logo-print

Απολογισμός της ψηφοφορίας για τις τροποποιήσεις της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στις 9 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε η ψηφοφορία για την εφαρμογή των τροποποιήσεων της Οδηγίας της ΚτΠ (InfoSoc directive) 2001/29/EC που πρότεινε η Ευρωβουλευτής Julia Reda.

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, αντιθέσεις και τροποποιήσεις , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την τελική έκδοση των τροποποιήσεων:

Θετικά Βήματα

  • Η ολομέλεια απομάκρυνε οριστικά αμφιλεγόμενη πρόταση να περιοριστεί η λεγόμενη ελευθερία του Πανοράματος:  δηλ το δικαίωμα να χρησιμοποιούνται οι φωτογραφίες των δημόσιων κτιρίων και των γλυπτά χωρίς κανένα περιορισμού.
  •  Απευθύνει έκκληση για μείωση των μέτρων geoblocking, ιδιαίτερα για να επιτρέψει στις πολιτιστικές μειονότητες να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο στη γλώσσα τους.
  • Η έκθεση τονίζει ότι η χρήση των εξαιρέσεων αυτών δεν μπορεί να εμποδίζεται από περιοριστικές συμβάσεις και ότι DRM δεν μπορεί να περιορίζει το δικαιώματα του χρήστη σας να κάνει ένα ιδιωτικό αντίγραφο του νομίμως αποκτηθέντα περιεχόμενο.
  • Η εισαγωγή εντελώς νέων εξαιρέσεων από τα πνευματικά δικαιώματα είναι υπό συζήτηση, όπως:
    • να επιτρέψει βιβλιοθήκες και αρχεία για να ψηφιοποιήσουν τις συλλογές τους αποτελεσματικά, και να καταστεί δυνατή η δανειοδότηση των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω του Διαδικτύου
    • να επιτρέψει την αυτόματη ανάλυση των μεγάλων οργανισμών του κειμένου και δεδομένων (κείμενο & εξόρυξη δεδομένων).

Διαβάστε περισσότερα στο legal.ellak.gr

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
send