logo-print

Εκπαιδευμένα σκυλιά βοηθούν μάρτυρες να καταθέσουν στο δικαστήριο

24/08/2015

16/11/2017

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το να καταθέτει κανείς ως μάρτυρας ενώπιον δικαστηρίου είναι μία ιδιαίτερα αγχωτική διαδικασία για πολλούς ανθρώπους.

Πολύ δε περισσότερο στις περιπτώσεις που κάποιος καλείται να καταθέσει ενώπιον ενός ατόμου που του επιτέθηκε, τον παρενόχλησε ή τον τραυμάτισε ή κάποιου για τον οποίο τρέφει αισθήματα.

Οι Αμερικανίδες Ellen O'Neill Stephens και Celeste Walsen βρήκαν έναν ιδιαίτερο τρόπο για να βοηθούν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή τη θέση.

Με μότο «Προωθώντας τη δικαιοσύνη με συμπόνοια», οι δύο γυναίκες ίδρυσαν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Courthouse Dogs», στον οποίο εκπαιδεύουν σκυλιά προκειμένου να συνοδεύουν τους μάρτυρες στο δικαστήριο, ελπίζοντας πως η παρουσία τους θα προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία, αποφορτίζοντάς τους συναισθηματικά.

Τα ειδικά εκπαιδευμένα για συναισθηματική υποστήριξη σκυλιά του «Courthouse Dogs» εμφανίζονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε υποθέσεις που αφορούν ανηλίκους.

Τα σκυλιά υποβάλλονται σε περίπου δύο χρόνια εκπαίδευσης και περνούν το ίδιο είδος εκπαίδευσης με τους σκύλους-οδηγούς, προκειμένου να αποδείξουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε δημόσιους, επαγγελματικούς χώρους.

«Όταν ένα άτομο ξαναζεί ένα τραυματικό γεγονός, βιώνει αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες που είχε όταν έλαβε πραγματικά χώρα.

Η διαδικασία κατάθεσης ενώπιον εκείνου που σου επιτέθηκε είναι ιδιαιτέρως επιζήμια για πολλούς ανθρώπους», σημειώνει η Ellen O' Neill Stephens, πρώην εισαγγελέας και συνιδρύτρια του Courthouse Dogs.

Όπως εξηγούν οι Walsen και Stephens, η παρουσία σκυλιών στις δικαστικές αίθουσες ξεκίνησε το 2003, ενώ σήμερα υπάρχουν περίπου ογδόντα επτά σκυλιά (κυρίως Labrador και Golden Retriever) που εργάζονται σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το «Courthouse Dogs» και το πως διαμορφώνουν ένα λιγότερο αγχωτικό περιβάλλον στις δικαστικές αίθουσες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους.

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

send