logo-print

Ήττα του Κάμερον σε νομοσχέδιο σχετικά με το δημοψηφίσμα για με την ΕΕ

08/09/2015

16/11/2017

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπέστη την πρώτη κοινοβουλευτική του ήττα από την επανεκλογή του τον Μάιο, σε μία ψηφοφορία αναφορικά με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και κατάφερε να περάσει το ευρύτερο νομοσχέδιο στο επόμενο στάδιο (Βουλή των Λόρδων), ο Κάμερον είδε κάποιους Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματός του να συνεργάζονται με την αντιπολίτευση για να απορρίψουν - με 312 ψήφους υπέρ, 285 κατά - τις προτάσεις του πρωθυπουργού για χαλάρωση της κυβερνητικής δραστηριότητας κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος.

Ο Κάμερον κατάφερε τελικά να κερδίσει την ευρύτερη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, όμως το νομοσχέδιο εξακολουθεί να χρειάζεται την έγκριση της Βουλής των Λόρδων, η οποία έχει την εξουσία να τροποποιήσει τη νομοθεσία, όχι όμως να ασκήσει βέτο.

Η ήττα, όμως, έστω και σε ένα μέρος του νομοσχεδίου, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι των δυσκολιών που περιμένουν τον Κάμερον - και δη των εσωκομματικών - ενόψει του δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών ανησυχούν ότι τα σχέδια του Κάμερον δεν είναι να σταματήσει κυβερνητική δραστηριότητα πριν από την ψηφοφορία, αλλά να δώσει στην φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ένα αθέμιτο πλεονέκτημα για να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πηγή: wsj.com

Το Ελληνικό Σύνταγμα, τόμ. 1, 2025
Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

send