματος Αρχών Εξυγίανσης του ομίλου.

Οι ενέργειες εξυγίανσης στο πλαίσιο των συνήθων διαδικασιών αφερεγγυότητας σύμφωνα με την περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 88 μπορούν να περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση προγράμματος εξυγίανσης ομίλου, το οποίο έχει καταρτιστεί σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 88, σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιστάσεις:

α) οι ενέργειες εξυγίανσης σε μητρική επιχείρηση, που κοινοποιούνται σύμφωνα με την περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 88, πιθανώς καθιστούν δυνατή την εκπλήρωση των προϋποθέσεων των άρθρων των άρθρων 32 ή 33 σε σχέση με οντότητα του ομίλου σε ένα άλλο κράτος - μέλος,

β) οι ενέργειες εξυγίανσης μόνο στη μητρική επιχείρηση δεν επαρκούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης ή ενδέχεται να μην καταλήξουν στο βέλτιστο αποτέλεσμα,

γ) μία ή περισσότερες θυγατρικές πληρούν τις προϋποθέσεις των άρθρων 32 ή 33 σύμφωνα με τη διαπίστωση των αρχών εξυγίανσης που είναι αρμόδιες για τις θυγατρικές αυτές, ή

δ) από τις ενέργειες εξυγίανσης σε επίπεδο ομίλου ωφελούνται οι θυγατρικές του ομίλου κατά τρόπο που καθιστά ενδεδειγμένο ένα πρόγραμμα εξυγίανσης ομίλου.

2. Αν οι ενέργειες που προτείνει η αρχή εξυγίανσης σε επίπεδο ομίλου βάσει της παραγράφου 1 δεν περιλαμβάνουν πρόγραμμα εξυγίανσης ομίλου, η αρχή εξυγίανσης σε επίπεδο ομίλου λαμβάνει την απόφασή της μετά από διαβούλευση με τα μέλη του Σώματος Αρχών Εξυγίανσης. Η απόφαση αυτή:

α) λαμβάνει υπόψη και ακολουθεί τα σχέδια εξυγίανσης του άρθρου 21, εκτός εάν οι αρχές εξυγίανσης αξιολογήσουν λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες περιστάσεις, ότι οι στόχοι εξυγίανσης θα επιτευχθούν αποτελεσματικότερα εάν αναληφθούν δράσεις που δεν έχουν προβλεφθεί στα σχέδια εξυγίανσης,

β) λαμβάνει υπόψη τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στα εμπλεκόμενα κράτη - μέλη.

3. Αν οι ενέργειες που προτείνει η αρχή εξυγίανσης σε επίπεδο ομίλου δυνάμει της παραγράφου 1 περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση προγράμματος εξυγίανσης ομίλου, αυτός λαμβάνει τη μορφή κοινής απόφασης της αρχής εξυγίανσης σε επίπεδο ομίλου και των αρχών εξυγίανσης που είναι υπεύθυνες για τις θυγατρικές που καλύπτονται από το πρόγραμμα εξυγίανσης ομίλου.

Η αρχή εξυγίανσης μπορεί να ζητήσει από την Ε.Α.Τ. να συνδράμει τις αρχές εξυγίανσης στη λήψη κοινής απόφασης, σύμφωνα με το στοιχείο γ' του άρθρου 31 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1093/2010.

4. Αν η αρχή εξυγίανσης διαφωνήσει ή αποχωρήσει από το πρόγραμμα εξυγίανσης ομίλου που προτείνεται από την αρχή εξυγίανσης σε επίπεδο ομίλου ή κρίνει ότι χρειάζεται να αναλάβει ανεξάρτητες δράσεις εξυγίανσης ή να λάβει άλλα μέτρα από αυτά που προτείνονται στο πρόγραμμα σε σχέση με ένα ίδρυμα ή μια οντότητα που αναφέρεται στις περιπτώσεις β', γ', δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, εκθέτει λεπτομερώς τους λόγους της διαφωνίας της ή τους λόγους που συντέλεσαν στην αποχώρησή της, τους κοινοποιεί στην αρχή εξυγίανσης σε επίπεδο ομίλου και στις λοιπές αρχές εξυγίανσης που καλύπτονται από το πρόγραμμα εξυγίανσης ομίλου, και τις ενημερώνει για τις δράσεις ή τα μέτρα που προτίθεται να λάβει. Η εν λόγω αρχή εξυγίανσης, όταν εκθέτει τους λόγους της διαφωνίας της, λαμβάνει δεόντως υπόψη τα σχέδια εξυγίανσης του άρθρου 21, τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των εμπλεκόμενων κρατών - μελών, καθώς και τις δυνητικές επιδράσεις των δράσεων ή μέτρων στα υπόλοιπα τμήματα του ομίλου.

5. Οι αρχές εξυγίανσης που δεν έχουν εκφράσει διαφωνία με το πρόγραμμα εξυγίανσης του ομίλου που προτείνεται από την αρχή εξυγίανσης σε επίπεδο ομίλου μπορούν να λάβουν κοινή απόφαση αναφορικά με ένα πρόγραμμα εξυγίανσης ομίλου που καλύπτει τις οντότητες του ομίλου στα κράτη - μέλη τους. Η κοινή απόφαση που αναφέρεται στην παρούσα παράγραφο και την παράγραφο 3 και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αρχές εξυγίανσης όταν δεν υπάρχει κοινή απόφαση σύμφωνα με την παράγραφο 4 θεωρούνται οριστικές και εφαρμόζονται από τις αρχές εξυγίανσης στα εμπλεκόμενα κράτη - μέλη.

6. Η αρχή εξυγίανσης προβαίνει σε όλες τις ενέργειες σύμφωνα με το παρόν άρθρο χωρίς καθυστέρηση και λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, όταν δεν τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα εξυγίανσης ομίλου, οι αρχές εξυγίανσης συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του Σώματος Αρχών Εξυγίανσης όταν προβαίνουν σε ενέργειες εξυγίανσης σε οποιαδήποτε οντότητα του ομίλου, προκειμένου να επιτευχθεί συντονισμένη στρατηγική εξυγίανσης για όλες τις επηρεαζόμενες οντότητες του ομίλου.

Οι αρχές εξυγίανσης οι οποίες προβαίνουν σε ενέργειες εξυγίανσης όσον αφορά μια οντότητα ομίλου ενημερώνουν τακτικά και πλήρως τα μέλη του Σώματος Αρχών Εξυγίανσης σχετικά με τις εν λόγω ενέργειες ή τα εν λόγω μέτρα και την πρόοδο τους.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 92 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ

Σημειώσεις επί του νόμου

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ (Banking Recovery and Resolution Directive) έγινε με το άρθρο 2 του Ν. 4335/2015. Για καλύτερη κατανόηση και επεξεργασία, το κείμενο του νόμου παρουσιάζεται ξεχωριστά.

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
send