logo-print

Το Facebook κατηγορείται πως κατασκοπεύει τους χρήστες του όπως η NSA

Ευθεία επίθεση της βελγικής επιτροπής για την προστασία προσωπικών δεδομένων εναντίον του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Facebook ενήργησε σαν την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, κατασκοπεύοντας τους Ευρωπαίους χρήστες χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα, σύμφωνα με τους δικηγόρους της βελγικής επιτροπής προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Κατά την εναρκτήρια αγόρευσή του στην πολυαναμενόμενη δίκη εναντίον της εταιρείας Facebook Inc., ο Frederic Debusseré, εκπρόσωπος της βελγικής επιτροπής προστασίας προσωπικών δεδομένων (Commission for the Protection of Privacy), ανέφερε ότι το Facebook ακολουθεί ακριβώς τις ίδιες πρακτικές με αυτές που αποκάλυψε ο Edward Snowden σχετικά με την NSA.

Υπενθυμίζεται ότι η βελγική αρχή κατηγορεί το Facebook για παραβίαση των κανόνων του εθνικού του δικαίου αλλά και της κοινοτικής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων η παρακολούθηση της online δραστηριότητας των μελών του μετά την αποσύνδεσή τους (με τη χρήση cookies) αλλά ακόμα και τη δραστηριότητα μη μελών του.

Η αρχή απειλεί το Facebook με πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ την ημέρα, για την άρνησή του να συμμορφωθεί προς τα αιτήματά της.

Το Facebook από τη μεριά του έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, αναφέροντας ότι οι τεχνολογίες του προστατεύουν τους χρήστες από spam, malware και άλλες κακόβουλες επιθέσεις.

Εκπρόσωπος του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης επισήμανε ότι οι πρακτικές του Facebook είναι σύμφωνες με το δίκαιο της ΕΕ, καθώς οι δραστηριότητές του ελέγχονται και ρυθμίζονται από τον ιρλανδικό οργανισμό προστασίας δεδομένων.

Η συνέχεια της δίκης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή: theguardian.com

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ