logo-print

Brexit: Οι Βρετανοί πολίτες δεν έχουν πλέον το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές στο κράτος μέλος στο οποίο κατοικούν

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της ΕΕ, αυτό αποτελεί αυτόματη συνέπεια της κυρίαρχης απόφασης που έλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ

09/06/2022

14/06/2022

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Με σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν έχουν πλέον το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές στο κράτος μέλος στο οποίο κατοικούν (Απόφαση C-673/20).

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η EP, βρετανικής ιθαγένειας, διαμένει στην Γαλλία από το 1984 και είναι παντρεμένη με Γάλλο πολίτη. Δεν ζήτησε να αποκτήσει τη γαλλική ιθαγένεια.

Κατόπιν της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η EP διαγράφηκε από τους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Thoux (Γαλλία) και, κατά συνέπεια, δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές στην Γαλλία στις 15 Μαρτίου 2020.

Στις 6 Οκτωβρίου 2020, η ΕP υπέβαλε αίτηση επανεγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των μη Γάλλων πολιτών της ΕΕ. Την επόμενη ημέρα, ο δήμαρχος του Δήμου Thoux απέρριψε την εν λόγω αίτηση.

Στις 9 Νοεμβρίου 2020, η EP άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης ενώπιον του πρωτοδικείου Auch (Γαλλία).

Το αιτούν δικαστήριο ζήτησε να διευκρινισθεί εάν οι Βρετανοί υπήκοοι που έχουν μεταφέρει την κατοικία τους σε κράτος μέλος πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται στην συμφωνία για την αποχώρηση, εξακολουθούν να έχουν δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης και, ειδικότερα, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές στο κράτος μέλος όπου κατοικούν.

Ενώπιον αυτού του δικαστηρίου, η ΕP υποστήριξε ιδίως ότι δεν είχε πλέον το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο ΗΒ λόγω του επονομαζόμενου βρετανικού νόμου «15 year rule» βάσει του οποίου ένας Βρετανός υπήκοος που κατοικεί στο εξωτερικό για περισσότερα από 15 χρόνια δεν δικαιούται πλέον να λάβει μέρος στις εκλογές που διοργανώνονται στο ΗΒ.

Η ΕP θα στερούνταν έτσι το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, τόσο στη Γαλλία όσο και στο ΗΒ.

Με την σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι οι Βρετανοί πολίτες που απολάμβαναν δικαιώματα που συνδέονται με την ιθαγένεια της Ένωσης, δεν έχουν πλέον, μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές στο κράτος μέλος στο οποίο κατοικούν.

​​Σύμφωνα με το ΔΕΕ, το γεγονός ότι ένα άτομο έχει μεταφέρει την κατοικία του από ένα πρώην κράτος μέλος στην επικράτεια κράτους μέλους δεν του/της επιτρέπει να διατηρήσει την ιδιότητα του πολίτη της Ένωσης και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, εάν, σύμφωνα με την αποχώρηση του κράτους καταγωγής του από την ΕΕ, δεν έχει πλέον την ιθαγένεια Κράτους μέλους.

Δεδομένου ότι οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου είναι, από την 1η Φεβρουαρίου 2020, υπήκοοι τρίτου κράτους, έχουν χάσει το καθεστώς πολίτη της Ένωσης από την ημερομηνία αυτή.

Ως εκ τούτου, δεν έχουν πλέον το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές στο κράτος μέλος κατοικίας τους.

Όπως σημειώνει το ΔΕΕ, αυτό αποτελεί αυτόματη συνέπεια της κυρίαρχης απόφασης που έλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση.

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
send